Šport > Nogomet
12 ogledov

Maribor ob tri, Olimpija ob šest tisočakov

večni derbi Anže Petkovšek
Disciplinski sodnik Nogometne zveze Slovenije Roman Rogelj je po derbiju 24. kroga Prve lige Telekom Slovenije med Mariborom in Olimpijo zaradi kršitev izrekel kazni obema kluboma. Mariborčani bodo morali odšteti 3400 evrov kazni, Ljubljančani pa kar 6450 evrov.

"Podobno kot pred prejšnjim derbijem je imel disciplinski sodnik največ dela s prestopki navijaških skupin obeh klubov. Mariborski klub je tako kaznovan zaradi vedenja svojih navijačev pred začetkom in med tekmo, ko so žaljivo skandirali navijačem nasprotne ekipe, na igrišče odvrgli več kosov pirotehničnih sredstev, v 18. in 73. minuti pa na tribuni aktivirali večjo količino pirotehničnih sredstev. Mariborski klub je zaradi teh prestopkov navijaške skupine kaznovan z denarno kaznijo v višini 3400 evrov," so sporočili z NZS.

Na drugi strani je disciplinski sodnik izrekel kazen tudi nogometnemu klubu Olimpija Ljubljana, prav tako zaradi prestopkov njene navijaške skupine. V pojasnilu kazni so zapisali, da so člani organizirane navijaške skupine pred začetkom tekme in tudi med njenim potekom žaljivo skandirali navijačem in posameznikom nasprotne ekipe, na tribuni aktivirali večjo količino pirotehničnih sredstev, nato pa na igrišče odvrgli dve petardi in baklo, na tribuni pa sprožili močnejšo detonacijo.

Slovanska svastika

"Poleg prekrškov s pirotehničnimi sredstvi je organizirana navijaška skupina Olimpije med številnimi navijaškimi pripomočki uporabila tudi zastavo s slovansko svastiko. Slednja je s strani Uefe in organizacije Fare (Football Against Racism in Europe) opredeljena kot eden izmed glavnih neonacističnih in rasističnih simbolov, izražanje in spodbujanje nestrpnosti oziroma sovraštva pa je med vsemi pojavnimi oblikami najbolj skrajno in obsojanja vredno. Zaradi omenjenih razlogov je nogometni klub Olimpija Ljubljana kaznovan z denarno kaznijo 6450 evrov," so še zapisali pri NZS.

Mariborčani so na račun neprimernega navijaškega obnašanja skupno zbrali že za 39.550 evrov kazni, Olimpija pa zaradi podobnih razlogov 20.100 evrov.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.