Šport > Nogomet
83 ogledov

Lisice na pragu šoka tega stoletja

Jamie Vardy EPA
Leicester City je v soboto ugnal Manchester City in ima pred Tottenhamom in Arsenalom pet točk naskoka na lestvici. V Angliji so prepričani, da bi bil naslov lisic eno izmed največjih presenečenj v zgodovini nogometa.

Doslej se za največje presenečenje v angleškem nogometu smatra uspeh Nottingham Foresta iz sezone 1977/78. Pod vodstvom legendarnega Briana Clougha je Forest leto prej osvojil tretje mesto v drugi angleški ligi in si le za las priigral napredovanje, a nato je sledila odlična sezona v kateri so blesteli Martin O'Neill, vratar Peter Shilton, Peter Withe in John McGovern. Ti so ob pomoči soigralcev zbrali sedem točk več od drugouvrščenega Liverpoola.

To je bila sicer sezona, ko je bil Leicester City zadnji med elito. Forest je v omenjeni sezoni osvojil še ligaški pokal, leto kasneje pa postal tudi evropski prvak.

Verona, trenutno zadnja ekipa v Serie A, je svoj klubski vrhunec doživela v sezoni 1984/85. Leta 1982 je napredovala med italijansko elito in se izkazala že v prvih dveh sezonah, ko je bila četrta in šesta. Sledil pa je še edini naslov za klub iz mesta Romea in Julije, lovoriko so si Verončani zagotovili kolo pred koncem z remijem proti Atalanti.

V sezoni 2011/12 je podvig v Franciji uspel Montpellierju. Ta je sezono pred tem končal na 14. mestu, le tri točke pa je bil oddaljen od izpada. Leta 2011 so v PSG že prišli katarski milijoni, klub iz Pariza pa so okrepili zvezdniki kot so Javier Pastore, Thiago Motta in Alex. A tudi to ni pomagalo Parižanom, Montpellier je z naskokom treh točk osvojil Ligue 1. Najzaslužnejši za uspeh je bil z 21 zadetki Olivier Giroud, ki se je po sezoni pridružil Arsenalu.

Pred dvema letoma je v Španiji presenetil Atletico Madrid in tako končal devetletno izmenjavo na vrhu med barcelono in madridskim Realom. To je bil prvi naslov za colchonerose po letu 1996, skupno pa deseti. Lovoriko so si zagotobili z remijem 1.1 na gostovanju pri Barceloni. Četa Diega Simeoneja je v sezoni doživela le štiri poraze, na 38 tekmah pa je prejela le 26 zadetkov Diego Costa je zabil 27 golov, nato je odšel k Chelseaju. David Villa je prispeval 13 golov.

Med velika klubska presenečenja so pri BBC uvrstili sicer še uspeh Arsenala leta 1989, ko je ta za lovoriko v zadnjem kolu potreboval zmago z dvema goloma razlike pri neposrednemu tekmecu Liverpoolu, angleški naslov Blackburna leta 1995 in evropske klubske naslove Foresta v letih 1979 in 1980 ter Celtica iz leta 1967. Med reprezentančne senzacije sodita uspeha Grčije na EP 2004 in Danske 12 let prej.  

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.