Šport > Nogomet
39 ogledov

Psi, konji, po potrebi helikopter

policija policist policijski pes incident izgred navijači navijaci Žurnal24 main
V soboto zvečer (20.15) se v Ljudskem vrtu obeta vroč derbi med Mariborom in Olimpijo.

V tednu pred tretjim večnim derbijem v letošnji sezoni so medijski prostor polnili predvsem v taboru Maribora, kjer so se po porazu v uvodnem spomladanskem kolu proti Celju (0:1) odločili za zamenjavo trenerja: Kruna Jurčića je nadomestil stari znanec štajerske prestolnice Darko Milanič.

Pri Olimpiji so po zmagi nad Koprom (2:0) precej mirnejši, prednost pred večnimi rivali so namreč 13 kol pred koncem prvenstva povečali na šest točk. 

Rekorden obisk iz prestolnice

In prav obet prvega državnega naslova po več kot 20 letih je v Ljubljani sprožil veliko zanimanje za ogled derbija v živo. Glede na kapaciteto stadiona so morali Mariborčani Ljubljančanom odstopiti 1100 vstopnic, skoraj zagotovo bodo vse pošle. Navijaška skupina Green Dragons se bo na tekmo odpravila z dvema vlakoma, v vsakem bo prostora za 250 navijačev. Skupina Olimpija Supporters se bo na srečanje odpravila z avtobusi, tudi pri njih je pošlo že več sto vstopnic. 

Vsi tisti, ki se želijo derbija udeležiti v lastni režiji, lahko vstopnice iz Olimpijine kvote še vedno naročite tudi na klubski spletni strani. Seveda pa bo najbrž marsikateri navijač "zmajev" do dragocenega listka papirja prišel tudi brez klubske pomoči.

Pred tekmo druženje vijoličastih

V Mariboru se je že pretekli konec tedna, ko so pod Kalvarijo gostovali "grofi", zbralo okrog 7000 gledalcev. Mariborčani pričakujejo, da bo stadion razprodan, še vedno pa so na klubski spletni strani na voljo vstopnice za 12, 6 (do 15 let) ali 4 evre (navijaška tribuna).

Okrog 16. ure v soboto bodo v okolici Ljudskega vrta zaprli več cest. Vrata stadiona se bodo odprla ob 18.45, pred srečanjem pa bodo aktualni državni prvaki na južni ploščadi organizirali druženje za vse navijače vijoličastih. 

Za derbi je, kot ponavadi, predpisana personalizacija pri vstopu na stadion, tako da bo vstop mogoč le z osebnim dokumentom in vpisanimi podatki na vstopnicah. Pri NK Maribor zato vse obiskovalce tekme pozivajo, da se pravočasno odpravijo na obračun.

Policija dobro pripravljena

Za zagotovitev režima vstopa, parkiranja v okolici stadiona, akreditacijskega sistema in zagotavljanja reda na prireditvi je organizator predvidel določeno število varnostnikov in rediteljev, prav tako je na stadionu vzpostavljen video nadzorni sistem.

"Nogometna  tekma  med  NK  Maribor in NK Olimpija spada med rizične športne dogodke oz. dogodke visokega varnostnega tveganja. Temu ustrezno se je pripravila tudi policija," nam je sporočil Miran Šadl s Policijske uprave Maribor. "V varovanje bodo ob pripadnikih Posebne policijske enote vključeni tudi ostali policisti, policisti vodniki službenih psov, konjeniki ter kriminalisti Sektorja kriminalistične policije Policijske uprave Maribor. Na relacijah potovanja navijačev, v mestu Maribor, kot tudi v neposredni okolici stadiona in na samem stadionu, bodo policisti in  kriminalisti izvajali naloge vzdrževanja javnega reda, varovanja življenja, osebne varnosti in premoženja ter preprečevanja, odkrivanja in preiskovanja kaznivih dejanj in prekrškov ter odkrivanja in prijemanja storilcev kaznivih dejanj in prekrškov. Pri tem bodo policisti in kriminalisti izvajali vse potrebna pooblastila (vse od opozorila in ukaza), o izvedbi le-teh pa bodo udeleženci v postopkuv skladu s pravili policijske stroke jasno in nedvoumno seznanjeni."

"V kolikor bodo varnostne razmere narekovale uporabo oz. vključitev policijskega helikopterja bo v varovanje vključen tudi ta," so še dodali mariborski policisti.

 
Komentarjev 6
  • malonaokoli 08:19 06.marec 2016.

    slabše igre kot so jo tile "plačani profiji "prikazali, še nisem videl...morda na kakšnem dvorišču med bloki. in vi tole imenujete LIGA ha,ha

  • lucija.cestnik 00:23 04.marec 2016.

    Veliko nogometnih rivalstev ima močno politično konotacijo (npr. Lazio - Roma), ali pa narodnostno (Madrid - Barcelona), ali pa gospodarsko (Liverpool - Man Utd). Veliko nogometnih klubov je posledično simbolov neke politične, svetovnonazorske, lokalne, nacionalne (...) identitete. In ljudje z ...prikaži več navijanjem za njih izražajo pripadnost neki skupnosti. Še vseeno bolje da ljudje tako pokažejo pripadnost, kot pa recimo z mlatenjem političnih nasprotnikov ali vojnami s sosedi. Seveda je legitimno tudi mnenje, da je kakršnokoli združevanje na podlagi skupne identitete brezvezen človeški miselni konstrukt, samo to ne moremo reševati s športom, če se komu to zdi problem. Glede ekscesov je pa tako: za njih je zaslužen minoren del "navijačev", večina je normalnih ljudi. Tudi v Planici ljudi peljejo na pumpanje že pred deseto, pa nihče ne pravi, da je to zbor alkoholikov. Pri nogometu pa vsi hitro posplošujemo.

  • jakec1575 23:00 03.marec 2016.

    Moram reči, da nikoli nisem razumel te sektaške pripadnosti in izgubljanju časa. ok druzenje in "prijatelji" prej isti interes. Tekme imam rad. Včasih gledam. Ampak nikoli nisem razumel pa teh brezveznih rivalstev, druzbenega unicevanja. Če bi ves ta kreativni potencial ...prikaži več uporabili za kaj bolj pametnega. Ko sem gledal hokejske tekme v tujini je bilo to cisto nekaj drugega. Druzine, slavje, sportno navijanje. Ta posebna primitivna vrsta ovčjereje pa mi nikakor ni jasna.