Šport > Nogomet
63 ogledov

Lewandowski najboljši športnik Poljske

robert lewandowski EPA
Napadalec münchenskega Bayerna Robert Lewandowski je bil doma na Poljskem izbran za najboljšega športnika leta 2015 v tradicionalnem izboru bralcev poljskega športnega časnika Przeglad Sportowy.

Sedemindvajsetletni Robert Lewandowski je šele tretji nogometaš, ki je na Poljskem prejel ta laskavi naziv in prvi po letu 1982 in Zbigniewu Bonieku.

"Ta čast mi res zelo veliko pomeni. Sem zelo srečen. Sem moštveni igralec, kar pomeni, da je to priznanje priznanje tako za celotno moštvo Bayerna kot tudi za poljsko reprezentanco in da so se oboji zelo izkazali," je za spletno stran Bayerna sporočil Lewandowski, ki je trenutno skupaj z ekipo na zimskih pripravah na toplem v katarski Dohi.

Leto 2015 je bilo res izjemno za napadalca Bayerna, saj je za bavarskega velikana zabil 38 golov na 51 tekmah ter se vpisal v zgodovino bundeslige.

Prišel v Guinnessa

Zvezdnik moštva iz Bavarskega si je za svojo nepozabno predstavo na septembrski tekmi z Wolfsburgom prislužil vpis v Guinessovo knjigo rekordov. Poljak je 22. septembra na eni tekmi dosegel pet golov v razmaku zgolj osmih minut in 59 sekund. Tako je postal lastnik rekordov za najhitreje dosežene tri gole (v treh minutah in 22 sekundah), za najhitreje dosežene štiri gole (v 5:21 minute) in za najhitreje dosežnih pet golov (v 8:59 minute) v bundesligi, poleg tega pa je strelec petih golov postal še najboljši rezervist z največ zadetki.

Poljski napadalec je bil prav tako med najzaslužnejšimi za uvrstitev Poljske na letošnje evropsko prvenstvo. Za domačo izbrano vrsto je na sedmih tekmah dosegel deset zadetkov ter vpisal še en mejnik. V kvalifikacijah za euro 2016 je zabil skupno 13 zadetkov na desetih tekmah, s čimer se je izenačil z rekordom Severnega Irca Davida Healyja iz kvalifikacij za EP 2008.

Tretji nogometaš

Lewandowski je komaj tretji nogometaš, ki so ga na Poljskem v 90-letni zgodovini izborov izbrali za športno osebnost leta, nazadnje pred Lewandowskim je ta čast pripadla zdajšnjemu predsedniku poljske nogometne zveze Bonieku, nekdanjemu asu Juventusa in Rome. Izbor časnik Przeglad Sportowy izvaja že vse od leta 1926, ko je prvi naslov pripadel vsestranskemu športniku, nogometašu Waclawu Kucharju.

Lani je slavil smučarski skakalec Kamil Stoch, pred tem pa je bila kar petkrat po vrsti na vrhu smučarska tekačica Justyna Kowalczyk.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.