Šport > Nogomet
24 ogledov

Messi takoj zabil dva, Man City že na Wembleyu

Sunderland- Manchester United
1/27
Reuters
Po Evropi se sredi tega tedna pospešeno igrajo pokalna tekmovanja. V Angliji je Man City praktično že finalist ligaškega pokala po visoki domači zmagi nad West Hamom (6:0). Obračun osmine finala v Italiji med Fiorentino in Chievom je pripadel Toskancem (2:0), od Slovencev je igral le Boštjan Cesar. Tudi Barcelona nima več skrbi z napredovanjem, Getafe je padel s 4:0 na prvi tekmi osmine finala. V izdihljajih dvoboja je dva gola zabil tudi rekonvalescent Leo Messi.

V angleškem ligaškem pokalu je bila prva tekma prvega polfinala na sporedu že v torek. Sunderland je na Stadionu luči premagal Manchester United (2:1) in poglobil krizo Rdečih vragov ter Davidu Moyesu najbrž odvzel še nekaj spanca.

V drugem polfinalu sta se merili ekipi, ki sta v popolnoma različnem psihološkem položaju. Manchester City "ruši" vse pred seboj, pred nekaj tedni sta s stadiona Etihad s po šestimi žogami v mreži odpotovala tudi Arsenal in Tottenham. Naslednji gost iz Londona je bil West Ham, ki je pri repu prvenstvene razpredelnice, svoje navijače pa je krepko razjezil tudi na zadnji tekmi FA pokala. 

"Kladiva" so namreč, resda s pomlajeno ekipo, pri drugoligašu Nottingham Forrestu visoko izgubila (5:0). Olja na ogenj so prilili tudi nekateri posnetki s tekme. Tako so "ujeli" trenerja Sama Allardyca z nasmeškom na ustih po koncu srečanja, še več emocij pa je vzbudil kader mladega fantiča, ki po tretjem prejetem golu West Hama v solzah išče tolažbo v očetovem objemu. Mnogi navijači so prek socialnih omrežij predlagali, da naj posnetek fantiča zavrtijo kar nogometašem v garderobi pred srečanjem, če jim manjka motivacije. Popolna mobilizacija na Upton Parku torej, a vse skupaj ni bilo dovolj niti za dostojen odpor na stadionu Etihad. "Kladiva" so namreč padla s kar 6:0.

Johnson "izgubljen v vesolju", City zabijal

Domači trener Manuel Pellegrini je na zelenico poslal zelo močno zasedbo. V vratih je Joea Harta nadomestil Costel Pantilimon, Fernandinha je v zvezni vrsti zamenjal Javi García. V napadu sta ob odsotnosti Sergia Agüera začela Edin Džeko in Álvaro Negredo. West Ham še vedno ni mogel računati na udarnega napadalca Andyja Carrolla in stebra obrambe Jamesa Collinsa.

Po mirnem uvodu v srečanje, za edini zgrešeni strel je po kotu z glavo poskrbel Javi García, je Manchester City izkoristil že svojo prvo pravo priložnost. YayaTouré je s svoje polovice poslal dolgo žogo v kazenski prostor, gostujoča centralna branilca sta pozabila na Negreda, Madridčan pa je njuno nepazljivost izkoristil in z izjemnim volejem "iz prve" premagal Adriána za 1:0. Prvi poskus Londončanov je bil delo Mohameda Diaméja, ki pa z razdalje ni ogrozil domačega gola. V 22. minuti bi prednost dvakrat lahko povišal Samir Nasri, oba nizka strela mu je z lepo parado ubranil Adrián.

V 26. minuti pa so "meščani" le podvojili vodstvo. Spet sta "zaplavala" osrednja branilca gostov - Roger Johnson (komaj v ponedeljek je okrepil West Ham in popolnoma neuigran ustavljal najboljši napad v Angliji) in George McCartney. Džeko je ogromno luknjo v gostujoči obrambi seveda izkoristil z odmerjeno globinsko podajo, še v drugo je zadel Negredo, ki je žogo dvignil prek vratarja v dvoboju "1 na 1".  V 36. minuti bi se med strelce po akciji Nasrija in Davida Silve lahko vpisal še Džeko, zato pa je bil bolj natančen Touré že štiri minute kasneje, ko je prevzel žogo na sredini in skoraj neoviran prišel do kazenskega prostora, naredil manjšo "finto" in zadel daljši spodnji kot za 3:0. Edini nevarnejši poizkus gostov v prvem delu je prispeval Diamé, strel Senegalca z 20 metrov je Pantilimon z manjšimi težavami ukrotil.

Negredo in Džeko dokončala delo

Začetek drugega polčasa je prinesel nadaljevanje kalvarije za Londončane. Že v 49. minuti je Negredo zaključil svoj "hat-trick", potem ko je neubranljivo sprožil po "fliperju" pred golom Adriána, ko gostje niso dobro razčistili po kotu. Kmalu je bil blizu tudi peti gol, toda Touré in Džeko nista bila dovolj natančna. Zato pa je bil reprezentant BiH bolj uspešen v 60. minuti, ko je na prvi vratnici v gol preusmeril nizek in močan predložek Gaela Clichyja z leve strani.

Negredo bi lahko nato kmalu dosegel še četrti zadetek, a je bila obramba West Hama končno malce bolj zbrana. Otrok madridskega Reala je v 79. minuti odšel z igrišča ob ovacijah stadiona Etihad. Še naprej pa je gostujočega vratarja ogrožal Džeko. Najprej mu je Adrián ubranil nizek strel z roba kazenskega prostora, po podaji Aleksandra Kolarova v 89. minuti pa je bil "Diamant" natančnejši, z udarcem v zgornji desni kot je povišal na 6:0. To je bil tudi končni izid srečanja, ki je praktično že odločilo potnika v finale, ki bo tradiconalno na sporedu na Wembleyu.  

Barça suverena, Messi pokončal Getafe s klopi

Messi Barcelona Getafe | Avtor: Reuters Reuters

Na stadion Camp Nou je prišel Getafe, pri gostiteljici Barceloni pa so se najbolj razveselili povratka Lionela Messija, ki je nazadnje igral novembra proti Betisu. Tudi brez Argentinca bi bili Katalonci veliki favoriti, opogumljeni s povratkom Messija pa so si napredovanje zagotovili že na prvi tekmi. Ob tem velja omeniti, da je prav proti današnjemu nasprotniku "La Pulga" prvič zablestel v polnem sijaju, ko je leta 2007, resda v Madridu, zadetek dosegel v stilu Diega Armanda Maradone. Navijače Blaugrane je razveselil tudi nastop Carlesa Puyola, kapetan je na (za spremembo) precej praznem stadionu Camp Nou začel od prve minute. 

Magični Argentinec je srečanje začel le na klopi, a to ni preprečilo odličnega uvoda Barcelone. Po premiernem poskusu Andrésa Inieste so Katalonci Kastiljce prvič izigrali ob koncu 8. minute, desni bok gostov je prebil Pedro in z natančnim predložkom našel Cesca Fàbregasa, slednji pa je ostal miren in z glavo zadel daljši kot gola vratarja Jordija Codine. Še naprej se je nadaljevala pričakovana dominacija Barçe, a podaji Pedra in Adriana nista našli naslovnika pred vrati. Nepričakovano priložnost za izenačenje je Getafe zapravil v 18. minuti, ko je po prostem strelu z leve strani najvišje skočil Juan Valera, a z glavo zgrešil okvir vrat.  Na podoben način je na drugi strani odgovoril Puyol (tudi on je zgrešil), v 27. minuti pa Alexis Sánchez ni pravočasno reagiral po kombiniranju Cesca in Inieste.

Cesc nevaren, tudi Iniesta razpoložen 

Getafe je pretil predvsem po visokih predložkih. Eden takih je prišel na vrsto v 32. minuti, toda domači vratar Pinto je s pravočasnim izbijanjem preprečil izenačenje. Terenska premoč je bila vseskozi seveda na strani Barçe, a tudi moštvo z juga Madrida ni bilo nenevarno. Navijači Kataloncev so si najbrž malce oddahnili tudi zaradi dejstva, da je Iniesta tokrat igral zelo solidno. Za razliko od nekaterih prejšnjih tekem je spet v svojem značilnem slogu diktiral igri na sredini igrišča.

Na začetku drugega polčasa bi kaj lahko hitro bilo že 2:0, toda Cesc in Alexis sta malce zamudila na podajo Pedra, ki ji je smer spremenila domača obramba. Fàbregas je bil še naprej največja nevarnost za goste, v 57. minuti ni zadel cilja po nizkem predložku z desne. Že pet minut prej je na ogrevanje ob veselih vzklikih domačega občinstva odšel Messi. Fàbregas je ponovno zapretil v 59. minuti, ko ga je z odbijanjem ustavil Codina, še drugi gol večera pa je nekdanji kapetan Arsenala dosegel po enajstmetrovki v 62. minuti. Cesc je našel Pedra, slednjega je podrl Valera, z bele točke pa je Fàbregas močno udaril po žogi in razblinil upe Getafeja po dobrem izidu na prvi tekmi.

Pol ure dovolj za dva gola

Takoj po golu je na zelenico prišel tudi Messi, ki je zamenjal Iniesto. "La Pulga" je imel lepo priložnost, da se tudi sam takoj po povratku vpiše med strelce, saj so gostje, ki so pri izidu 1:0 izpeljali nekaj nevarnih, a nedokončanih protinapadov, malce padli v svojem obrambnem pristopu. Tudi Blaugrana pa je stopila na žogo in potrpežljivo čakala na možnost za tretji gol. Nepričakovano se je priložnost za znižanje gostom ponudila v 75. minuti. Po akciji Pedra Leóna je do neoviranega strela z 18 metrov prišel Diego Castro, a njegov udarec je končal meter nad prečko.

V 82. minuti je prvič malce bolj do izraza prišel Messi. Prodrl je po levi strani in lepo dvignil žogo na drugo vratnico, kjer je bil Pedro za las prenizek. Zato pa se je Argentinec kar sam vpisal med strelce v 89. minuti. Sergio Busquets je poslal žogo čez obrambo, do nje je prišel Martín Montoya, a ni uspel streljati, zato pa je žogo prepustil Messiju, slednji pa je z notranjim delom stopala zadel nebranjeni del mreže. Messi še ni imel dovolj in je tudi v sodnikovem dodatku teroriziral demoralizirano obrambo Getafeja. Njegov prosti strel je za nekaj centimetrov zgrešil okvir, piko na i pa je najboljši nogometaš zadnjih let postavil v 93. minuti, ko se je po globinski podaji Alexa Songa sprehodil med gostujočimi branilci in s plasiranim strelom matiral Codino še četrtič na obračunu.

"Viola" izločila "Leteče osle" 

Ante Rebić Fiorentina Chievo pokal Coppa | Avtor: EPA EPA
V Firencah je Fiorentina gostila Chievo in se pričakovano uvrstila v četrtfinale (2:0). Toskanci so upravičili vlogo favorita, za "Violo" pa Josip Iličić ni igral, srečanje je spremljal sklopi. Enaka usoda je pri "Letečih oslih" doletela Dejana Lazarevića, medtem ko je Boštjan Cesar odigral vso tekmo na stadionu Artemio Franchi.

Za nogometaše iz mesta Romea in Julije je izpad iz Coppe morda celo "blagoslov v preobleki", saj se bodo lahko sedaj povsem posvetili glavnemu cilju letošnje sezone - obstanku v Serie A. "Violo" sta med osem najboljših popeljala zadetka Joaquína in mladega dalmatinskega napadalca Anteja Rebića, nekdanji igralec RNK Splita je svoj prvenec v dresu vijoličastih zabil v drugi minuti sodnikovega dodatka prvega dela in postavil končni izid srečanja. 

Angleški ligaški pokal (Capital One Cup), polfinale, prvi tekmi:

Sunderland : Manchester United 2:1 (1:0)
Giggs (47/ag), Borini (64/11-m); Vidić (52)

Manchester City : West Ham United 6:0 (3:0)
Negredo (12, 26, 49), Touré (40), Džeko (60, 89)

Španski kraljevi pokal (Copa del Rey), osmina finala, prve tekme:

Valencia : Atlético Madrid 1:1 (0:0)
Postiga (90); García (71)

Alcorcón : Espanyol 1:0 (0:0)
Pacheco (72)

Real Betis : Athletic Bilbao 1:0 (1:0)
Castro (42)

Barcelona : Getafe 4:0 (1:0)
Fàbregas (8, 62/11m), Messi (89, 93)

Racing Santander : Almería 1:1 (0:1)
Concha (65); Corona (26)
RK: Zongo (82/Almería)

Četrtek ob 19.30:
Real Sociedad - Villarreal

Ob 21.30:
Rayo Vallecano - Levante
Real Madrid - Osasuna

Italijanski pokal (Coppa Italia), osmina finala: 

Fiorentina : Chievo 2:0 (2:0)
Joaquín (30), Rebić (45)
RK: Ambrosini (84/Fiorentina); Sardo (68/Chievo)
Cesar (Chievo) je igral vso tekmo, Iličić (Fiorentina) in Lazarević (Chievo) sta ostala na klopi.

Četrtek ob 18.00:
AS Roma - Sampdoria

Ob 21.00:
Udinese - Inter

Torek (14.1.2014) ob 21.00:
Lazio - Parma

Sreda (15.1.2014) ob 16.00:
Catania - Siena

Ob 18.00:
AC Milan - Spezia

Ob 21.00:
Napoli - Atalanta

Že odigrano:
Juventus : Avellino 3:0 (3:0)
Giovinco (6), Cáceres (15), Quagliarella (34)

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.