Šport > Nogomet
148 ogledov

Oblak o Cruyffu: "Bil je kot Nikola Tesla"

Johan Cruyff Ajax Amsterdam EPA
Najboljši slovenski nogometaš vseh časov Branko Oblak je podal svoje mnenje o veličastni karieri preminulega Johana Cruyffa - najboljšega evropskega nogometaša preteklega stoletja.

Smrt Johana Cruyffa po kratkotrajnem boju z rakom na pljučih je šokirala nogometni svet. Nizozemski virtuoz ni bil navdih le na zelenici, ampak tudi kot trener in analitik. 

Je utemelitelj "totalnega nogometa", s katerim je (skupaj s selektorjem Rinusom Michelsom) Nizozemsko popeljal do finala svetovnega prvenstva leta 1974, mnogi pa ga štetejo tudi za duhovnega očeta današnje Barcelone, ki je v zadnjih letih s prepoznavno igro najbolj dominanten akter svetovnega nogometa.

Razred nad ostalimi

Cruyff se je rodil leta 1947, tako kot najboljši slovenski nogometaš Branko Oblak. Slednji je proti Nizozemcu dvakrat igral v dresu Jugoslavije, bil pa je tudi udeleženec Cruyffove poslovilne tekme, na kateri je Oblakov Bayern povozil Ajax (0:8). 

"Proti Nizozemski sem igral štirikrat, od tega dvakrat proti Cruyffu. Za Bayern pa sem igral na njegovi (Cruyffovi, op. a.) poslovilni tekmi. Igral sem tudi na Peléjevi poslovilni tekmi in lahko rečem, da je bil Cruyff takrat za razred pred vsemi," je začel Oblak.

"Peléja skozi kariero resda nisem toliko videl in poznal in na poslovilni tekmi je bil v zatonu, toda to, kar je delal Cruyff ... On je vzel žogo na svojih 16 metrih in bil sposoben sam priti do gola. In ga zabiti. Bil je fenomenalen. Njega je zanimal gol, podaje ga niso zanimale. On ni nikomur 'naštimal' zadetka, on ga je dal sam. Ni bil le ofenzivni vezist, on je bil vse," je slikovito opisal Oblak.

Na Cruyffovo poslovilno tekmo ima nekdanji igralec ljubljanske Svobode, Olimpije, Hajduka, Bayerna in Schalkeja sladko-grenke spomine. "Z Bayernom smo v Amsterdamu zmagali z 0:8. Takrat sem bil zaradi Cruyffa kar malo žalosten. Gerd Müller je dal pet zadetkov, jaz pa sem bil razglašen za igralce tekme, ker sem mu vse 'naštimal' (smeh, op. a.)," je razkril Oblak.

"Takšnih danes ni" 

Branko Brane oblak Dolgi most tenis intervju Euro 2012 evropsko prvenstvo EP | Avtor: Anže Petkovšek Anže Petkovšek
Nekdanji jugoslovanski reprezentant meni, da je bil Nizozemec povsem zasluženo razglašen za evropskega nogometaša stoletja. "Danes bi težko kateregakoli igralca primerjal z njim, takega enostavno ni. Cruyff ni poslušal soigralcev, bil je inovator, na nek način kot Nikola Tesla. Sam je pridelal zmage. Takrat mu je bil po slogu igre denimo podoben Vili Ameršek, a je bil Cruyff hitrejši. Pri Bayernu mi je bil všeč (Karl-Heinz, op. a.) Rummenigge, toda Cruyff je bil nekaj drugega,"

Ljubljančan je pojasnil, da Cruyff ni bil drugačen le na igrišču. "Takšnih danes ni več. Med polčasom so vsi v slačilnici poslušali trenerja, on pa je zunaj v dresu kadil. On nikoli ni poslušal trenerja. Sicer pa s(m)o bili vsi največji igralci malce posebni, malo 'ekstra'. On je vedno iskal svoj prostor, vedno je hotel biti glavni. Bil je svojeglav, kot smo bili vsi, vsak po svoje. Bil je posebnež, a zame najboljši.

Cigarete zamenjal za lizike

Cruyffa je življenja bržkone stala nezdrava razvada. Strastni kadilec je za nekaj časa sicer opustil cigarete in po operaciji srca leta 1991 manjko skušal nadomestiti tudi z lizikami. Slednje so bile njegov zaščitni znak tudi na klopi Barcelone, ki jo je leta 1992 popeljal do njenega prvega naslova evropskega prvaka (v finalu je z 1:0 padla Sampdoria Srečka Katanca).

Johan Cruyff november 2015 | Avtor: EPA EPA
"Zame je bil Cruyff najboljši in ob smrti mi ga je seveda izjemno žal, toda njegovega življenjskega sloga nisem odobraval. Sam cigaret že dolgo nisem maral in ko sem ga ob polčasu videl kaditi v dresu, se mi je to zdelo katastrofa. Sva isti letnik in presenečen sem, da je umrl v teh letih," je o Nizozemčevem življenjskem slogu dejal Oblak.

Idejni oče moderne Barcelone

Tudi Oblak se strinja, da je Cruyff (sicer tudi selektor katalonske reprezentance) postavil temelje današnji generaciji Barcelone, čeprav so se smernice kluba vmes menjale. 

"On jih je pripeljal do prvega evropskega naslova in v naslednjih letih so kupovali skoraj same Nizozemce. Po njegovem odhodu je začelo v Barcelono prihajati več Južnoameričanov. Na začetku nihče ni verjel vanj, toda trenerski uspeh si je zaslužil in sam sem mu ga zelo privoščil," je sklenil Oblak.

Johan Cruyff Franz Beckenbauer Nizozemska Nemčija finale SP 1974 | Avtor: EPA EPA

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.