Šport > Nogomet
20 ogledov

Katanec: "Takoj bi imel ekipo, kot jo ima Bosna"

Sušić Slovenija Bosna in Hercegovina BiH prijateljska tekma Stožice Saša Despot
Slovenski selektor Srečko Katanec je po porazu proti Bosni in Hercegovini zatrdil, da ob svojem povratku na slovensko klop ni razočaran z razpletom tekme v Stožicah. Safet Sušić je po zmagi nad nekdanjim reprezentančnim kolegom dejal, da je bila zmaga njegovih varovancev previsoka.

"Na kratko - Bosna je zasluženo zmagala. Pokazali so, zakaj jih jaz tako cenim. Iz nekaj 'šans' znajo dati gol. Mi iz mogoče veliko več 'šans' ga danes nismo dali in to je nogomet. Nisem razočaran, če kdo to misli. Absolutno ne. Odigrali smo par dobrih stvari, tako da ... Če ga iz takšnih priložnosti, kot smo jih imeli ni, ne daš, je normalno, da je rezultat takšen kot je," je na novinarski konferenci po tekmi proti Bosni in Hercegovini začel Srečko Katanec.

O dolgem prihajanju na novinarsko konferenco:

Fantje so se tuširali. Čakal sem le, da se vsi zberemo, da bi nekaj rekli o naslednji tekmi z Islandijo. Bilo je povsem normalno, fantom sem zaželel srečno pot, kaj morajo popraviti in to je to. Sploh ni bilo nobene zamere. Zelo lepo smo se pogovarjali, dejansko. Fantom sem čestital za nekatere stvari, navade so takšne, kot so, začeti pa bo treba prevzemati odgovornost tako v fazi napada kot v fazi branjenja. Goli, ki smo jih dobili, so gotovo posledica nekih navad, ki jih nosijo iz klubov. Ko igraš z reprezentanco, kot je Bosna, kjer sta spredaj (Vedad) Ibišević in (Edin) Džeko, če si pol metra stran, ti bo žogo "šutnil" v gol. To je normalno. To je takšna "klasa", zato je v tem trenutku Bosna takšna reprezentanca, kot je. A tudi oni dovolijo veliko priložnosti. Ko sem jih gledal proti Grkom in tudi proti Latviji pustijo tudi dovolj "šans", a so v takšnem obdobju, da nasprotna ekipa zadane "štango" ali pa golman brani ... Ampak to je to, to je stvar "klase". Jaz sem vedel, da stvar ne bo lahka, moramo biti potrpežljivi. Moramo pogledati v zvezni liniji - prvi polčas (Goran) Cvijanović in (Rene) Krhin, koliko imata tekem, koliko so fantje izkušeni. Če primerjaš nato (Miralema) Pjanića, kje igra in kaj igra ... Tako da jaz nisem razočaran, bom še enkrat povedal. Videl sem nekaj lepih akcij, videl sem, da smo lahko nevarni. Bo pa potreben čas in dela bo še "ohoho".

Svraka Džeko Zukanović Slovenija Bosna in Hercegovina BiH prijateljska tekma Sto | Avtor: Saša Despot Saša Despot

O tem, če se je šalil, ko je rekel, da je Bosna med desetimi najboljšimi reprezentancami sveta:

Nisem rekel, da so med deset, rekel sem, da tja sodijo. Ker so Grki deseti ali enajsti, pa Rusi so tam nekje ... Prepričan sem, da če boste igrali z Angleži, bi se morali oni zelo potruditi, da bi vas "dobili". To je realno stanje. Če je Kolumbija peta, potem je ... Imate trenutno, to je moje mnenje, mogoče se motim, ampak jaz ne vem, zakaj bi se branili nekega statusa, če imate reprezentanco, ki skupaj igra deset let. Fantje se poznajo, ni potrebno narediti niti enega treninga in je "to to". Poglejte po katerih klubih igrajo vaši "igrači" pa se branite ... Jaz bi takoj podpisal, da imam takšno reprezentanco.

O tem, če bi pred tekmo podpisal neodločen rezultat:

Ne, ne. Rezultat na prijateljskih tekmah me ne zanima. Nikoli me ni zanimal in nikoli me ne bo. Že v prvem ciklusu smo igrali tekme z izredno močnimi reprezentancami in samo tako bodo te mladi igralci lahko videli, kako je, ko ti pridejo igralci takšne "klase". Govorim in o obrambnih in o veznih, da ga ne moreš pustiti niti za pol metra svobodnega, ker ti bo dal gol. To je takšna "klasa".

O predstavi Branka Ilića:

O posameznikih ne bom govoril ... Še enkrat bom ponovil - videl sem dosti dobrih stvari, dobrih akcij. Nisem pa zadovoljen z nekaterimi rečmi, ki jih moramo absolutno popraviti. Žal mi je, da ga pri 0:0 ne daš, ko si sam in bi bila to potem druga tekma. Prvi polčas je bil zame zelo soliden. Razen tiste obrambe Samirja (Handanovića) ... Imeli so morda manj lepih priložnosti kot mi, toda oni so ga dali, mi pa ne, to pa je potem velika razlika.

O tem, kdo je bil zanj igralec tekme:

Ne bi o tem ... Gledal sem moje. Normalno, mora biti "Bosan'c", ampak gledal sem moje kaj delajo.

O tem, na čem lahko Slovenija gradi pred tekmo z Islandijo:

Dva bosta manjkala, to veste ... Ni nam lahko v tem trenutku, gotovo, to smo vedeli. Način igranja Islandije bo tudi mogoče drugačen od načina Bosne. Verjetno bomo imeli tudi, upam sicer, da se motim, ampak ker bo Islandija igrala dosti zaprto, bomo imeli manj "šans" kot danes. Zato upam, da bodo določeni igralci v boljši fazi, v boljši pripravljenosti, da bodo kako drugače igrali v klubih ... Morali bomo pač iz takšne situacije izvleči maksimum. Na silo pa se ne da nič, zato sem jaz absolutno miren. Jaz si želim, da bodo igralci, ki so za nas ključnega pomena, od (Valterja) Birse naprej, imeli malce večjo kilometrino. Da se mogoče ne bodo utrudili že po pol ure, potem imaš vedno problem tistih 15 minut do polčasa ... Ampak to je potrebno v tem trenutku sprejeti in biti pošten, da takšni smo. Moje delo je samo, da spremljam fante in potem, da sestavimo najbolje skupaj, kar imamo. Zdaj pa seveda - na meni je, da igra steče, in da ustvarim "šanse" in priložnosti. To smo mi danes delali, samo nismo ga dali. Jaz nisem štel situacij, kolikokrat smo dejansko prišli po bokih, v koliko situacijah smo prišli ena na ena, ampak to je potem kvaliteta, predrznost, reševanje teh situacij tako, kot se mora. Ampak pravim - en trening in pol ... Dejansko vam povem, pol ure ... Dobro, začetek tekme je bil tak, da se minuto ali dve nismo dotaknili žoge, ampak potem smo bili pol ure absolutno enakovredni, nato pa smo sami začeli neke stvari, morda je šla žoga prepočasi. In seveda - ekipa, kot je Bosna, ko ji daš signal, da si utrujen, znajo to izkoristiti. In seveda so.

O tem, če ga je v treh dneh z igralci kaj presenetilo:

Ne, ne. Pozitivno me je presenetilo, da dejansko nismo imeli nobenega problema. Fantje so v redu, "odtrenirali" so ... Videl sem željo, videl sem, da želijo sprejemati informacije, seveda pa smo prekratek čas skupaj. Absolutno je potrebno še veliko dela, dela in dela, da bomo prišli na višji nivo. Čez noč ne bo šlo, absolutno ne.

O tem, da je bilo vzdušje kot v Zenici, ne v Ljubljani:

To je normalno. To me ni presenetilo. V principu me ni nič presenetilo. Žal mi je le, da smo si ustvarili toliko priložnosti. Fantje so si zaslužili dati kakšen gol že zaradi želje in pristopa. Fizične stvari so takšne, kot so - eni sploh še niso začeli prvenstev, niso še v kondiciji. Jaz nisem črnogled, dejansko, pošteno.

O tem, če bo sistem igre ostal s tremi branilci:

Ne, ni rečeno. Dokler smo bili fizično v redu ... Tukaj sistemi, kot pravim, ne igrajo. Na začetku, ko so žogo premikali hitro, ko so se trije postavili tako, kot je treba, smo mi odigrali nekaj zelo dobrih stvari, tako da ni rečeno niti, da ne, se bomo pa seveda tudi prilagajali. Če bo nasprotna ekipa igrala z enim napadalcem, znamo igrati tudi s štirimi (branilci, op. a.). Ni rečeno, potrebno pa je v vsakem sistemu sprejemati odgovornost, ne pa bežati od nje. To je zame ključen problem. Pri dveh golih se je kompletna zadnja linija pomaknila praktično golmanu "v krilo", namesto da bi prijeli igralca. To pa je očitno stvar nekih navad, ki se ne spreminjajo tako lahko.

Komentarjev 7
  • macko 05:48 07.februar 2013.

    e moj srečko, še žal ti bo, da si ugriznu v ta kisu jabuk....

  • Žvižgač 00:11 07.februar 2013.

    Čestitam za vaš kulturni odziv in lepe želje, res primerno za nekega sodnega cenilca. Kdo mojo babo in kdo ne verjetno ni vaša stvar, zadovoljen sem s tem kar sem dosegel in ni vam potrebno skrbeti za tuje frustracije. Na ...prikaži več vaš mestu bi se o svojih zamislil. Glede na Katančeve sposobnosti, ki je star kot jaz in ga zato že dolgo sledim in razpoložljive nogometaše in njihovim odnosom do igre so vsi skupaj po mojem mnenju primerni za trim ligo, ne pa za vrhunski nogomet. Vsem ostalim pozitivcem pa vse dobro in obilo užitkov v tekmah reprezentance.

  • Franc Bukovec 23:19 06.februar 2013.

    "žvižgač", tkole ti bom reku: zalet se v steno, pa crkn. Ker si res en negativc, zafrustriran do amena. Jaz ne vem kaj je z vami, nekaterimi v Sloveniji, da ne morete sestavit mal, vsaj mal optimizma. Pol pa crkn ...prikaži več če si tolk negativen. Najbolj bo zate. Jaz sem tut prepričan, da si ti en bebo, da ti sosed do onemoglosti natepava babo (če jo imaš), da v življenju nisi nič dosegel in pol tle gor pišeš take..pač to si ti. Niko i ništa. Seveda pa imaš pravico do svojega mnenja, ampak si kreten. Čist btw. Pusti Katanca, naj dobi priložnost in bo pokazal čas kaj bo in kaj ne. Ti pa res ne moreš vedet. Res pa je, da imaš 50% možnosti da si uganil, da ne bo uspehov. Ampak to samo zato, ker si kreten in kreteni imajo srečo.