Šport > Nogomet
101 ogledov

Komičen avtogol za slavje Ljudskega vrta

Maribor Aberdeen Ljudski vrt NK Maribor/Facebook
V Ljudskem vrtu so Mariborčani, v senci tragične smrti dveh mladih nogometašev, proti Aberdeenu zmagali (1:0) in napredovali v 4. predkrog Lige Evropa s skupnim izidom 2:1.

Hibernian, Glasgow Rangers, Glasgow Celtic in sedaj še Aberdeen. Nogometaši Maribora so v evropskih tekmovanjih uspeli izločiti še četrti škotski klub in se prebili v 4. predkrog Lige Evropa.

Na povratni tekmi v Ljudskem vrtu so zmagali po komičnem avtogolu v zaključku tekme. Škoti so v prvem polčasu zapravili enajstmetrovko, zadnjo tretjino tekme pa odigrali z deseterico.

Žalosten uvod v tekmo

Igralci Maribora in Aberdeena so si v spomin na umrla Damjana Marjanovića in Zorana Baljaka nadeli žalne trakove, že pred srečanjem so se žrtvama prometne nesreče poklonili predstavniki škotskega kluba.

V primerjavi s prvo tekmo na Škotskem je domači trener Darko Milanić (v nedeljo je na tekmi Prve lige v Domžalah odpočil nekatere nosilce)  v prvo postavo uvrstil Aleksa Pihlerja in Damjana Boharja na račun Dina Hotića in Marwana Kabhe.

Škotski strateg Derek McInnes je glede na prvo tekmo namesto Jaydena Stockleya in Jonnyja Hayesa v prvo enajsterico uvrstil Kennyja McLeana in Wesa Burnsa. Gostje so se odločili za malce bolj previdno postavitev kot doma.

Handanović obdržal ničlo

Srečanje se je začelo z minuto molka v spomin na preminula nogometaša. Mariborčani so obračun pred več kot 10.000 gledalci začeli zelo agresivno in so visoko pritisnili na obrambne igralce gostov, a za podobno taktiko so se odločili tudi Škoti. 

Na prvo priložnost so gledalci čakali do 11. minute, ko je po odbiti žogi z roba kazenskega prostora poskusil Dare Vršič, vratar Joe Lewis je bil na mestu. Gostje so odgovorili pet minut kasneje, ko je Niall McGinn iskal Burnsa, ta si pred vrati ni uspel ustaviti žoge.

V 23. minuti pa šok za štajersko občinstvo: Marko Šuler je pod pritiskom nasprotnikov slabo vrnil žogo proti vratarju, prestregel jo je Adam Rooney, tega pa je podrl Jasmin Handanović. Bolgarski sodnik Nikola Popov je pokazal na belo točko in čuvaju mreže na srečo domačih pokazal le rumeni karton. Strel z bele točke je izvedel prav Rooney, a Handanović je ne preveč natančen strel uspel ubraniti in gledalce dvigniti na noge.

Kmalu zatem je po kotu Pihlerja pred vrati do strela prišel Marcos Tavares, a ni bil natančen. Po obdobju enakovredne igre je s samostojno akcijo in strelom z razdalje poskusil Burns, Handanović je bil znova na mestu.

V zaključku prvega dela so imeli gostje še eno veliko priložnost. Na levi je po kratki kombinaciji sam pred vratarja prišel Graeme Shinnie, a še enkrat več je bil Handanović kos nalogi. Prvi polčas se je tako končal brez golov.

Avtogol za veliko slavje

Novaković Reynolds Maribor Aberdeen | Avtor: NK Maribor/Facebook NK Maribor/Facebook
Na začetku nadaljevanja je prvi zapretil Aberdeen, McGinn je z desne strani v padcu streljal prek vrat. V 52. minuti je bil dvakrat nevaren Maribor. Najprej je Lewis ubranil strel Milivoja Novakovića s 16 metrov, nato pa je Vršič meril čez vrata.

Še lepše je za vijoličaste začelo kazati v 61. minuti. Stockley, ki je v 51. minuti zamenjal Burnsa, je za dva udarca s komolcem v skoku v pičlih desetih minutah prejel dva rumena kartona in moral pod predčasno prho.

V 74. minuti je z razdalje poskusil Pihler, vezist je bil za odtenek nenatančen. V 79. minuti je po daljši akciji in poskusu rezervista Gregorja Bajdeta tik pred vrati Aberdeena do žoge prišel Tavares, po strelu iz obrata je Brazilec zadel okvir vrat. Že v naslednji akciji je Lewisa zaposlil še Novaković.

V 84. minuti so po protinapadu zagrozili tudi Škoti, Rooney je z desne streljal preslabo za Handanovića. Na drugi strani je po lepi podaji Vršiča iz obrata meril Bajde, Lewis je bil dobro postavljen. Srca domačih navijačev so zastala v 90. minuti, ko je po visokem predložku do strela iz bližine prišel Rooney, toda žoge ni dobro zadel.

V 93. minuti pa vendarle zadetek. Po dolgi akciji domačih so Škoti prišli do žoge, Shinnie jo je vrnil vratarju Lewisu, ta pa jo je povsem zgrešil in okroglo usnje je končalo v mreži za slavje Štajercev.

Liga Evropa, 3. predkrog, (povratna tekma):

MARIBOR - Aberdeen 1:0 (0:0) /1:1/
Shinnie 93./ag
RK: Stockley (Aberdeen) 61.
Handanović je v 23. minuti ubranil enajstmetrovko Rooneyu.

ABC - napredovali v 4. predkrog
/X:Y/
- izid prve tekme

Komentarjev 1
  • Harrison 07:51 05.avgust 2016.

    Povejte še, zakaj jo je zgrešil ! Na posnetku se lepo vidi, da je žoga tik predno bi jo vratar degažiral odskočila, zaradi kosa ostrgane travnate površine. Torej, kaj je tukaj komičnega. Smola bi bila prava beseda in sreča za ...prikaži več naše. Povprečneži, ki zamenjujete novinarje na dopustu. Ali pač ne???