Šport > Nogomet
20 ogledov

Letalo čaka, Moyes vztraja: "To je začetek poti"

Moyes Manchester United navijači letalo napis protestiranje Reševalni pas/Twitter
Čeprav bo Old Trafford v soboto pred začetkom tekme z Aston Villo preletelo letalo z napisom, ki poziva k njegovemu odstopu, trener Manchester Uniteda David Moyes ostaja neomajen. José Mourinho zbodel rivale, ki ne igrajo Lige prvakov.

"Slišal sem za to. Dolga pot je do tukaj, to pa je le začetek poti. Ljudje lahko protestirajo, jasno je, da imajo pravico do tega," je na petkovi novinarski konferenci dejal David Moyes, potem ko se je razvedelo, da je del razočaranih navijačev Manchester Uniteda v hipu zbral tisoč evrov za najem letala, ki bo pred in po tekmi z Astonom Villo preletelo Old Trafford z napisom "Wrong One – Moyes Out".

Pristaši rdečih vragov skušajo tako izraziti nestrinjanje s potezami škotskega trenerja, ki je z ekipo v torek doživel še enega v nizu bolečih porazov proti velikim rivalom, tudi tokrat na domači zelenici proti Manchester Cityju (0:3). 

Nov čudež v Ligi prvakov?

Moyes je pred tekmo z Birminghamčani, na kateri gotovo ne bo želel gledati v nebo, izrazil prepričanje, da večina navijačev razume situacijo, v kateri se je po odhodu dolgoletnega trenerja Sira Alexa Fergusona znašel klub, ki šele dobro začenja z reorganizacijo in pomlajevanjem.

United je trenutno sedmi v Premier League, kjer bo gotovo osvojil najmanj točk v zgodovini kluba, razen morebitnega čudeža v Ligi prvakov pa bo v naslednji sezoni ostal tudi brez nastopa v najelitnejšem evropskem tekmovanju, kjer ga čaka četrtfinalni zmenek z Bayernom.

"Trajalo bo nekaj časa"

"Vodi me želja po uspehu bolj kot kadarkoli, ker je jasno, da si želim, da bi ekipa obrnila situacijo. Želim si spremeniti ta položaj, v katerem smo se znašli, res verjamem, da nam to lahko uspe. Imamo izjemen klub ... A trajalo bo nekaj časa, preden se vse uredi," je še dodal Moyes.

"Kamorkoli grem, dobim izvrstno podporo navijačev Manchester Uniteda. Priča sem izvrstni podpori na stadionu, izvrstni podpori s strani ljudi, na katere naletim izven stadiona. Stekel je načrt reorganizacije ... Vsak, ki razume to igro, bo razumel, da se bo to zgodilo. Ljudje, ki so me postavili na položaj, so vrhunski nogometni ljudje, ki razumejo igro in natanko vedo, kaj je potrebno pri Manchester Unitedu, vedo pa tudi točno kakšne karakterje potrebujemo v klubu, da ga vodimo še naprej. Igralce boli poraz proti Cityju. To si želimo pokazati proti Villi."

Želja ponoviti drugo tekmo z Olympiakosom

Ko se je že zdelo, da se je United dokončno otresel sivine z napredovanjem v četrtfinale Lige prvakov, po tem, ko so po porazu na prvi tekmi izločili Olympiakos in v prvenstvu ugnali še West Ham United, je City povsem nadigral rdeče vrage na njihovem dvorišču, Moyes pa se je znašel tudi na udaru strokovnjakov, ki niso razumeli njegove taktike.

"Igralci vedo, kaj pomeni igrati za United in kakšni so standardi, ki jih morajo postaviti. Med tednom nismo igrali dobro in to nas je razočaralo, ampak igrali smo dobro proti Olympiakosu in West Hamu, želimo več takšnih predstav tudi proti Villi," je še dodal Moyes.

jose mourinho | Avtor: EPA EPA

Mourinho zbodel City in Liverpool

Chelseajev trener José Mourinho, še vedno vodilni strateg Premier League, je pred londonskim derbijem s Crystal Palacom zbodel prva zasledovalca Manchester City in Liverpool, ki da imata veliko prednost, ker ne igrata evropskih tekem, čeprav Portugalec še naprej vztraja, da njegovo moštvo zaradi več odigranih tekem le fiktivno vodi na lestvici.

"Imamo najtežji zaključek sezone, ker igramo v Ligi prvakov, oni ne. Moramo igrati tekme, med katerima sta dva ali trije dnevi," je v petek novinarjem zatrdil Mourinho. "Moramo menjati osredotočenost s Premier League na Ligo prvakov ... Odigrati dve veliki tekmi proti PSG. Nimamo časa za priprave na tekme, tako kot oni. To je prednost, ki jo ima zdaj City, prednost, ki jo je imel Liverpool že od začetka sezone. Ko imaš šest dni v tednu za pripravo, da treniraš šest dni, mogoče dvakrat na dan ... Imaš pogoje, da se izboljšaš, kot nihče drug. Jasno lahko vidite, da nekateri njihovi igralci igrajo brez posledic utrujenosti. Vidite svežino. Sezona je zanje perfektna, da počnejo to, kar počnejo."

"Ne vodim v Premier League"

Portugalec je znova ponovil svoje stališče, ki ga brani že od začetka sezone – da Chelsea ni favorit, čeprav že dalj časa vodi na vrhu Premier League. Napadalec Samuel Eto'o bo izpustil tekmo na Selhurst Parku, po poškodbi prepone na fantastični tekmi proti Arsenalu (6:0), kjer je zabil vodilni gol, pa je pod velikim vprašajem tudi njegov nastop v Parizu.

"Ne vodim v Premier League. To govorim že dolgo, dolgo časa," je še dodal Mourinho. "Lažno je. Ko imaš tekme v dobrem, lahko vodiš, toda situacija je lažna. Pomembno je le, ko imajo vse ekipe enako število tekem. Padli smo čez oviro pri Aston Villi, izgubili smo, toda naš niz je izvrsten. Ekipa prihaja do rezultatov, ki navijače zelo, zelo osrečujejo. Smo v dobrem trenutku forme, uživamo v situaciji. Želimo si igrati v Ligi prvakov, proti najboljšim ... Dobro smo."

Pellegrini vidi Arsenal kot kandidata

Cityjev trener Manuel Pellegrini se medtem strinja z Arsènom Wengerjem, ki je pred njunim drugim medsebojnim obračunom v Premier League, sinje modri v soboto prihajajo na Emirates, dejal, da so topničarji še vedno lahko prvaki.

"To je velika tekma, ker bo tekma proti ekipi, ki se bo borila za naslov," je iz Manchestra pred odhodom v prestolnico sporočil čilski strateg. "Igrajo doma in imajo zelo dobre igralce, prepričan sem, da bomo morali odigrati zelo dobro tekmo, če bomo želeli zmagati. Če nam uspe, bomo lahko v soboto 12 točk pred Arsenalom, če dobimo še dve tekmi, ki jih imamo v dobrem. To je tekma 'za šest točk', ne pa tekma, ki bi lahko odločala o naslovu."

Wenger o miselnosti prvakov

Arsenal je dolgo časa grozil na vrhu lestvice, v zaključku sezone pa z že videno zgodbo številnih poškodovanih igralcev in porazov na velikih tekmah močno zaostal, morda že odločilno, a je Wenger ohranil upanje.

"Ni druge prioritete kot ta, da končamo kot prvi. Prvaki nadaljujejo, ko bi se vsi drugi predali. Imamo priložnost, da pokažemo to miselnost," trdi Francoz.

Komentarjev 3
  • JackD 19:39 28.marec 2014.

    Kar se pa tiče Mourinhovega komentarja je pa tako: tako prednost ima kvečjemu City, Liverpool pa nikakor. Chelsea ima pač toliko igralcev, da lahko Schürle doseže hattrick, pa je naslednje kolo na klopi ali celo na tribuni. Redki so klubi, ...prikaži več ki si lahko kaj takega privoščijo. Liverpool ima na klopi zgolj enega igralca, ki lahko naredi razliko (če na sredini igrajo Gerrard, Henderson in Lucas/Allen, sicer niti to ne. Moses je bleda senca tistega krila v Wiganu, Aspas pač ne trese tako kot je v Celti. Potem pa razen mladcev itak nimajo več ofenzivcev. Tole stokanje Mourinha, da imajo najmanjše možnosti za naslov, je pa tudi strahopetno. Če jim ne uspe osvojiti bo imel izgovor, če pa zmagajo, bo pa vse zasluge požel sam. Chelsea ima eno najboljših ekip na svetu, on pa govori, da niso favoriti. Malo morgen.

  • JackD 19:38 28.marec 2014.

    Nanija bi bilo bolje, da bi z Ronaldom odšel v Madrid in ostal v njegovi senci.Edini res vrhunski nogometaš je Rooney. No pa de Gea je tudi soliden pa mogoče Carrick. Ostalo je pa pri Unitedu bolj bogo. In ...prikaži več zelo zelo redki so trenerji, ki bi tole ekipo Uniteda uspeli pripeljati v LP. Kak Mourinho z bunkerjem, pa Rodgers in Martinez od teh, ki so trenutno v Angliji. Potem je pa tu še kak Heynckes, potem se pa seznam že zelo zelo hitro zaključi. Sploh pa titrenerjine bi želeli prevzeti razpadajočega Uniteda. Taka je pač trenutna realnost rdečih vragov.

  • JackD 19:25 28.marec 2014.

    Kakšni idioti so tile navijači Uniteda. Si predstavljate, da bi tako reagirali navijači Liverpoola leta 2009, ali pa Leedsa, West Hama ali Newcastla, ko je njihov klub izpadel iz PL. Moyes pač del kar lahko. Ferguson je iz ...prikaži večz ekipe Uniteda potegnil 150%. Pa še njega so reševali člani zlate generacije (Neville, Giggs in Scholes). No pa RvP, ki je letos večinoma poškodovan. Kar spomnite se, kako zanič je bil lani United, ko je bil Scholes v penziji. Vidić in Ferdinand sta poškodovana "dedka", daleč past their prime. Valencia je imel prvo sezono dobro, potem so ga pa prebrali in ne more nič več. Samo z desnico vrhunskega nogometa pač ne moreš igrati. Enako je imel 1 dobro sezono še Young, ki jepa itak večji dajver, kot sta bila pred leti Suarez in Ronaldo skupaj. Mata je iz tekmovalnega ritma in bo rabil še kar nekaj časa, da bo spet tisti pravi (najboljši nogometaš Chelseaja dve leti zapored), če se mu bo na ta nivo sploh uspelo vrniti (Torres). Za Nanija bi bilo