Šport > Nogomet
229 ogledov

Letalske nesreče: Torino, Manchester United, Jaroslavl ...

nesreča Jaroslav Reuters
Tragedija nogometnega kluba Chapecoense je najnovejša izmed letalskih nesreč športnih moštev.

Današnja letalska nesreča brazilskega kluba Chapecoense je pretresla nogometni svet. Podoben udarec je pred šestimi leti doživel hokej na ledu, ko je pri vzletu z letališča v Jaroslavlu umrlo vseh 37 članov kluba lige KHL, ki so bili na krovu letala. Za Lokomotiv Jaroslavl so takrat igrali tudi takšni asi kot Pavol Demitra, Josef Vašiček, Karel Rachunek in Ruslan Salei.

Reševalci so po ognju, ki je ob vzletu zajel letalo, rešili enega igralca, Aleksandra Galimova, ki pa je umrl nekaj dni kasneje zaradi hudih opeklin, ter enega od osmih članov posadke. Letalo Yak-42 je imelo dolgo zgodovino nesreč in tehničnih okvar.

Hokejski in nogometni svet sta se s takšnimi tragedijami srečevala že tudi prej. Med prve letalske nesreče s športniki na krovu so bili vpleteni prav hokejisti. Leta 1948 je umrlo šest članov Češkoslovaške reprezentance, ki je iz Francije letela v Anglijo na ekshibicijsko tekmo. Avion je strmoglavil v Dieppu v Franciji.

Hokejisti so bili na udaru tudi v naslednjih letih. Leta 1950 se je zrušilo letalo hokejskega kluba VVS Moskva, umrla je skoraj celotna ekipa, konec leta 1956 pa so ob dveh funkcionarjih v Švici umrli trije igralci češkega kluba TJ Banik Chomutov.

Konec za veliki Torino

Med najbolj znani letalski nesreči iz tega obdobja pa sodita tisti z nogometaši Torina in Manchester Uniteda. Maja 1949 se je prekinila era velikega Torina, ki je takrat sodil med najboljše klube Italije.

Zaradi slabe vidljivosti je letalo na poletu iz Lizbone, kjer se je Torino pomeril z Benfico, trčilo v goro. Na identifikacijo trupel so pozvali selektorja Vittorija Pozza, ki je večino igralcev vodil v reprezentanci Italije. Sauro Toma zaradi poškodbe ni odpotoval na Portugalsko, doma pa sta ostala tudi rezervni vratar Renato Gandolfi in Luigi Giuliano, ki je bil kapetan mladinske ekipe. V letalu bi moral biti tudi takratni predsednik kluba Gerrucio Novo, a je let izpustil zaradi gripe.

Tragedija Busbyjevih mladeničev

Februarja 1958 je v Münchnu umrlo osem igralcev in trije zaposleni pri Unitedu. Rdeči vragi so se vračali z evropske tekme v Beogradu, kjer so odigrali 3:3 s Crveno zvezdo. Zaradi domače zmage z 2:1 so v polfinale pokala prvakov napredovali Angleži. Šlo je za zelo mlado ekipo, ki pa je v letih 1956 in 1957 osvojila angleško prvenstvo, zaradi mladosti pa so nogometaši dobili nadiimek "Busbyjevi otroci". Škot Matt Busby je bil takrat sicer trener Uniteda.

Letalska nesreča, Manchester United | Avtor: Profimedias Profimedias

Na poletu iz Beograda se je letalo ustavilo v Münchnu, da bi natočilo gorivo. Vreme je bilo izjemno slabo, kasneje pa se je izvdelo, da je imel avion tudi težave z motorji. Kljub vsemu je letalo poskušalo poleteti, a je takoj izgubilo višino in nato trčilo v cisterno z gorivom. Umrlo je 23 od 44 oseb na letalu, tudi osmerica igralcev - Geoff Bent, Roger Byrne, Eddie Colman, Duncan Edwards, Mark Jones, David Pegg, Tommy Taylor in Billy Whelan. Zaradi poškodb sta kariero zaključila še Jackie Blanchflower in Johnny Berry.

Nesrečo je kot 20-letni fant preživel Bobby Charlton, ki je nato postal eden najboljših angleških nogometašev vseh časov.

16. julija 1960 je nogometna reprezentanca Danske izgubila osem članov v nesreči na letališču v Koebenhavnu.

Drsalci, univerzitetne ekipe in igralci ragbija

Leta 1961 je na poti na svetovno prvenstvo v umetnostnem drsanju umrla celotna odprava ameriških drsalcev. Na letalu Boeing 707, ki se je približevalo letališču v Bruslju je bilo med 72 potniki 18 članov in članic ameriške reprezentance. Letalo je pred pristankom naredilo nekaj krogov nad letališčem in čakalo na dovoljenje za pristanek. Ko ga je pilot dobil in začel postopek pristajanja, so komande letala zablokirale in vseh 72 potnikov je izgubilo življenja. Reprezentanca ZDA je bila na poti v Prago, kjer bi se moralo en teden kasneje začeti svetovno prvenstvo. Tekmovanje je bilo zaradi nesreče odpovedano.

Konec januarja 1966 je zaradi neuspelega pristanka v močnem vetru letalo Lufthanse zadelo pristajalno stezo v Bremnu in v trenutku eksplodiralo. Na njem je bilo 42 potnikov, med njimi sedem članov italijanske olimpijske plavalne reprezentance.

15. februarja 1970 je v strmoglavljenju letala takoj po vzletu umrla celotna ženska odbojkarska reprezentanca Portorika. Vračala se je z gostovanja v Dominikanski republiki. Nesreče ni preživel nihče, na letalu so bili 104 potniki.

ZDA je istega leta pretresla nesreča univerzitetne ekipe v ameriškem nogometu. Ob pristajanju na domačem letališču je letalo strmoglavilo v gozd, umrlo je 45 igralcev in članov osebja univerze Marshall. Po tej tragediji, ki se je zgodila novembra, je bil posnet tudi film. Le dober mesec prej se je sicer pripetila nesreča tudi univerzi Wichita State, umrl je trener Ben Wilson in 14 nogometašev.

Oktobra 1972 se je urugvajsko vojaško letalo Fairchild F-227 zaletelo v goro v Andih. Na njem je bila ekipa ragbija Old Christians. Od 42 potnikov jih je nesrečo preživelo 16. Te so rešili več kot dva meseca kasneje, 21. decembra. Da so preživeli 72 dni v skrajnih razmerah, so jedli dele teles umrlih soigralcev. Kalvarija preživelih je nazorno opisana v knjigi Alive izpod peresa Piersa Paula Reada, ki je izšla dve leti pozneje, dogodke pa so 1993 ovekovečili tudi na filmskem platnu.

film Alive | Avtor: Profimedias Profimedias

Umrl tudi junak formule 1

Prav na današnji dan pred 41 leti je umrlo šest članov ekipe Embassy Racing v formuli 1. Med ponesrečenci je bil tudi dvakratni svetovni prvak Graham Hill, oče Damona Hilla, ki je kasneje prav tako osvojil naslov v formuli 1. Hill je pilotiral letalo, v nesreči pa je umrl tudi njegov moštveni kolega Tony Brise.

Marca 1980 je na Poljskem umrlo 14 boksarjev ameriške amaterske reprezentance, 8. decembra 1987 pa se je pripetila nesreča letala Fokker 27 v lasti perujske mornarice, ki ga je za čarterski let najel nogometni klub Alianza Lima. Deset kilometrov pred letališčem je letalo padlo v morje, pri tem pa je umrlo 54 ljudi. Preživel je le pilot letala. Ekipa Alianza je bila v tistem času vodilna v domačem prvenstvu.

Zaradi napake pilota tragedija Zambije

Leta 1993 pa so umrli vsi člani nogometne reprezentance Zambije. Vojaško letalo je strmoglavijo v morje na poti iz Mauritiusa v Senegal. Nesreča se je zgodila kmalu po vzletu iz Gabona, kjer se je letalo ustavilo, da je natočilo gorivo. Po požaru na enem izmed motorjev je pilot izključil napačni motor. Umrli so predsednik zveze, trije trenerji in 18 igralcev, ki so pred tem premagali selekcijo Mauritiusa s 3:0. Šlo je za izjemno nadarjeno izbrano vrsto, ta je leta 1988 na olimpijskih igrah na primer s 4:0 premagala Italijo.

V tem tisočletju pa je kar dva šoka doživela univerza Oklahoma State. Leta 2001 sta v nesreči, ki je zahtevala 10 življenj, umrla dva košarkarja, umrlo je tudi šest članov osebja, leta 2011 pa so nesrečo doživele tudi košarkarice te univerze.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.