Šport > Nogomet
2016 ogledov

Legendarnemu Eto'oju 22 mesecev zaporne kazni

Šport: Samuel Eto'o Profimedia
Štirikratnemu afriškemu nogometašu leta zaporna kazen v Španiji, katero pa bo lahko odslužil pogojno.

Sodišče v Barceloni je nekdanjega štirikratnega afriškega nogometaša leta Kamerunca Samuela Eto'oja, ki je med drugim igral za Barcelono, milanski Inter in Chelsea, obsodilo na pogojno kazen leta in desetih mesecev zapora in plačilo več milijonske globe zaradi utaje davkov.

Enainštiridesetletni Eto'o je v ponedeljek priznal, da je med letoma 2006 in 2009 zagrešil davčno goljufijo v vrednosti več kot šest milijonov evrov. S priznanjem krivde se je izognil zaporu, je poročal spletni portal Catalan News.

Samuel Eto'o | Avtor: Profimedia Profimedia

Ljudem v Španiji, ki so obsojeni na manj kot dve leti zapora, ni treba preživeti časa za zapahi, če nimajo kazenske evidence in če to odobri sodnik.

Špansko državno tožilstvo in generalni državni pravobranilec, ki zastopata špansko vlado, sta zahtevala štiriletno zaporno kazen, a sta se potem strinjala z znižanjem kazni, potem ko je Eto'o priznal krivdo in privolil v plačilo globe.

V skladu s sodbo sta Samuel Eto'o in njegov zastopnik Jose Maria Mesalles ustanovila eno podjetje v Španiji in drugo na Madžarskem, ki je upravljalo nogometaševe pravice do trženja njegove podobe, šlo je za pogodbi s Pumo in Barcelono, da bi znižala njegov obdavčljivi zaslužek.

Samuel Eto'o | Avtor: Profimedia Profimedia

V skladu s sodbo bo moral Eto'o plačati globo v višini približno dva milijona evrov poleg utajenega zneska, skupno torej približno 7,9 milijona evrov, od tega je do zdaj plačal le okoli 2,2 milijona evrov, še navaja isti vir.

Eto'o je v izjavi dejal, da bo vrnil ves denar, vendar je skušal odgovornost preložiti na Mesallesa, ki ga je v času kaznivih dejanj obravnaval kot očeta.

"Takrat sem bil še otrok in zame je skrbel moj oče," je dejal Eto'o. "Plačal bom, vendar sem vedno delal, kar mi je oče rekel, da moram narediti."

Samuel Eto'o | Avtor: Profimedia Profimedia

Eto'o se je najprej kalil v Real Madridu, nase pa je najbolj opozoril v dresu Barcelone, kjer je igral med letoma 2004 in 2009, ter milanskega Interja, kjer je preživel naslednji dve leti.

V ligi prvakov je osvojil tri naslove, dva z Barcelono (2006, 2009) in enega z Interjem (2010). S kamerunsko reprezentanco se je leta 2000 razveselil zlatega olimpijskega odličja, v letih 2000 in 2002 pa osvojitve afriškega pokala narodov.

Eto'o je zadel 359 golov na 718 tekmah v vseh tekmovanjih, reprezentančni dres pa je oblekel 118-krat in zadel 56-krat. Od 11. decembra 2021 je predsednik kamerunske nogometne zveze.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.

Sorodne novice