Šport > Nogomet
6938 ogledov

Kek o svoji prihodnosti na klopi Slovenije ter situaciji z Iličićem

Matjaž Kek Anže Petkovšek
Nemoč s Poljuda je poskrbela za vprašanja o nadaljnjih smernicah slovenske vrste.

Slovenska nogometna reprezentanca je septembrski cikel kvalifikacij za svetovno prvenstvo končala z zmago, remijem in porazom. Predvsem slednji, torkov proti Hrvaški (0:3), je pustil obilo grenkega priokusa in čeprav je Slovenija matematično še v igri za Katar, s takšnim načinom ne bo šlo, kar je povedal tudi selektor Matjaž Kek.

"Bistvo vsega je to, da damo vse od sebe. Takrat smo videti dobro. Ko pa nismo na tej ravni, pa smo videti tako kot proti Hrvaški. V tej akciji smo osvojili štiri točke, ampak to res ni bilo dobro. Pogovoriti se moramo, na kakšen način bomo šli naprej, zagotovo ne s takšnim kot včeraj," je povedal Kek, ki ni skrival razočaranja nad predstavo proti Hrvaški.

Matjaž Kek | Avtor: Anže Petkovšek Anže Petkovšek

"Dokler tako igramo, je nesmiselno seštevati točke. Mi moramo na kakovostnejši način rešiti težave, ki se pojavljajo že precej časa. Kvalifikacije pa še niso končane. Štiri tekme so še, moraš biti optimist, ampak tudi realen. Potegniti je treba določene poteze, da ustavimo to padanje reprezentance. Upam, da je ta poraz nekaj, kar nas bo zbudilo, ne pa nekaj, kar bi nas potisnilo še globlje," je dodal.

Poudaril je, da je kot selektor on odgovoren za takšen položaj in da bo v kratkem sledil sestanek o tem, kako naprej, a se je moral vseeno dotakniti predstave določenega posameznika, saj je bilo nekoliko nenavadno, da je prvega zvezdnika ekipe Josipa Iličića zamenjal že po vsega nekaj minutah drugega dela, slednji pa se je po menjavi odpravil naravnost v garderobo.

"Treba je biti dovolj samokritičen. Kar nekaj igralcev je bilo, ki so bili pod nivojem, zato smo tudi zasluženo visoko izgubili. Razočarala me je vsa ekipa. Razočaran sem nad tem, kako se je predstavila v tem sijajnem nogometnem vzdušju. Nekaj posameznikov je dalo se od sebe, velika večina pa ne."

Josip Iličić | Avtor: Profimedia Profimedia

"Je Iličićev odziv razočaranje? V nekem treutku moraš biti dovolj samokritičen. Josip dobro ve, da je bilo to slabo. Na naslednji tekmi, tako v reprezentanci kot v klubu, mora igrati na višji ravni. Tako on kot preostali. Ali je to levo ali desno. Vsi skupaj smo frustrirani, njegov odziv ni pomemben. Pomembno je samo to, da smo bili katastrofalni."

slovenija hrvaška sp 2021 SP 2022 Šport Hrvati so Slovencem vrnili s trojno mero

Da je odgovornost za boleč poraz tudi na igralcih, kljub temu da je selektor vso odgovornost prevzel na svoja ramena, pa je mnenja kapetan Jan Oblak, ki je lastnoročno preprečil še precej hujši poraz proti Hrvatom.

"Po takšni tekmi ni pametno preveč govoriti v garderobi, saj so glave še vroče. So pa določene zadeve, ki jih moramo fantje med sabo rešiti. Selektor govori, da je odgovornost njegova, ampak je tudi naša. Na tej akciji nas je bilo 25 igralcev in mi si moramo povedati, ali si res želimo kaj narediti ali le to, da pač pridemo v reprezentanco le zato, da kdo ne bo rekel, da nismo prišli. Težava je mogoče v nas samih, ne selektorju, da se to dogaja," je bil neposreden Oblak.

Veliko se je govorilo in se govori o borbenosti in puščanju "vsega" na igrišču, toda vtis je precej drugačen. "Po kakovosti nismo enaki kot največje reprezentance, po borbenosti pa bi morali biti enaki ali še na višji ravni. Zakaj prihaja do tega, da se na eni tekmi borimo, na drugi pa ne, je težko pojasniti. Ne razumem tega. To je naša največja težava," je povedal Oblak. "Mislim, da imamo dovolj kakovosti, da lahko igramo proti komurkoli. Ampak moramo igrati na polno," je še menil vratar Atletica. Ta bo oktobra zagotovo spet zraven, ko Slovenijo čakata gostovanje na Malti in domača tekma z Rusijo.

Jan Oblak slovenska nogometna reprezentanca | Avtor: Profimedia Profimedia

Nekaj dvomov o svoji prihodnosti pa je bilo zaznati iz selektorjevih ust. Na vprašanje, ali se boji, da ga bodo zamenjali, je odgovoril: "Bojim se le bolezni, ne menjave. Ko si selektor, si pač odgovoren za takšno situacijo. Ne moreš s prstom kazati na določenega igralca. Dejstvo pa je, da moramo narediti veliko izboljšav." Dodal je, da je treba razmišljati o kakovosti, o odnosu. "To ni čas za alibije. Če je to, kar smo pokazali v Splitu, naša realnost, potem smo v velikih težavah," je še povedal in v malce bolj optimističnih tonih zaključil: "Ampak pokazali smo tudi, da lahko igramo veliko bolje."

Delno so to v tem ciklu pokazali proti Slovakom (1:1), ne pa proti Malti (kljub zmagi z 1:0) in Hrvaški. Za zdaj se tako zdi uresničitev sanj o preboju na prvo veliko tekmovanje po letu SP 2010 precej oddaljena. Matematično je v igri še 12 točk. Ob že omenjenima oktobrskima obračunoma z Malto in Rusijo novembra Slovence čakata še gostovanje na Slovaškem in domača tekma s Ciprom. V skupini H sta s po 13 točkami na vrhu Hrvaška in Rusija, sledi Slovaška z devetimi točkami, Slovenija jih ima sedem, Malta in Ciper pa po štiri.

Komentarjev 5
  • marko601 18:18 08.september 2021.

    A smo vas. 🤫😂😂😂😂

  • Ender3 12:02 08.september 2021.

    Keka in njegove izbrane kekce, je treba prizemljiti in jim dati kakšno, družbeno koristno delo. Nositi majico z državnim grbom naj bo dana tistim, ki želijo igrati ne pa pametovati in filozofirati, kako bi bilo lahko drugače..

  • izy 11:33 08.september 2021.

    Lepo prosim, da Kek, Iličič, Kurtić, Mevlja, Stojanović prepustijo igrati nogomet mlajšim nogometašem. Škoda, da jih imamo, ker so v treh tekmah enkrat streljali na gol. "Bravo" Kek za taktiko.

Sorodne novice