Šport > Nogomet
16 ogledov

Katarske oblasti začele s preiskavo smrti delavcev

Doha Katar žoga stadion kandidatura EPA
Angleški časopis The Guardian je povzročil pravi vihar z objavljeno zgodbo o številnih smrtih nepalskih delavcev, ki jih v Katarju izkoriščajo pri pripravah na svetovno prvenstvo.

Predstavnik komiteja za pripravo na svetovno prvenstvo leta 2022 v Katarju je v četrtek zatrdil, da so katarske oblasti začele preiskovati poročanje The Guardiana, ki je na svoji spletni strani objavil ganljivo besedilo in videoposnetek izkoriščanih nepalskih delavcev.

"Kot vsi, ki so videli posnetek in fotografije in prebrali besedilo, smo zgroženi nad ugotovitvami v Guardianovem poročilu," so v izjavi za javnost zapisali pri vrhovnem organizacijskem komiteju za SP 2022.

Prvenstvo, zgrajeno na denarju in krvi

"Zdravje, varnost, dobro počutje in dostojnost vsakega delavca, ki pridoda k organizaciji Fifa svetovnega prvenstva 2022, je najpomembnejše za naš komite."

Ko je kandidatura Katarja pred tremi leti presenetljivo dobila največ glasov, so se začela mnoga namigovanja o številnih nepravilnostih in kupovanju glasov. Vse bolj je tudi jasno, da bo svetovno prvenstvo leta 2022 zaradi hude vročine na sporedu pozimizdaj pa Katarcem že teče voda v grlo tudi zaradi številnih del, ki jih bodo morali pred začetkom enega največjih svetovnih dogodkov še opraviti.

V beg na veleposlaništvo

Zaskrbljenost zaradi poročanj o izkoriščanju delavcev na gradbišču Lusail City je že izrazila tudi Mednarodna nogometna zveza (Fifa). Poročilo The Guardiana jasno prikaže nemogoče razmere, v katerih delajo delavci iz Nepala, ki so tudi tarča groženj in fizičnega nasilja. Mnogi se pred delodajalci skrivajo na nepalskem veleposlaništvu.

"Fifa bo spet stopila v kontakt s katarskimi oblastmi, o tej temi pa se bomo pod točko Fifa svetovno prvenstvo Katar 2022 pogovarjali na srečanju izvršnega komiteja 3. in 4. oktobra 2013 v Zürichu," so sporočili s Fife. Katarski komite trdi, da je začel pri reševanju težav sodelovati z organizacijama Human Rights Watch in Amnesty International.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.