Šport > Nogomet
650 ogledov

"Ko tekmec funkcionira le z denarjem, je težko"

NK Maribor, prvaki twitter NK Maribor
Mariborčani so osvojili svoj 15. državni naslov.

Potem ko se jim ni uresničila prva želja, da bi 15. naslov prvaka proslavili že na sobotni tekmi proti Olimpiji (0:3), so mariborski nogometaši uradno potrdili naslov v ne preveč oddaljenem Celju, kjer so zmagali s 3:1.

Maribor je bil pred sezono 2018/19 prvak še v sezonah 1996/97, 1997/98, 1998/99, 1999/00, 2000/01, 2001/02, 2002/03, 2008/09, 2010/11, 2011/12, 2012/13, 2013/14, 2014/15 in 2016/17. V prejšnji sezoni so krono za kratko predali Olimpiji, ki je bila sicer tudi letos najhujši tekmec, a preveč pretresov v in ob ekipi ni dovolilo pravega boja z vijoličnimi, pa čeprav je Olimpija na drugem mestu vse od 8. kroga naprej.

Mariborčani so na drugi strani večinoma relativno mirno krmarili po slovenskih zelenicah, ne nazadnje so bili izbranci Darka Milaniča ves čas na prvem mestu lestvice, izjema je bil le drugi krog, ko so njegovo mesto zavzele Domžale.

Čeprav predvsem v zadnjem času forma ni bila takšna, kot so mnogi pričakovali, pa je ob kakovosti in širini kadra vse skupaj bilo več kot dovolj za tekmece. Posebej v uvodu sezone so Štajerci takoj pokazali svoje adute, ko so med drugim na prvih petih tekmah tekmecem zabili 19 golov.

NK Maribor, prvaki Prva liga TS Šport Mariborčani osvojili naslov

To ob dejstvu, da so bili za napadalne akcije zadolženi Dino Hotić, Luka Zahović, odhajajoči Jan Mlakar, Jasmin Mešanović, Marcos Tavares ter (med drugimi) tudi najljubša tarča prvega podajalca lige Amirja Derviševića Saša Ivković, sploh ni presenetljivo. Tudi po 33 krogih so, kar zadeva doseganje golov, prvi v ligi, prvi pa so tudi po številu prejetih golov, kjer je levji delež prispeval naslednik Jasmina Handanovića Kenan Pirić.

Skupek vsega tega - z izjemo za mnoge neumestnega stalnega tarnanja nad sodniškimi odločitvami ter občasnih navijaških žvižgov Milaniču in sodelavcem v zadnjem obdobju - je ob relativno mirnem krmarjenju uprave in ob tem, da ekipa razen poškodb ni doživljala velikih kadrovskih pretresov, dokazal, da je šel naslov, sedmi v zadnjih devetih letih, v prave roke.

"Prvenstvo je maraton, na maratonu pa je vedno težko zmagati. Treba je potrpeti tudi stvari, ki niso po godu. Toda vsega tega smo vajeni, v klubu imamo odlično ozračje in to se je tudi danes pokazalo, fantje so bili pravi, odigrali so vrhunsko. Po porazu z Olimpijo smo jim dejali, naj dajo glave gor, da bodo prvaki in to se je zgodilo," je za TV Slovenija povedal dolgoletni športni direktor Maribora in eden ključnih za njegove uspehe Zlatko Zahović.

Ob uspehu je izpostavil še eno pomembno dejstvo. "Ekipa doživlja spremembe, nekateri so starejši, prihajajo novi in je treba potrpeti, saj imajo mladi veliko nihanj. To smo zdržali, nismo noreli, ko je bilo slabše, smo jih podprli in to se je videlo tudi danes," pravi Zahović, ki je kot odločilni vidik novega naslova izpostavil: "Moč Maribora, taktična kultura in ne zapuščati vizije oziroma niti, ki jo imamo že leta in leta in ki se je večinoma pokazala za dobro. Tako da ni nič za menjati."

NK Maribor, prvaki | Avtor: twitter NK Maribor twitter NK Maribor

Pravi, da so lovoriko v Maribor vrnili kljub močni Olimpiji. "Ko tekmec funkcionira le z denarjem, je težko proti njim. Čestitam tudi vsem ostalim ekipam za vrhunsko borbo, enkrat pride eden prvi na cilj, drugič pa drugi," je še povedal Zahović, ki je za nekaj sprememb za prihodnjo sezono že poskrbel, saj bosta po novem člana Maribora Špiro Peričić iz Mure in Andrej Kotnik, nekdanji igralec Gorice.

Do konca prvenstva so še sicer trije krogi, Maribor čakata še domači tekmi s Triglavom in Krškim ter gostovanje v Domžalah. V teh treh krogih pa se bo izkristaliziralo tudi to, da bodo Slovenijo v evropskih tekmovanjih ob Mariborčanih zastopali še Ljubljančani, blizu tretjega mesta so Domžalčani, v boju zanj oziroma četrto mesto pa še Celjani, Sobočani ali Kidričani (slednji le za četrto). Verjetno bo v 2. SNL izpadlo Krško, v dodatnih kvalifikacijah za popolnitev lige pa bo najverjetneje igrala Gorica, ki ima pet točk zaostanka za rešilnim osmim mestom in Triglavom.

Komentarjev 1
  • Elizabeth_William 12:19 16.maj 2019.

    Google je plačal za vsak teden dela na spletu od doma 5000 do 8000 evrov. Prvi teden zaslužim 7286 evrov od Googla in sem redni študent in delam 2 uri na dan v prostem času. vsaka oseba se lahko pridruži ...prikaži več temu delu in začne zaslužiti s tem, da sledii tejj strani. ...... ➤➤➤➤➤➤➤ www.WebJob98.Com