Šport > Nogomet
91 ogledov

Huliganski izpad v Tepanjah priznala še trojica

Sebastijan Perkovič sodišče Slovenske Konjice pretep Tepanje Viole Tanja Klajnščak
V petek so krivdo za napad v Tepanjah priznali še Teo Planinšek, Gorazd Završnik in Nino Petovar. Prejšnji teden so podobno storili še štirje pripadniki Viol.

Na okrajnem sodišču v Slovenskih Konjicah so danes izvedli še predobravnavne naroke zoper preostale štiri od za zdaj devetih obtoženih za nasilni napad na navijače Seville na avtocestnem počivališču v Tepanjah po tekmi evropske lige 24. februarja. Trije so priznali krivdo v zameno za nižje kazni, medtem ko je eden priznanje zavrnil.

Krivdo so danes priznali 19-letni Teo Planinšek, ki jo je odnesel najbolje s šestmesečno pogojno kaznijo v preskusni dobi dveh let, 26-letni Gorazd Završnik in 23-letni Nino Petovar, ki sta na sodišče prišla iz pripora, pa bosta morala v zapor. Prvi je bil obsojen na osem, drugi pa na devet mesecev zapora, saj se je voznika italijanskega avtobusa, ki je na tekmo pripeljal španske navijače, lotil s sekiro, kasneje pa jo je tudi vrgel v vetrobransko steklo avtobusa.

Vsi trije so svoja dejanja obžalovali ter zatrdili, da tega danes ne bi več naredili, sodnici pa obljubili, da se bodo v prihodnje podobnim konfliktom izogibali. Kljub drugačnima zahtevama njunih odvetnikov oba priprta zaradi ponovitvene nevarnosti do pravnomočnosti sodbe ostajata v priporu, sodišče pa ju je zaradi socialnega stanja oprostilo stroškov sodnega postopka.

Perkovič ne prizna krivde

Zoper 24-letnega Sebastijana Perkoviča, ki je prav tako v priporu, je sodišče razpisalo glavno obravnavo za 1. april, saj se tako kot prejšnji teden Srboljub Lazić ni odločil za priznanje sodelovanja v skupini, ki je na okruten način in brez posebnega povoda obračunala s španskimi navijači. Tožilec Edvard Ermenc mu je sicer ponudil osem mesecev zapora, a je to zavrnil, saj je zatrdil, da je bil sicer prisoten na kraju dogodka, a da sam ni imel v rokah palice in da z njo ni nikogar tepel, kot mu očita obtožnica.

Njegova odvetnica Jasmina Gričnik je zato kot priče predlagala voznika in sopotnike v avtomobilu, s katerim so se pripeljali v Tepanje, med njimi so tudi nekateri, ki se sploh niso našli na spisku obdolženih, prav tako pa pričo, ki bo potrdila, da je med nogometno tekmo do Perkoviča stopil prejšnji teden zaradi sodelovanja z organi pregona zgolj na pogojno kazen obsojeni Denis Bajrić in mu predlaga, da se po tekmi dobijo. To naj bi dokazovalo, da ne drži del obtožnice, ki govori o tem, da so bili pripadniki Viol za napad dogovorjeni že pred tekmo.

Tožilstvo nasprotovalo predlogom

Prav tako je obramba predlagala zaslišanje napadenih španskih navijačev, pregled izpiska telefonskih pogovorov obdolženega na dan tekme ter celo izvedenca klinične psihologije in obdolženčevo mamo, ki bi lahko pojasnila, da Perkovič sicer ni nasilen. Tožilstvo je omenjenim dokaznim predlogom nasprotovalo, o tem pa se bo zdaj moralo izjasniti sodišče.

Kot je za STA po obravnavah povedal tožilec Ermenc, je z dosedanjim potekom postopka zadovoljen, saj je krivdo priznalo sedem obdolženih, dva pa imata to možnost še vedno na glavni obravnavi. Postopki potekajo še zoper nekatere, zato tožilec pričakuje, da bodo v kratkem kazenske ovadbe podane še zoper nekaj osumljencev, predvidoma zoper vsaj pet ali šest.

Prejšnji teden priznale štiri Viole

Skupina napadalcev, skupaj naj bi jih bilo celo okoli 30, se je po tekmi v Ljudskem vrtu med Mariborom in španskim prvoligašem Sevillo (2:2) peljala za avtobusom navijačev nasprotnega moštva. Ti so se ustavili na bencinskem servisu v Tepanjah, kjer so jih presenetili napadalci. Slednji niso napadli le njih, pač pa tudi šoferja avtobusa in ju lažje ranili.

Na avtobusu so razbili vetrobransko steklo, precej pa so poškodovali tudi bencinski servis. Skupaj naj bi povzročili za okoli 5000 evrov materialne škode, enemu od navijačev so zlomili čeljust, ob tem pa štiri ljudi lažje poškodovali.

Prejšnji teden so krivdo priznali štirje pripadniki navijaške skupine Viole. Še najbolje jo je odnesel Denis Bajrić, ki je priznal, da je sodeloval v omenjeni skupini, in bil obsojen na pogojno kazen petih mesecev. Niku Štamparju je sodišče izreklo pol leta zaporne kazni, Alenu Bubnjarju in Mihi Šenekarju pa vsakemu po sedem mesecev zaporne kazni.

Komentarjev 1
  • depresija 17:37 21.marec 2014.

    Dobr so vas starši vzgojil, primitivci!