Šport > Nogomet
366 ogledov

Maribor po novi zmagi napredoval, naprej tudi Domžale

NK MAribor Profimedia
Mariborčani v končnici še enkrat z 1:0 strli Urartu. Domžalčani so napredovali z remijem.

Nogometaši Maribora so na povratni tekmi 1. kroga kvalifikacij za konferenčno ligo premagali Urartu z 1:0 (0:0). Mariborčani so z enakim izidom dobili že prvo tekmo na domačem stadionu, tako da so si nadaljevanje zagotovili s skupnim izidom 2:0.

Mariborčani so odigrali povratno tekmo novega evropskega klubskega tekmovanja, v Armenijo so prinesli gol prednosti s prve tekme v Mariboru. Trener Maribora Simon Rožman je v prvi postavi opravil dve spremembi, Aleks Pihler je zamenjal Gala Gorenaka, Marko Alvir pa Rudija Požega Vancaša.

V večjem delu prvega polčasa je bila predstava taktična, rahlo terensko premoč so imeli domači, a niso bili preveč nevarni za vratarja Ažbeta Juga. Ta je moral prvič posredovati po strelu Nane Antwija v deseti minuti. Maribor je pet minut pozneje zapretil po akciji s kota, a Robert Voloder ni bil najbolj natančen.

Najbolj nevarno za Maribor je bilo v 23. minuti, ko je Ugochukwu Iwu nevarno meril po hitrem protinapadu, a je Jug žogo odbil v zunanji del vratnice.

Gostje so bili najbolj nevarni v 32. in 35. minuti, ko je najprej Martin Milec natančno podal v kazenski prostor, Vid Koderman je žogo podal pred vrata in iskal Nina Žuglja, a so bili še pravočasni domači branilci. Zatem pa je Žugelj podal iz kota, žoga je prišla do Vrhovca, njegov strel z glavo pa je vratar Anatolij Ajvazov ubranil.

Tudi začetek nadaljevanja ni ponudil bolj razburljive igre. Gostujoči trener je poslal v igro še Danijela Šturma, nekaj minut zatem pa še izkušenega Roka Kronavetra. Ta je v 70. minuti prvič zapretil, a je žoga zletela prek vrat.

V zadnjih minutah so domači vendarle zaigrali nekoliko aktivneje. Domači strateg je v 79. minuti v igro poslal tri bolj ofenzivne igralce. To pa je pomenilo tudi nekaj več prostora za goste. Po kotu v 81. minuti so Mariborčani po strelu Voloderja skorajda prišli do zadetka, a je domači vratar žogo ukrotil, gostje pa so pri tem zaman zahtevali igro z roko enega od domačih branilcev.

Le dve minuti pozneje sta imela v isti akciji lepi priložnosti najprej Jan Repas, potem pa še Šturm, a je domačim še uspelo preprečiti zadetek.

Prav Šturm pa je potem v 85. minuti odločil tekmo. Po protinapadu je njegov prvi poskus vratar še ubranil, odbitek pa je poslal v mrežo in dokončno potrdil skupnega zmagovalca in napredovanje v drugi krog kvalifikacij, kjer bo nasprotnik Mariborčanov švedski Hammarby.

Za napredovanje zadoščal remi z 1:1

V naslednji krog so se prebili tudi Domžalčani, ti so proti luksemburškemu predstavniku Swift Hesperange v gosteh igral neodločeno 1:1 (0:1). 

Domžalčani so dvoboj odprli precej bolje kot teden dni prej. Že v drugi minuti so zatresli mrežo tekmeca, a je zadetek, ki ga je po podaji Senijada Ibričića z glavo dosegel Mattias Käit, zaradi prepovedanega položaja glavni delivec pravice iz Bolgarije Georgi Davidov s pomočjo stranskih sodnikov razveljavil.

Slovenski predstavnik je prevladoval na igrišču, v osmi minuti pa je po lepi podaji Ibričića slabo streljal Arnel Jakupović. Slednji se je v priložnosti znašel tudi v 16. minuti. Na glavo je dobil podajo Svena Šoštariča Karića z leve strani, žogo pa je eden od luksemburških branilcev nevede poslal prek vrat.

V 26. minuti je dlani domačega vratarja Geordana Dupireja iz prostega strela ogrel Ibričić, po posledičnem kotu pa je novo lepo priložnost z glavo zapravil Jakupović in žogo poslal za las mimo leve vratnice.

Gosti so bili povsem nenevarni, v 31. minuti pa so izkoristili nepazljivost in slabo posredovanje Damjana Vukliševića. Hamidou Sene je sam stekel proti Ajdinu Mulaliću, ta mu je prvi strel ubranil, odbito žogo pa je nato Sene poslal v prazno mrežo.

Zadetek domačih je goste zmedel. V 40. minuti je znova po napaki Domžal sam proti vratom stekel Sene. Tokrat pa je zelo slabo sprožil in Mulalić je žogo ujel. Polčas je za Domžale prišel kot odrešitev, a tudi v drugem delu gosti niso strnili vrst. Še naprej niso bili nevarni, zato pa so zapretili domači, a je žoga po strelu Dominika Stolza v 56. minuti zletela mimo desne Mulalićeve vratnice.

V 60. minuti pa so Domžalčani le zadeli, potem ko je lepo podajo Zenija Husmanija v gol pretvoril Käit z diagonalnim strelom z levico.

Zadetek v mreži je presekal domačine, ki niso bili več tako nevarni kot v prve četrt ure drugega dela. Gosti pa bi kaj lahko povedli v 75. minuti, a je po nekaj odbitih žogah z roba kazenskega prostora za las nenatančno meril Jakupović.

V zaključku dvoboja se je slovenski predstavnik povlekel v obrambo, domači pa nikakor niso mogli resneje ogroziti domžalskih vrat in ostalo je pri neodločenem izidu. Domžalčani so pred tednom dni dobili prvo tekmo, takrat z 1:0, potem ko je edini zadetek v drugem polčasu dosegel Andraž Žinič.

V drugem krogu kvalifikacij se bodo Domžalčani pomerili proti finskemu predstavniku Honka Espoo, ki je s skupnim izidom 3:1 izločil ferski Runavik.

Neposredno je v drugi krog uvrščena tudi ljubljanska Olimpija. Slednja se bo tam pomerila z boljšim iz malteško-sanmarinskega obračuna Birkirkara - La Fiorita.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.

Sorodne novice