Šport > Nogomet
58 ogledov

Kdo je kdo v novi Fifini aferi?

Obtoženi korupcije, Fifa EPA
Ameriške oblasti so zaradi preiskave o korupciji napovedale obtožbe zdajšnjim ali nekdanjim članom Mednarodne nogometne zveze. Sedmerico osumljenih so aretirali v Švici pred kongresom Fife.

Med sedmerico aretiranih v Zürichu, ki jih obtožujejo sprejemanja podkupnin v višini več kot 150 milijonov dolarjev, sta dva podpredsednika krovne nogometne zveze. Kdo je kdo v aferi, ki je pretresla nogometni svet?

JEFFREY WEBB (Kajmanski otoki, 50 let): Zdajšnji podpredsednik Fife in član izvršnega odbora, predsednik nogometne zveze Severne in Srednje Amerike ter Karibov (Concacaf), član izvršnega odbora karibske zveze in predsednik nogometne zveze Kajmanskih otokov. Aretirali so ga danes v Zürichu. Po poklicu je bančnik.

EDUARDO LI (Kostarika, 56): Član IO Fife, član IO Concacafa in predsednik kostariške nogometne zveze. Aretirali so ga danes v Zürichu.

JULIO ROCHA (Nikaragva, 64): Zdajšnji član Fifinega razvojnega oddelka, nekdanji predsednik srednjeameriške nogometne zveze, predsednik nogometne zveze Nikaragve. Aretirali so ga danes v Zürichu.

COSTAS TAKKAS (Velika Britanija, 58): Zdajšnji ataše predsednika Concacafa, nekdanji generalni sekretar nogometne zveze Kajmanskih otokov. Aretirali so ga v sredo v Zürichu.

Jack Warner | Avtor: EPA EPA
JACK WARNER (Trinidad in Tobago, 72): Nekdanji podpredsednik Fife in član izvršnega odbora, predsednik Concacafa, predsednik karibske nogometne zveze, posebni svetovalec nogometne zveze Trinidada in Tobaga.

EUGENIO FIGUEREDO (ZDA, Urugvaj, 83): Podpredsednik Fife in član IO, nekdanji predsednik južnoameriške nogometne zveze (CONMEBOL) in predsednik urugvajske nogometne zveze. Je nekdanji nogometaš in menedžer. Aretirali so ga danes v Zürichu.

RAFAEL ESQUIVEL (Venezuela, 68): Član IO CONMEBOL in predsednik venezuelske nogometne zveze. Aretirali so ga danes v Zürichu.

JOSE MARIA MARIN (Brazilija, 83): Član Fifinega organizacijskega odbora za olimpijski turnir, nekdanji predsednik brazilske nogometne zveze. Aretirali so ga danes v Zürichu.

NICOLAS LEOZ (Paragvaj, 86): Nekdanji član Fifinega IO in predsednik CONMEBOL.

ALEJANDRO BRUZACO (Argentina, 50): Šef podjetja, ki se ukvarja s športnim marketingom, Tornesos y Competencias S.A.

AARON DAVIDSON (ZDA, 44): Predsednik podjetja Traffic Sports USA Inc.

HUGO JINKIS (Argentina, 70) in MARIANO JINKIS (Argentina, 40): Šefa podjetja Full Play Group S.A., ki se ukvarja s športnim marketingom.

JOSE MARGULIES (znan tudi kot Jose Lazaro; Brazilija, 75): Šef podjetij Valente Corp. in Somerton Ltd.

Naslednji uradniki so se sicer že pred tokratnimi aretacijami izrekli za krive:

DARYLL WARNER (ZDA, Trindad in Tobago, 40): Sin Jacka Warnerja in nekdanji član Fifinega razvojnega oddelka. Priznal je krivdo, povezano z goljufijo in strukturiranjem finančnih transakcij.

DARYAN WARNER (Trinidad in Tobago, Grenada, 46): Priznal krivdo, povezano z goljufijo, pranjem denarja in strukturiranjem finančnih transakcij.

CHARLES BLAZER (ZDA, 70): Nekdanji generalni sekretar Concacafa in nekdanji član IO Fife, priznal krivdo, povezano s hudodelskim združevanjem, goljufijo, pranjem denarja, utajo davkov, ob tem pa ni oddal poročila na FBAR (Foreign Bank And Financial Accounts).

JOSE HAWILLA (Brazilija, 71): lastnik in ustanovitelj Traffic Groupa, brazilskega športno-marketinškega konglomerata, priznal krivdo, povezano s hudodelskim združevanjem, goljufijo, pranjem denarja in oviranju preiskave.

Nasprotujejo izročitvi ZDA

Šest od skupaj sedmih aretiranih uradnikov Mednarodne nogometne zveze, ki jih je policija v Zürichu zjutraj priprla in zaslišala zaradi podkupovalne afere, sicer nasprotuje izročitvi ameriškim oblastem, je sporočilo švicarsko ministrstvo za pravosodje.

"Za tiste, ki nasprotujejo izročitvi, bodo ZDA morale v 40 dneh poslati uradne zahteve za izročitev. Izročitveni postopki se bodo začeli takoj, ko bodo prispele te zahteve," so zapisali pri švicarskem pravosodnem ministrstvu. Eden izmed uradnikov pa je pristal na poenostavljeno izročitev, tako da ga bodo lahko nemudoma izročili ameriškim organom.

Sicer pa je švicarska policija zasegla dokumentacijo in spletno pošto na sedežu Fife v Zürichu, ko je začela preiskavo o domnevnih nepravilnostih pri dodelitvi svetovnih prvenstev 2018 in 2022 Rusiji in Katarju.

Fifi pokazali rdeči karton

Vodja kriminalistične preiskave pri ameriškem Uradu za notranje prihodke (IRS) Richard Weber je vso zadevo opisal kot "svetovno prvenstvo prevare". Vodja IRS se je zavzel, da bodo "Fifi pokazali rdeči karton" po obtožbah korupcije, ki s strani notranjega ministrstva bremenijo 14 posameznikov.

Weber je v New Yorku spregovoril ob boku nove državne tožilke Lorette Lynch, ki je s sodelujočimi predstavila obtožnice proti nekdanjim in sedanjim uradnikom Fife in petim poslovnežem, ki jih bremenijo pranja denarja in izsiljevanja. 

"Imeli so pomembne odgovornosti na vseh ravneh, od gradnje nogometnih igrišč za otroke do razvijanja držav za organizacijo svetovnih prvenstev. Od njih se je pričakovalo, da spoštujejo pravila, ki ohranjajo nogomet pošten in skrbijo za integriteto tega športa. Namesto tega so izpridili poslovanje nogometa po svetu za svoj lastni interes in lastno bogatenje. To notranje ministrstvo je odločeno, da konča te prakse, da izkorenini korupcijo in pripelje zločince pred sodišče," je dejala Lyncheva.

Obtožbe Američanov se v večji meri osredotočajo na prodajo TV-pravic in trgovskih dogovorov za velika tekmovanja v zadnjih dveh desetletjih, obtožnica pa sega vse do jubilejne Cope Américe 2016, ki bo na sporedu v ZDA, po informacijah prek luže pa so zanjo porabili okoli sto milijonov evrov podkupnin.

Ukrepali tudi pri Fifi

Mednarodna nogometna zveza je začasno prepovedala delovanje v vseh nogometnih aktivnostih 11 svojim članom.

"Na temelju preiskave, ki jo je vodil preiskovalni oddelek etične komisije Fife, in zadnjih dejstvih, ki jih je predstavilo ameriško državno tožilstvo, je Hans Joachim Eckert, predsednik pravnega oddelka etične komisije, danes začasno prepovedal delovanje v nogometu 11 posameznikom," je Fifa zapisala v sporočilu za javnost.

Hans Joachim Eckert je pojasnil, da so obtožbe jasno povezane z nogometom in so tako resne, da je bilo nujno takoj reagirati.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.