Šport > Nogomet
45 ogledov

Koprski prvoligaš pred bankrotom

nogomet Koper-Domžale Saša Despot
Nekaj več kot teden dni pred začetkom nove slovenske nogometne ligaške sezone so se nad prvoligaša z Obale zgrnili temni oblaki.

V prvem krogu 1. lige Telekom Slovenije v soboto 16. julija Koprčane čaka gostovanje pri državnih podprvakih iz Maribora, a je glede na razpoložljive podatke o finančnem stanju nogometni klub v dolgovih in brez sredstev.

Kot pišejo Primorske novice, je koprsko sodišče na predlog nogometnega kluba z Obale oziroma njegovega zakonitega zastopnika Valterja Valenčiča s 1. julijem začelo postopek poenostavljene prisilne poravnave, po kateri bi upniki dobili pet odstotkov od terjatev. Za uspeh poravnave se mora z njo strinjati nekaj več kot 60-odstotkov upnikov. Glede na začetek postopka prisilne poravnave ter poskus rešitve in preživetja kluba je klub plačilno nesposoben.

Po podatkih Primorskih novic so igralcem, ki imajo pogodbe neposredno s klubom, že pozimi prejemke znižali za 30-odstotkov, ob podaljševanju nekaterih pogodb so jih skoraj prepolovili.

Skupaj je po podatkih iz predloga prisilne poravnave FC Koper (FCK) dolžan nekaj več kot 3,6 milijona evrov (natanko 3.652.767 evrov). Po bilanci je imel klub še konec lanskega leta približno pol milijona obveznosti. Največji upnik FCK je, kot je na svojih spletnih straneh poročal portal siol.net, podjetje Swiss Sport Agency, ki je bilo po podatkih Siola ustanovljeno lani v davčni oazi Maršalovi otoki. Terjatve tega podjetja do FCK znašajo 2,12 milijonov evrov za plače in odškodnine igralcev.

Med večjimi upniki kluba iz Kopra v višini 1,2 milijona evrov je ameriški poslovnež srbskega rodu Milan Mandarić, sedanji predsednik aktualnega slovenskega nogometnega prvaka iz Ljubljane Olimpije.

Portal Siol.net je v sredo poročal, da bo koprski nogometni klub reševala ekipa koprskega župana Borisa Popoviča s pomočjo podjetja iz davčne oaze, ki ga obvladuje nogometni menedžer Andy Bara, poslovni sodelavec alfe in omege hrvaškega nogometa Zdravka Mamića. Na podlagi podatkov Siola bo največji osmoljenec tega postopka zdajšnji predsednik Olimpije Mandarić, ki bo ostal brez svojih terjatev.

Mandarić je dolg sprva skušal izterjati z izvršbami. Nato se je z nekdanjim predsednikom koprskega kluba Antejem Gubercem dogovoril o njegovem umiku in postopni poravnavi dolga. Tega bi moral FC Koper poplačati z izkupičkom od prodaje igralcev, na podlagi katerega bi Mandariću pripadla polovica odškodnine od vsakega prodanega igralca in v mesečnih obrokih po 4000 evrov.

Nekaj mesecev po tem, ko je Guberac, lastnik Grafista, dolgoletnega hišnega gradbinca Mestne občine Koper in financerja kluba, po sporu s Popovičem moral zapustiti FC Koper, se je Mandarić dogovor odločil razdreti. Mandarić je dogovor uradno odpovedal 21. junija, s čimer je koprski klub pahnil v insolventnost.

 
Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.