Svet
998 ogledov

Rusi trdijo, da so dosegli še eno zmago

Lisičansk Ukrajina
1/4
Epa
Moskva trdi, da je Rusija zavzela Lisičansk, strateško ključno mesto. S tem naj bi prevzela nadzor nad celotno regijo Lugansk.

Informacije o tem, kaj se je v zadnjih dneh dogajalo v Lisičansku, so si bile večino časa nasprotujoče. Obe strani sta trdili, da imata nadzor nad mestom. Kot kaže, pa je ruskim silam danes uspelo prevzeti nadzor nad območjem. 

Obrambni minister Sergej Šogu je namreč ruskemu predsedniku Vladimirju Putinu sporočil, da je Rusija zasedla Lisičansk in s tem prevzela nadzor nad celotno ukrajinsko regijo Lugansk. Ruske sile in njihovi separatistični zaveznik naj bi prevzeli tudi nadzor nad več manjšimi kraji v okolici Lisičanska, kot so Belogorovka, Novodružesk, Malorjazanceve in Bila Hora.

Predstavnik ruskega obrambnega ministrstva je sicer le nekaj minut pred objavo uradne izjave sporočil, da so ruske in separatistične sile zavzele vasi okoli Lisičanska ter prodrle v samo mesto, kjer se zdaj borijo s sovražnikom, ki je popolnoma obkoljen in bo poražen, je poročal britanski BBC.

Lisičansk Ukrajina | Avtor: Profimedia Profimedia

Situacija napeta, a ne še izgubljena

Ukrajinska stran padca Lisičanska po poročanju tiskovnih agencij zaenkrat ni potrdila, medtem ko BBC navaja tiskovnega predstavnika ukrajinskega obrambnega ministra Jurija Saka, da Lisičansk vendarle še ni povsem pod nadzorom ruskih in proruskih sil, da pa je situacija tam res zelo napeta.

Tako vrh ukrajinske vojske kot oblasti Luganska so sicer že davi načeloma potrdili, da so ruske sile in proruski separatisti v mestu v zadnjih dneh močno napredovali. Svetovalec ukrajinskega predsednika Volodimirja Zelenskega Oleksij Arestovič je obenem priznal, da bi lahko Lisičansk že kmalu padel v ruske roke.

Nadzor nad regijama Lugansk in Doneck na vzhodu Ukrajine je sicer že od samega začetka eden poglavitnih ciljev ruske invazije na Ukrajino. Lisičansk je bil po padcu Severodonecka še zadnje večje mesto v regiji Lugansk, ki je bilo v rokah ukrajinskih sil.

Napad na nakupovalno središče v Kremenčuku Video Svet Zelenski delil posnetek ruskega napada na trgovski center

Lisičansk Ukrajina | Avtor: Epa Epa

Ukrajina navedb ne komentira

Kot je na spletni aplikaciji Telegram danes zapisal guverner ruske regije Belgorod Vjačeslav Gladkov, je v mestu z okoli 400.000 prebivalci ponoči odjeknilo več eksplozij. Poškodovanih naj bi bilo najmanj 11 večstanovanjskih zgradb in 39 zasebnih hiš, pet naj bi jih bilo povsem uničenih.

Po navedbah guvernerja so bili v napadih ubiti najmanj trije ljudje, še vsaj štirje pa so ranjeni, med njimi desetletni deček. Kot je še dodal, incident še preiskujejo, zaenkrat pa je videti, da je sistem zračne obrambe vendarle deloval. Ukrajina se na poročila zaenkrat ni odzvala, neodvisno pa jih ni mogoče preveriti, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

Mesto Belgorod, upravno središče istoimenske regije, leži okoli 40 kilometrov od meje z Ukrajino. Odkar je Rusija 24. februarja napadla Ukrajino, je ruska stran že večkrat poročala o napadih na to in druga mesta vzdolž meje. Ukrajina odgovornosti zanje doslej ni prevzela, jih je pa med drugim označila kot maščevanje in "karmo" za rusko invazijo.

Aleksander Lukašenko Svet Lukašenko: Ukrajina nas provocira

Ukrajina | Avtor: Epa Epa

Ponoči napadli Melitopolj

Ponoči je več deset eksplozij odjeknilo tudi v južnem ukrajinskem mestu Melitopolj v regiji Zaporožje, ki je že dlje časa v rokah ruskih sil. Po navedbah ukrajinskega župana tega mesta Ivana Fjodorova, je bila ena od štirih tamkajšnjih ruskih vojaških baz tarča okoli 30 izstrelkov in je uničena. Kot je še sporočil Fjodorov, so bili v napadu uničeni vojaška oprema in več skladišč goriva, zato so se eksplozije nadaljevale še ure po samem napadu.

Ruska vojaška uprava v mestu je napad na Melitopolj potrdila, a dodala, da so ukrajinske rakete zadele več stanovanjskih hiš ter vlak, ki je v mesto prevažal hrano, poroča dpa.

Ecclestone Putin VN Rusije Soči F1 Svet Ecclestone: Za Putina bi prestregel kroglo

dezurni@styria-media.si

 
Komentarjev 6
  • Janez 13:55 03.julij 2022.

    Ukrajina je pred spopadom imela možnost vstopa v EU. Morala bi se odpovedati NATU in spoštovati sporazume iz Minska. Poslušala je amere in je razrušena, Rusi pa so dosegli že več kot so zahtevali. Kdo je tu nor. Po moje ...prikaži več Zelenski in od amerov nastavljeni.