Šport > Nogomet
30 ogledov

Leicester do naslova zaradi sodniških napak

Lestvica Premier League Thesun.co.uk
Sodniške napake so del nogometne igre, brez njih pa bi se marsikaj razpletlo tudi drugače. V Angliji so pod drobnogled vzeli vse tekme, analiza pa je pokazala, da bi lisice osvojile le drugo mesto.

Pri Sunu so po koncu sezone analizirali delo sodnikov v Premier League. Skupina strokovnjakov je pregledala vseh 380 tekem, ob ugotavljanju (ne)pravilno priznanih ali nepriznanih zadetkov ter ključnih odločitev ob prekrških v kazenskem prostoru, pa so sklenili, da bi moral naslov pripasti Arsenalu. Ta bi sicer ob pravilnem sojenju osvojil le dve točki več, bi jih pa zato Leicester City prejel kar deset manj.

Velik poraženec sodniških odločitev je tudi Southampton, ki bi moral biti kar tretji, Tottenham pa bi zasedel četrto mesto in tako igrati v kvalifikacijah za ligo prvakov. Brez nje bi ostala oba kluba iz Manchestra. Newcastle bi se obdržal med elito, v ligo Championship pa bi se moral namesto njega preseliti Sunderland.

Napake so bile ugotovljene na 93 tekmah, na 53 dvobojih pa bi to pomenilo tudi drugačen končni izid, s tem pa bi klubi osvojili tudi več ali manj točk.

Napake, ki so vplivale na točke prvih dveh moštev:

Aaron Ramsey | Avtor: EPA EPA

  • 24. avgust - Arsenal : Liverpool 0:0.
    Aaronu Ramseyju je bil napačno dosojen prepovedani položaj, topničarji bi morali slaviti z 1:0.
  • 21. november - WBA : Arsenal 2:1. Zmagoviti zadetek domačih je bil dosežen iz prostega strela, ki pa je bil nepravilno dosojen. Pravilen rezultat bi moral biti 1:1.
  • 9. april - West Ham : Arsenal 3:3. Tekma bi se morala končati z zmago kladiv s 4:3. Sodniki niso priznali regularen zadetek Manuela Lanzinija, ki ni bil v prepovedanem položaju.
  • 15. avgust - West Ham : Leicester 1:2. Kasper Schmeichel je v kazenskem prostoru podrl Diafro Sakhoja, a je sodniška piščalka ostala nema.
  • 17. oktober - Southamton : Leicester 2:2. Tu so sodniki odvzeli dve točki lisicam, saj je bil drugi zadetek svetnikov dosežen iz ofsajda. Gol za 2:0 je zabil nizozemski branilec Virgil van Dyke.
  • 24. oktober - Leicester : Crystal Palace 1:0. Christian Fuchs je zakrivil kar dve enajstmetrovki, ki pa nista bili dosojeni. Londončani, ki so tekmo izgubili, bi pravzaprav morali slaviti z 2:1.
  • 31. oktober - WBA : Leicester 2:3. Dvoboj se je po 90 minutah končal z zmago kasnejših prvakov s 3:2, ki pa bi morali kloniti z 2:4. Riyad Mahrez je bil ob golu v prepovedanem položaju, West Bromwich Albion pa si je 'prislužil' dve enajstmetrovki, ki pa nista bili dosojeni.
  • 29. december - Leicester : Manchester City 0:0. Tekma bi se morala končati z minimalno zmago gostov, saj je očiten prekršek v kazenskem prostoru nad Sergiom Agüerom storil kapetan lisic Wes Morgan.
  • 3. april - Leicester : Southampton 1:0. Edini strelec na tekmi Morgan je po dvoboju tudi sam priznal, da je pričakoval kazen ob prekršku v šestnajstercu. Southamptonu bi morali dosoditi dve enajstmetrovki.
  • 15. maj - Chelsea : Leicester 1:1. Avstrijec Fuchs je igral z roko v svojem kazenskem prostoru.
Komentarjev 1
  • hefe 08:45 24.maj 2016.

    Kakšna bedarija od članka. Jasno, vleče se iz Suna, vi ste ga pa še prevedli, priredili, kakorkoli...Če pustimo ob strani dejstvo, da realizacija enajstmetrovk ni 100%, so vsaj nekatere "sodniške napake" stvar popolnoma individualne presoje, ki bi jih ...prikaži več 10 strokovnjakov ocenilo tako ali drugače, nikakor pa ne bi bili 100% samo na eni strani kaj naj bi bila "prava" sodniška odločitev.