Šport > Nogomet
1899 ogledov

Kaj se mora zgoditi, da bi Slovenija ostala v igri?

Katanec Anglija Slovenija Wembley trening Slovenci so v sredo preizkusili zelenico na kultnem Wembleyu.
Reprezentanca Slovenija še ima nekaj možnosti za preboj na SP 2018, toda na zadnjih dveh tekmah jo čaka sila težko delo.

Izbrana vrsta Slovenije bo v naslednjih dneh odigrala zadnji tekmi v kvalifikacijski skupini F. V četrtek zvečer bo na kultnem Wembleyu gostja Anglije, v nedeljo bo v Stožicah gostila Škotsko. Dve otoški izbrani vrsti torej, katerima Slovenija v teh kvalifikacijah še ni zabila zadetka. Z Anglijo je v Stožicah igrala 0:0, s Škotsko v Glasgowu izgubila z 1:0.

srečko katanec selektor slovenija anglija Katanec Šport "Ti dve tekmi bosta odločali o moji prihodnosti"

Glede na razpored zadnjih dveh kol kvalifikacij je realno pričakovati, da je prvo mesto nedosegljivo. Tudi če bi Slovenci zmagali v Londonu, ne gre verjeti, da "Gordie Albion" na zadnji tekmi v Litvi ne bi prišel do popolnega izkupička, posebej zato, ker bi si s polnim plenom zagotovil pot v Rusijo. Slovenci lahko torej upajo predvsem na drugo mesto in s tem na dodatne kvalifikacije.

Z manj kot štirimi ne bo šlo 

Na drugem mestu je trenutno Slovaška s 15 točkami, Slovenija in Škotska imata eno manj. Neposredni konkurentki fantov s sončne strani Alp se bosta v devetem kolu pomerili med seboj (gostitelji bodo Škoti), Slovencem pa bi najbolj odgovarjala zmaga Britancev. Če bi Slovaki izvlekli vsaj točko, potem bodo (če Slovenija ne zmaga na Wembleyu) skoraj zagotovo na koncu drugi, saj v zadnjem kolu gostijo Malto, proti kateri bodo verjetno zanesljivo zmagali. Z remijem proti Škotom bi imeli Slovaki na koncu tako 19 točk in če Slovenija ne bi premagala Anglije v gosteh, potem tega izkupička ne bi več mogla doseči. 

Če bi Slovaška padla na Škotskem, lahko Slovenija Škote na koncu prehiti ne glede na razplet na Wembleyu, saj lahko varovanci Srečka Katanca slabšo od obeh britanskih ekip prehitijo zaradi morebitnega boljšega medsebojnega izkupička. Toda kljub temu bo morala Slovenija vsaj remizirati z Anglijo, če želi na koncu (po zaslugi gol razlike) prehiteti Slovaško, ki bo na račun srečanja z Malto kvalifikacije zaključila z najmanj 18 točkami (Slovenija in Slovaška sta v medsebojnih dvobojih izenačeni, tako da bo v primeru enakega števila točk odločala razlika v golih). 

Zaključki so torej naslednji: Slovenija potrebuje vsaj remi v Angliji in visoko, čim višjo zmago doma proti Škotom. Če Slovaška ne bo izgubila na Škotskem, potem mora Slovenija slaviti na Wembleyu, da bi še imela realne možnosti za dodatne kvalifikacije. Tudi šest točk pa ne bo dovolj, če bodo Slovaki zmagali v Glasgowu in pričakovano deklasirali Malto.

škotski navijači Škotska Vsa čast! Šport Škotski navijači v Slovenijo z lepo gesto

Kvalifikacije za SP 2018 (skupina F): 

9. kolo:
Anglija - Slovenija
Škotska - Slovaška
Malta - Litva 

10. kolo:
Slovenija - Škotska
Slovaška - Malta
Litva - Anglija

LESTVICA:
1. Anglija 20 točk
2. Slovaška 15
3. Slovenija 14
4. Škotska 14
5. Litva 5
6. Malta 0

Komentarjev 1
  • vladek 16:32 05.oktober 2017.

    Neumno prašanje,zmagat mora Bog bo pomagal