Šport > Nogomet
4 ogledov

Kralj Henrik se je odločil v hipu

Lars Lagerback je takole presenetil švedske novinarje, ko je na seznam potnikov Žurnal24 main
Švedski selektor Lars Lagerback je presenetljivo na seznam nogometašev za EP vključil slovitega Henrika Larssona, še bolj presenetljivo pa je to, da je slednji njegovo ponudbo sprejel.

Priprave na evropsko prvenstvo, ki se bo začelo že čez dobre tri tedne, so v polnem teku. Selektorji vsak dan pošiljajo svoje dokončne sezname 23 srečnih izbrancev, kljub manjšim presenečenjem pa je najbolj odjeknila vest iz severa Evrope. Selektor švedske reprezentance Lars Lagerback je namreč v moštvo povabil tudi 36-letnega napadalca Helsingborgsa Henrika Larssona, ki je po izteku SP leta 2006 v Nemčiji uradno objavil svoje slovo od reprezentančnega dresa.

 
 

Ko me je Lars poklical, sem ravno igral golf. Vprašal me je, ali bi še rad igral za Švedsko in odločil sem se v enem samem trenutku. Ne vem, zakaj sem se tako odločil. Nogomet mi predstavlja neizmerno veselje, sploh zdaj, ko sem že v tako poznih nogometnih letih.

Henrik Larsson

 
Larsson se je svoje obljube držal, kljub temu pa je Lagerback bolj iz "firbca" kot zares Larssona poskušal še zadnjič prepričati. "Henrika sem imel sicer ves čas v mislih, vendar pa sem ga poklical bolj za šalo kot zares. V takšnem tonu sem ga tudi vprašal, če bi bil še pripravljen igrati za reprezentanco. Kot iz topa je izstrelil, da bi. Takoj sem vedel, da se ne šali," je povedal Lagerback . Henrika Larssona seveda ni treba posebej predstavljati. V majici izbrane vrste je na 93 tekmah zabil 36 zadetkov, eden od teh pa je bil izbran tudi za najlepši zadetek evropskega prvenstva leta 2004 na Portugalskem . Najbolj se je zapisal v srca navijačev škotskega velikana Celtica , za katerega je v sedmih letih zabil kar 173 zadetkov. Po dolgoletnem rešetanju mrež v škotskem prvenstvu je Larsson pri 34 letih sprejel ponudbo španske Barcelone , leta 2006 s tem klubom osvojil Ligo prvakov in postavil piko na i fantastični karieri.

Larsson ima nogomet preprosto rad. © AFP

 
 

Zvezdniki, ki ne bodo nastopili

C. Seedorf (NIZ)
P. Nedved (ČEŠ)
N. Maniche (POR)
A. Kerzhakov (RUS)
T. Rosicky (ČEŠ)
H. Šukur (TUR)

Larsson je dejal, da se je za vrnitev v izbrano vrsto odločil iz preprostega razloga – ker ima rad nogomet. "Pred dvema letoma sem bil prepričan, da ne bom tako dolgo vztrajal v nogometu. Toda saj veste, kako je s tem – nikoli ne reci nikoli. Ko me je Lars poklical, sem ravno igral golf. Vprašal me je, ali bi še rad igral za Švedsko in odločil sem se v enem samem trenutku. Ne vem, zakaj sem se tako odločil. Nogomet mi predstavlja neizmerno veselje, sploh zdaj, ko sem že v tako poznih nogometnih letih," je povedal Larsson , ki je tudi v letošnji sezoni v dobri strelski formi. V pokalu Uefa je v majici svojega Helsingborgsa zabil kar šest zadetkov, kljub letom, v katerih se številni nogometaši najraje prepuščajo zapravljanju trdo prigaranega denarja, pa številni trenerji trdijo, da je Larsson v vrhunski telesni pripravljenosti.

Češki selektor Karel Bruckner je tako kot Lagerbeck Larssona poklical Pavla Nedveda, a ga ta z odgovorom ni presenetil. Češka bo na Euru precej oslabljena, saj bo zaradi poškodbe manjkal tudi Tomas Rosicky. © AFP

 
Pomočnik Alexa Fergusona pri Manchester Unitedu Carlos Quieroz je potrdil, da je Larsson kljub svojim letom hitrejši od številnih mlajših igralcev. "Ko je Henrik prišel k nam, kar nisem mogel verjeti, da šteje že 36 let. Sicer je bil pri nas le tri mesece, kljub temu pa je tukaj pustil izjemen pečat. Dolgo smo ga prepričevali, naj ostane pri nas do konca sezone, vendar svojega mnenja ni hotel spremeniti," je povedal Quieroz. Larsson je ves čas svoje kariere slovel kot načelen igralec: kot član Celtica je vsako leto znova in znova zavračal privlačne ponudbe največjih evropskih klubov, na stara leta pa mu tudi v Glasgowu nihče ni zameril dejstva, da odhaja k Barceloni. Leta 2007 se je januarja preselil na Old Trafford in tam ostal tri mesece, čeprav ga je vodstvo kluba želelo na vsak način zadržati v svojih vrstah. Po vrnitvi k Helsingborgsu so na njegova vrata spet trkali številni angleški klubi, vendar pa se Larsson svojemu lagodnemu življenju na mirnem evropskem severu ni želel odpovedati. Vsi, ki so Larssona prepričevali – in to so poskušali tako rekoč pri vseh klubih, za katere je nastopal – so pogoreli. Prav zato je Lars Lagerback lahko še prav posebej ponosen na mali triumf, ki mu je uspel pred začetkom Eura.

 

Preberite še ...

Švicarski združeni narodi
Peticija za Del Piera
Avstrijci tudi z izobčencem
Baselska policija v preobleki

Morda bi se iz zgoraj napisanega sodeč zdelo, da Švedska krvavo potrebuje nogometaša, kot je Henrik Larsson. Pogled na seznam napadalcev kaže, da ni tako. Švedi imajo namreč v konici napada igralce, kot so Zlatan Ibrahimović , Markus Rosenberg in Johan Elmander , zato tudi Larssona mesto v začetni enajsterici ne bo čakalo kar samo po sebi. "Težko se bom prebil v začetno enajsterico, vendar pa bom dal vse od sebe," trdi Larsson, ki kljub spoštovanju, ki si ga je pridobil v več kot desetih letih zabijanja zadetkov, ostaja skromen. Pri Barceloni že vedo, da takšnega "jokerja" ne bodo imeli nikoli več.
Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.