Svet
649 ogledov

Putin potuje, na seznamu Iran

Putin letalo Profimedia
Srečali se bodo voditelji držav, ki krojijo vojno na Bližnjem vzhodu.

Ruski predsednik Vladimir Putin bo danes na obisku v Teheranu, kar bo njegov drugi obisk v tujini od začetka ruske agresije na Ukrajino. V iransko prestolnico bo prispel tudi turški predsednik Recep Tayyip Erdoğan, v ospredju pogovorov voditeljev Rusije in Turčije ter iranskega predsednika Ebrahima Raisija bo Sirija.

V Kremlju so ob najavi Putinovega obiska prejšnji teden sporočili, da se bodo srečali voditelji držav, ki jamčijo za mirovni proces v Siriji.

Rusija, Turčija in Iran so ključni akterji vojne v Siriji, ki traja že od leta 2011. Moskva in Teheran podpirata režim Bašarja al Asada, medtem ko je Ankara na strani upornikov. Trojica držav je leta 2017 sprožila t. i. proces iz Astane, katerega cilj naj bi bil vzpostavitev miru v Siriji.

severni tok plinovod Svet Rusi pravijo, da ge za začasni ukrep, Nemci se bojijo, da ne

Turčija je sicer konec maja sprožila novo operacijo na severu Sirije, kjer si prizadeva vzpostaviti varnostno območje ob meji. V Moskvi in Teheranu so ofenzivo kritizirali.

Erdoğan in Putin bosta imela v Teheranu tudi dvostransko srečanje, njuno prvo od začetka vojne v Ukrajini. Turčija, sicer članica Nata, si že dlje časa prizadeva posredovati med Moskvo in Kijevom.

Med drugim v Turčiji potekajo pogovori Rusije in Ukrajine o deblokadi izvoza ukrajinskega žita, na katerih naj bi dosegli določen napredek. Po napovedih Kremlja naj bi predsednika govorila o mehanizmih, ki bi omogočili izvoz žita iz Ukrajine.

Komentarjev 1
  • Idioti 17:19 19.julij 2022.

    In USA bodo dobile šah mat . Kako? Mal se bodo med sabo izmenjali Kinđale za Iranske drone in s tem zaprli za vse večne čase Hormus , kajti USA z svojo latalonosilko in floto ne bo več mogla blizu ...prikaži več in zajebavat Iran . Isto se ji piše tudi s Kitajsko in Tajvanom in USA samo še danes in nikoli več na svetovnih morjih !

Sorodne novice