Šport > Nogomet
0 ogledov

Igralci v Serie A odločno: "Stavkali bomo"

Thiago Motta Superpokal Inter Milan Reuters
Nekaj podobnega lockoutu v ameriških ligah bi se lahko zgodilo v italijanski Serie A. Kapetani vseh 20 klubov so za prvo kolo nove sezone napovedali stavko, saj so že leto dni brez kolektivne pogodbe in tako nimajo nobenih pravic v razmerju do svojih klubov.

"Igralci Serie A bi radi obvestili javnost o zaskrbljujoči situaciji v povezavi z novo kolektivno pogodbo. Pogodbo, ki jo je decembra 2010 potrdila italijanska nogometna zveza, so klubi povsem ignorirali, kar je nedopustno. Tako se obdobje brez pravil nadaljuje. Trenutna situacija ogroža pravice igralcev," so v odprtem pismu predsedniku lige Mauriziu Beretti zapisali kapetani vseh 20 moštev Serie A. "Italijanska liga je edina od večjih lig, ki nima pogodbenih pravil do igralcev, in zdaj je čas, da se to uredi. Nove sezone ni mogoče začeti, če ne bo prišlo do podpisa pogodbe."

Nekaj dni prej je že predsednik združenja italijanskih nogometašev Damiano Tommasi opozoril, da se sezona ne bo mogla začeti, če pogodba ne bo podpisana do 27. avgusta. Prejšnja kolektivna pogodba se je iztekla že po sezoni 2009/10. Lani so tako igrali brez pogodbe in se vso sezono neuspešno pogajali zanjo (že takrat so igralci dvakrat zagrozili s stavko). Glavni dve pripombi združenja igralcev proti klubom sta, da ti želijo igralce v zadnjem letu veljavne pogodbe prisiliti k odhodu ali podaljšanju ter da igralci, ki jih klub ne želi več, ne smejo več trenirati z ekipo (pa čeprav imajo pogodbo).


Predsednik Serie A Beretta se je na protestno pismo kapetanov jezno odzval: "Presenečen sem. Pod temi pogoji ne bomo ničesar podpisali. Ne vem, zakaj bi klonil pod grožnjami Tommasija, ko že pod grožnjami njegovega predhodnika nisem. Grožnja po stavki igralcev je resna stvar. Ne smemo pozabiti, da govorimo o 800 igralcih, katerih povprečna letna plača je milijonov evrov."

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.