Šport > Nogomet
45 ogledov

L'pool želi prekiniti niz Seville

Kevin Gameiro Sevilla Athletic Bilbao EPA
Nocoj bo v Baslu (20.45) na sporedu finale Evropske lige, pomerila se bosta Liverpool in Sevilla.

Sevilla je sicer že rekorderka tekmovanja s skupno štirimi naslovi, najboljša je bila v letih 2006, 2007, 2014 in 2015, medtem ko se Liverpool lahko pohvali s tremi tovrstnimi lovorikami, in sicer iz let 1973, 1976 in 2001.

Zmagovalec evropske lige si zagotovi igranje v ligi prvakov. Tako Sevilli kot Liverpoolu se v domačih prvenstvih ni uspelo uvrstiti na mesta, ki vodijo v elitno klubsko tekmovanje, kar pomeni, da bodo na stadionu St. Jakob Park v igri tudi milijoni evrov.

Andaluzijci lahko postavijo kar nekaj rekordov. Sevilla bi tako lahko postala prvi klub s tremi zaporednimi lovorikami v tem tekmovanju, trener Unai Emery pa bi s prav tako tremi naslovi izenačil dosedanji najboljši dosežek med trenerji, ki ga drži Italijan Giovanni Trapattoni.Kot zadnji je tri zapordne evropske naslove osvojil Bayern München, ki je bil v letih 1974 -1976 najboljši v pokalu državnih prvakov (predhodnik lige prvakov).

Na drugi strani bi Liverpool s svojo četrto lovoriko, zmagoval je že v pokalu Uefa, ki je bil predhodnik Evropske lige, ujel Sevillo na prvem mestu najuspešnejših klubov. Jürgen Klopp bi tako v svoji prvi sezoni na klopi Liverpoola že prišel do pokala. Reds so zadnji naslov v tem tekmovanju osvojili prav z zmago proti španskemu klubu, leta 2001 so v razburljivi tekmi slavili v podaljšku, dvoboj z Alavésom so sklenili z zmago 5:4.

"Če dolgo časa ničesar ne osvojiš, se potrudiš še toliko bolj. Željo naših navijačev smo že začutili. Vemo, kako močno si želijo ta pokal. To so nam pokazali na impresiven način, na domačih in gostujočih tekmah, potovali so po celi Evropi. Zelo si želimo postati ekipa, ki bi jim uresničila sanje. Lahko obljubim, da bomo storili vse za zmago. Problem je le v tem, da bo tako naredila tudi Sevilla," je pred finalom dejal Klopp.

"Morali bomo biti organizirani, pripravljeni, potrpežljivi. V finalu, ko te gleda ves svet so prisotne napake. Nogomet ne deluje brez napak, pomemben pa je nato naslednji korak in rešitev težave," je še povedal nemški strateg na angleški klopi.

"Ko ti nogomet ponudi priložnost, jo je treba zgrabiti. Dosežki v zadnjih letih so bili čudoviti, a tu se ne smemo ustaviti, vse skupaj želimo doživeti znova," pa je razmišljal Emery in dodal: "Klub je za navijače Seville kot druga žena ali dekle."

"Liverpool sodi med deset največjih klubov na svetu. Osvajali so ligo prvakov, pokal Uefa, angleško ligo. Z novim trenerjem so drugačna ekipa, so srečno moštvo. So nekako kot Athletic Bilbao, saj pritiskajo na tekmeca in dajejo 100 odstotkov na zelenici. Proti Liverpoolu bodo moji igralci morali pokazati celotno znanje. Lahko se vpišemo v zgodovino tekmovanja," je še dejal trener Andaluzijcev.

Obe ekipi sta zadnji koli domačih prvenstev verjetno že odigrali z mislijo na tokratni finale. Sevilla je z 1:3 klonila proti Athletic Bilbau, Liverpool pa je z 1:1 remiziral z West Bromwich Albionom. Liverpool je seono končal na osmem mestu, kar je ponovitev najslabše uvrstitve po letu 1962, ko so se vrnili med angleške prvoligaše.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.