Šport > Nogomet
70 ogledov

Katančev nasvet: "Glave gor, gremo naprej"

Brečko Zahirović Lulić slovenija bih prijateljska tekma stožice nogomet slovensk Saša Despot
Stara nogometna modrost je, da se ekipa največ nauči iz porazov. Slovenski reprezentanti so po tekmi z Bosno in Hercegovino razmišljali podobno in izpostavljali pozitivne vidike najvišjega poraza na domačih tleh po letu 2005. "Morda je potrebno le nekaj časa, da se ta ekipa uigra," je slovenske navijače tolažil gostujoči dirigent Miralem Pjanić.

"Veliko je bilo dobrih stvari. Če smo to danes izgubili zato, da bi potem dvakrat premagali Islandijo, takoj podpišem," je bil jasen Goran Cvijanović. Vezista Maribora je selektor Srečko Katanec po povratku na klop Slovenije posebej izpostavil kot igralca, ki ga je ob ogledu tekem vijoličastih morda celo najbolj presenetil.

Cvijanović je skupaj s soigralci začel tekmo v novi postavitvi 3-5-2, ki je bila po le treh dneh skupnega bivanja še povsem neuigrana, vseeno pa si je domača izbrana vrsta proti Bosni in Hercegovini pripravila toliko priložnosti kot v zadnjih nekaj tekmah skupaj. Na tem velja graditi.

"Gotovo so bile določene spremembe, saj se vidi, vendar je bilo za neke velike spremembe premalo časa. Vidi se, da so (Bosna, op. a.) kvalitetna ekipa, vidi se, kje igrajo njihovi igralci, tako da so gotovo kvalitetnejša ekipa v tem trenutku. Mi bomo delali na tem, kar smo imeli danes, popraviti moramo realizacijo in menim, da se bo tudi nam odprlo," je nadaljeval Cvijanović.

Matavž: "Katanec rekel: 'Glave gor, gremo naprej!'"

"Zdaj imamo vsi skupaj en mesec časa, da pridemo tudi v klubih v malo boljšo formo, in verjamem, da bomo tudi z Islandijo te stvari, ki smo jih danes morda naredili narobe, popravili in odpravili ter da bomo proti Islandiji osvojili te tri točke, ki jih potrebujemo. Gotovo nisem v optimalni formi, vendar sem bil vesel, da mi je trener ponudil priložnost. Dal sem svoj maksimum in verjamem, da je bilo, lahko rečemo, solidno, ampak imam še časa ... Zdaj so na vrsti priprave, takoj letim v Turčijo in verjamem, da bo že ob naslednji akciji še boljše."

slovenija bosna prijateljska stožice reprezentanca Zukanović Birsa | Avtor: Saša Despot Saša Despot
Zvezna vrsta je prvemu napadalcu Timu Matavžu pripravila kar nekaj lepih priložnosti, ki pa jih napadalcu PSV Eindhovna ni uspelo spremeniti v zadetke. Matavža in ostale slovenske reprezentante je v obup spravljal izjemni vratar Asmir Begović, čeprav je Matavž priznal, da bi iz nekaterih priložnosti praktično morali zadeti.

"Upajmo, da nam bo na kvalifikacijski tekmi šlo bolje. Danes mislim, da smo imeli veliko priložnosti, nekaj tudi takih, ki bi jih morali izkoristiti. Ampak dobro, kaj moremo. Tako je. Vtisi (novega selektorja, op. a.) so super. Treningi in vse je OK. Kaj nam je sporočil po tekmi? Nič, glave gor in gremo naprej na naslednjo kvalifikacijsko tekmo," je dejal Matavž.

BiH je bila konkretnejša

Bolj zgovoren je bil še en nekdanji član Gorice Valter Birsa. Pri Torinu je z občasnimi prebliski že nakazal, da je našel delček stare forme, čeprav še vedno manjka tista pika na i, kot je zmanjkala tudi v prvem polčasu sredine tekme, ko mu je Begović v situaciji "ena na ena" ubranil čisto priložnost pri rezultatu 0:0.

"Dejstvo je, da mi nismo bili konkretni, oni pa. To je glavni pokazatelj tega, zakaj je bila razlika takšna. Kaj je bilo nocoj najboljše? Menim, da je bilo nocoj več pozitivnih kot negativnih stvari, dejstvo pa je, da so bile tiste konkretne, ki koncu koncev tudi štejejo, na koncu negativne. Pač tako je, zdaj nimamo kaj žalovati, zdaj vemo, kaj smo storili prav in kaj narobe. Tisto, kar je bilo narobe, bomo skušali popraviti, kar pa je bilo dobrega, bomo nadgradili," je po tekmi razlagal Birsa.

"Dejstvo je, da smo si pripravili priložnosti, to je pozitivna stvar, nismo ga dali, to je negativna. Dejstvo, je da je bila danes morda malce bolj izrazita tudi neka borba na igrišču ... Saj pravim - pomembno je, da skušamo to nadgraditi na naslednji tekmi ter da pustimo dober vtis in pridemo do dobrega rezultata proti Islandiji."

Že v sredo bi se lahko drugače pogovarjali

Sprememba igralnega sistema je "prizadela" vse člane reprezentance, ki pa alibijev niso iskali, saj so v podobnih taktičnih postavitvah igrali praktično vsi. Birsa je v slogu selektorja poudaril, da sistemi na koncu niti niso tako pomembni.

"Selektor skuša povleči najboljše poteze. Kako mi stojimo na igrišču, konec koncev sploh ni pomembno. Pomembno je, da zmagujemo in igramo dobro, da se borimo. Konec koncev moramo razmišljati predvsem o tem, kako zmagati na naslednji tekmi," je  dodal Birsa.

Jokić: "Če bi Birsa zadel ..."

"Če bi bil tisti zaključek malce drugačen, bi se danes mogoče že drugače pogovarjali. Ampak to, da smo do tega prišli, pomeni, da konec koncev imamo neko igro. Nekaj imamo. Treba bo to le še nadgraditi. Negativno je bilo, da smo prehitro dobili tiste gole, a to je tudi kvaliteta Bosancev, da so to izkoristili. Drugače pa trenutno ne gre žalovati. Potrebno je nadgraditi tiste dobre stvari in iti naprej."

"Imeli smo svoje priložnosti, a nismo zadeli. Če bi v prvem polčasu Birsa dal gol, bi se tekma mogoče obrnila na našo stran," pa je svojega nekdanjega klubskega soigralca dopolnil Bojan Jokić.

"Mali princ" žoge delil kot bonbone

Simultanko je proti Sloveniji odigral Miralem Pjanić. "Mali princ", ki je v letošnji sezoni verjetno že prerasel italijansko ligo, je v Stožicah pokazal celoten razpon svojih zmožnosti, zaradi katerih so ga pred kratkim povezovali celo s prestopom v Barcelono.

"Vesel sem predvsem zaradi tega, ker smo zmagali. Nasprotnik je bil dober, to ni bila lahka tekma, ampak na koncu smo zmagali, zabili tri gole ... Dobro smo odigrali, zadovoljni smo in pripravljeni za tekmo z Grčijo," je po tekmi povedal Pjanić.

"Navijači so bili takšni kot vedno. Občutek je bil, kot da igramo doma. Lahko sem le ponosen na vse to in upam, da bomo šli v prihodnosti z njimi na svetovno prvenstvo. Tekma je bila dobra, ni bila lahka in zadovoljni smo, da smo zmagali. Zadovoljni smo z igro, čeprav lahko seveda igramo še bolje. Nasprotnik je bil dober in moramo jim čestitati."

Miralem Pjanić | Avtor: EPA EPA

Potrebno je nekaj potrpljenja

Pjanić je imel za slovenske navijače, ki so bili morda razočarani po visokem porazu, tudi nekaj opogumljajočih besed. Po njegovem mnenju je potrebno mladi slovenski ekipi dati čas, kar sam gotovo tudi najbolje ve glede na to, da je tudi ekipa BiH zorela in dozorela po desetih letih skupnega nastopanja.

"Slovenija me gotovo ni negativno presenetila, bolj pozitivno. Vedel sem, da ima veliko kvalitetnih igralcev, morda je potrebno le nekaj časa, da se ta ekipa uigra. Gotovo imate dobro in lepo prihodnost ter dobrega trenerja. Potrebno je nekaj potrpljenja in vse bo dobro," je dodal Pjanić.

"Pričakovali smo dober test, dobrega nasprotnika in mislim, da se je to nocoj tudi zgodilo. Nič več od tega. Nismo se toliko osredotočali na njihovo igro, mi smo igrali našo in to je najbolj pomembno. To moramo početi tudi v prihodnosti. Osebno poznam nekaj igralcev, ki igrajo v Italiji, tako da sem poznal njihove kvalitete. Nisem bil presenečen."

Komentarjev 1
  • Žurnalček 12:39 07.februar 2013.

    Kaj sem videl ? Borbenost , dober vez , vendar ob predaji žog premalo odločen in pa absolutno manjkajočega igralca, ki bi lahko dal gol. Obramba pa , hm hm , zlasti Jokič , za katerega pa ne vem kaj ...prikaži večaj je počel v napadu, će še obrambe ni bil sposoben držati.