Šport > Nogomet
2453 ogledov

Legendarni nogometaš in junak nacije obsojen na smrtno kazen?

Ali Daei Profimedia
Po pisanju tujih medijev naj bi šokantno novico, za katero se je sprva mislilo, da ni resnična, zdaj potrdil tudi nogometašev brat.

Legendarni kapetan in daleč najboljši nogometaš v zgodovini Irana, ki je nekdaj branil celo barve Bayern Münchna, Ali Daei, naj bi bil po poročanju nekaterih tujih medijev aretiran v Teheranu. Bil naj bi namreč obtožen vzpodbujanja protestov, ki besnijo po Iranu, ter vržen v tamkajšnji zapor.

Kot po navadi so novice iz Irana zelo skope in nezanesljive, so se pa zato oglasili pri nemškem nogometnem velikanu Bayern Münchnu, iz katerega so sporočili, da so se že obrnili na tamkajšnjo nemško ambasado ter da jih v teh hudih časih skrbi za usodi svojih bivših dveh nogometašev, Alija Daeija ter Alija Karimija.

Ali Daei | Avtor: Twitter Twitter

"Želimo zgolj slišati, če je z njima in njihovima družinama vse v redu. Kontaktirali smo nemško ambasado v Iranu ter izrazili, da smo pripravljeni pomagati. Imamo jih v mislih."

Protesti po Iranu sicer trajajo že več kot dva meseca, po podatkih borcev za človeške pravice pa naj bi bilo ubitih že 185 oseb. Daeia, ki je poznan kot eden glavnih borcev za tamkajšnje "male ljudi" in dolgoletni kritik iranskega režima, naj bi bremenili, da je s svojimi sporočili preko Instagrama vzpodbujal proteste, zaradi česar so mu v preteklosti že odvzeli potni list.

52-letni Daei z vzdevkom "šahriar" (kralj, perzijsko) je namreč 27. septembra pozval oblasti, naj "rešijo probleme iranskega ljudstva, namesto da se zatekajo k represiji, nasilju in aretacijam".

Ali Daei | Avtor: Profimedia Profimedia

Zdaj pa se je pri nekaterih nezanesljivih virih ter medijih pojavila celo novica, da naj bi bil Daei obsojen na smrtno kazen. Pomembno je pouadriti, da do potrditve te informacije zaenkrat še prišlo pri nobenem zanesljivem viru, ali iz vrha države.

Omenjeni mediji se sicer sklicujejo, da naj bi novico potrdil tudi nogometašev brat Mohamed Daei. "To, kar se je zgodilo Aliju, je žalostno. Svoje življenje je podredil iranski zastavi, on ljubi svojo deželo in njene ljudi ter vedno govori resnico," naj bi po pisanju nekaterih medijev ob potrditvi žalostne novice še sporočil nogometašev brat. 

Ali Daei | Avtor: Profimedia Profimedia

Omenjeni nogometaš je sicer veljal za najboljšega strelca v zgodovini moškega mednarodnega nogometa (109 zadetkov za Iran) do septembra 2021, ko ga je prehitel Cristiano Ronaldo (117 zadetkov za Portugalsko). Je tudi prvi iranski igralec, ki je zaigral v Evropi, kjer je nastopal v nemški ligi za Arminio Bielefeld, preden se je pridružil velikanu Bayernu iz Münchna in nato Herthi iz Berlina.

Komentarjev 1
  • BenX 10:33 15.november 2022.

    Boljše skope in nezanesljive novice, kot pa lažne. Iran ni noben biser, da ne bo pomote, a tudi naši zahodni mediji niso. Vse kar slišimo in preberemo o Iranu je zmeraj samo ena stran medalje, za katero vemo koliko ji je za verjet...