Šport > Nogomet
288 ogledov

Real in Juventus brez zaključnega turnirja

Raheem Sterling Profimedia
Znana sta še dva udeleženca zaključnega turnirja v Lizboni. To sta Manchester City in Lyon.

Atalanta, Red Bull Leipzig, Atletico Madrid in PSG so pet mesecev čakali na družbo v četrtfinalu lige prvakov, za peto in šesto mesto med osmerico pa so se tokrat potegovali Juventus in Lyon ter Manchester City in Real Madrid. Francozi so na prvi tekmi pred domačimi gledalci zmagali z 1:0, Angleži so Špance premagali na njihovem igrišču z 2:1.

Manchester City : Real Madrid 2:1

Novi španski prvaki so tako pred povratno tekmo vedeli, da morajo v Manchestru doseči vsaj dva zadetka za napredovanje. Vse skupaj se je za Real zapletlo že v 9. minuti, ko si je celotna obramba gostov privoščila komično napako. Po podajah pred golom je v svojem kazenskem prostoru žogo izgubil Raphaël Varane, odvzel mu jo je Gabriel Jesus, ki je nato našel povsem samega Raheema Sterlinga, ki mu ni bilo težko zadeti nebranjeno mrežo.

City je grozil še naprej, Sterling je za las zgrešil tudi v 15. minuti, ko je močno udaril z dvajsetih metrov, nato pa je ob prodoru v šestnajsterec poskušal še odigrati prekršek za enajstmetrovko, vendar je piščalka glavnega sodnika pravilno ostala nema. Po 20. minutah igre so naposled do dveh nevarnih strelov prišli tudi gostje. Strel Karima Benzemaja je Ederson uspel odbiti v kot, nevaren poizkus Edena Hazarda pa je uspel ukrotiti.

A Brazilec je bil nemočen v 28. minuti. Po desni strani je pobegnil Rodrigo, podal v sredino, kjer se je med domačimi branilci odlično znašel Benzema in z glavo zadel za 1:1.

Karim Benzema | Avtor: Profimedia Profimedia

V 37. minuti je na robu kazenskega prostora ustrelil Joao Cancelo, okroglo usnje se je odbilo tik pred Thibautom Courtoisom, a jo je ta uspel odbiti. Po novi napaki gostov, tokrat je Courtois žogo poslal do rojaka na tekmečevi strani Kevina De Bruyneja, je do strela prišel 20-letni Phil Foden, ki pa je zgrešil okvir vrat. V prvem polčasu je City sprožil devet strelov, Real štiri, po trije so na vsaki strani poleteli proti golu nasprotnika.

Angleži so bili nevarni v prvih minutah drugega dela. De Bruyne je z izjemno podajo skozi obrambo gostov našel Sterlinga, ki je stekel sam proti vratarju, a nekoliko z leve strani ni uspel premagati Courtoisa. Ta je kmalu znova moral posredovati, ko ga je De Bruyne skušal premagati neposredno iz kota. Belgijec je bil pravočasno ob prvi vratnici.

V 54. minuti se je znašel v dobrem položaju že İlkay Gündoğan, ki pa se je namesto neoviranega strela s 16 metrov odločil še za podajo proti Sterlingu, ki pa mu je iz slabšega kota novo veselje preprečil Courtois. Štiri minute kasneje je do strela v Realovem kazenskem prostoru poskušal priti De Bruyne, a ga je v zadnjem hipu blokiral Dani Carvajal.

Manchester City je pritiskal, Courtois pa se je izkazal tudi v 65. minuti po strelu Jesusa, ki se je z obratom otresel svojega spremljevalca, nato pa mu je zadetek preprečil belgijski čuvaj mreže. A Brazilec se je veselil že tri minute kasneje, ko je še drugo osnovnošolsko napako storil Varane. Francoz je z glavo vračal žogo svojemu vratarju, vendar je bil pri njej prvi Jesus in zadel za 2:1.

Na drugi strani je do strela z bližine prišel Luka Modrić, a iztržil le kot. Nato so imeli Cityjevi nogometaši v protinapadu igro 4:3, a je bil Bernardo Silva preveč sebičen, njegov strel je bil uspešno blokiran. V 86. minuti je s prostega strela čez vrata streljal David Silva. Angleži so nato mirno pripeljali tekmo do konca.

Juventus : Lyon 2:1

Stara dama je pred dnevi znova osvojila italijanski naslov, a v zadnjem času ni prikazala prepričljivih predstav. Še več težav so imeli s formo nogometaši Lyona, ki je že pred časom ostal brez ligaških preizkušenj, saj so se Francozi ob epidemiji koronavirusa odločili predčasno zaključiti prvenstvo. Lyon je tako v zadnjih mesecih odigral le eno tekmovalno tekmo, v finalu ligaškega pokala se je pomeril s PSG in izgubil po streljanju enajstmetrovk. Dvoboj se je sicer končal brez zadetkov.

Prav z bele točke so Francozi tokrat povedli v Torinu. Po prekršku Rodriga Bentancurja nad Houssemom Aouarajem, sodniško odločitev je potrdil tudi VAR, je streljal Memphis Depay in s 'panenko' poslal žogo v mrežo. Nizozemec je bil sicer dolgo časa poškodovan, zaradi poškodbe ne bi bil na voljo trenerju Rudiju Garciji, če bi bil povratni dvoboj odigran v prvotnem terminu. Juventus je za napredovanje zdaj potreboval tri zadetke.

Lyon | Avtor: Profimedia Profimedia

Italijani so imeli sicer dokaj hitro lepo priložnost za izenačenje. Federico Bernardeschi je odlično preigraval, a do spremembe rezultata ni prišlo. Blizu izenačenja je bil v 40. minuti Cristiano Ronaldo, ki je poslal žogo proti desnemu kotu vrat Anthonyja Lopesa, ki pa se je izkazal z obrambo.

Naslednji medsebojni dvoboj je pripadel Portugalcu. Ta je v 43. minuti uspešno izvedel enajstmetrovko. Tokrat je kazenski strel zakrivil Depay, ki je igral z roko. Izjemno motivirani portugalski zvezdnik, ki si je želel zaigrati na zaključnem turnirju osmerice v domovini, je Lopesa poslal v eno, okroglo usnje pa v drugo stran.

Cristiano Ronaldo | Avtor: Profimedia Profimedia

Francozi so uspešno odigrali skoraj 15 minut drugega polčasa, belo-črni v tem obdobju niso prihajali do priložnosti, nato pa je udaril Ronaldo. Ta se je odločil za strel z več kot 20 metrov in zadel levi zgornji kot Lopesovih vrat. Ta se je dotaknil žoge, a zadetka ni uspel preprečiti.

Torinčani so bili blizu še enemu zadetku. Po kotu je v 63. minuti do strela prišel Leonardo Bonucci, pet minut kasneje pa Gonzalo Higuaín ni izkoristil natančnega Ronaldovega predložka.

V 78. minuti je posredoval VAR. Sodnik je že dosodil enajstmetrovko, ko naj bi Aaron Ramsey ob izbijanju žoge v svojem šestnajstercu brcnil tudi Mousso Dembéléja. Po posredovanju iz sobe za VAR se je moral Lyon zadovoljiti le s kotom.

V sodnikovem dodatku je Ronaldo imel na voljo prosti stre le malce zunaj kazenskega prostora, a je zadel živi zid in končalo se je le s kotom. To je bila zadnja priložnost Stare dame na tekmi. Po zadnjem sodnikovem žvižgu so se Francozi začeli prešerno veseliti.

Liga prvakov, osmina finala, povratni tekmi:

Manchester City : Real Madrid  2:1 (1:1)    /2:1/
Sterling 9., Jesus 68.; Benzema 28.

Juventus : Lyon  2:1 (1:1)   /0:1/
Ronaldo 43./11-m, 60.; Depay 12./11-m


/.../ - izida prvih tekem

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.

Sorodne novice