Šport > Nogomet
187 ogledov

Maribor prek Olimpije do 11. naslova

Viler Ibraimi Filipović Maribor Olimpija Ljubljana Prva liga slovenska liga derb
1/11
Nino Verdnik
Nogometaši Maribora so v 32. krogu Prve lige Telekom Slovenije premagali ljubljansko Olimpijo z 2:1 (1:1). Mariborčani so si s tem že zagotovili 11. naslov državnega prvaka. Mura je doma ugnala Celje (1:0) in ohranila teoretične možnosti za obstanek, Koper pa je povsem nadigral Velenje (4:1).

Navijači vijoličastih so v soboto dodobra napolnili tribune Ljudskega vrta, saj so pričakovali dvoje: zmago proti večnim tekmecem iz Ljubljane in posledično potrditev novega naslova državnega prvaka. In oboje so tudi dočakali, predvsem po zaslugi Roberta Berića, ki je odločil današnji obračun. Maribor ima tako zdaj nedosegljivih 13 točk prednosti pred Olimpijo Ljubljano.

Handanović polno zaposlen

Po zadržanem uvodu tekme so prvi zagrozili gostje po strelu Nika Omladiča v 14. minuti, tri minute pozneje pa je Andraž Šporar poskusil z levico, izkazal se je Jasmin Handanović. V 19. minuti je na drugi strani nevarno meril Goran Cvijanović, Aleksander Šeliga pa je dobro posredoval. V 23. minuti je žogo mimo vratnice s prostega strela poslal Damjan Trifković, Agim Ibraimi pa je štiri minute pozneje malce z desne sprožil čez ljubljanski gol.

Cvijanović natančen z glavo

V 33. minuti je Maribor povedel. Ibraimi je prodrl po desni strani v kazenski prostor, poslal podajo nazaj na slabih deset metrov, od koder je Cvijanović z glavo zatresel mrežo. Po nekaj polpriložnostih zeleno-belih so slednji tik pred koncem prvega polčasa izid izenačili. Martin Milec je slabo izbil žogo, do katere je prišel Anej Lovrečič in z volejem z dobrih desetih metrov zatresel mrežo domačih.

Tekma prekinjena

Po znova previdnejšem uvodu v drugi polčas je moral sodnik Damir Skomina po dobri uri igre za nekaj trenutkov prekiniti tekmo zaradi dima, v 67. minuti pa je imel Maribor lepo priložnost za vodstvo, ko je prodrl Robert Berić in želel podati pred gol do Marcosa Tavaresa, a so gostujoči branilci pravočasno posredovali. V isti minuti je z igrišča moral Matic Fink, saj si je prislužil drugi rumen karton po prerivanju z Berićem.

Berić zabil za zmago

sport 08.11.12. beric, foto: epa | Avtor: EPA EPA
Prav slednji pa je domače v 73. minuti popeljal v vodstvo. Z leve strani je na drugo vratnico podal Mitja Viler, Berić pa je bil višji od Arisa Zarifovića in matiral Šeligo. V 81. minuti je na drugi strani do strela s slabih 20 metrov sprožil Omladič, a bil nenatančen, v podobnem slogu je na drugi strani v 85. minuti sprožil Aleš Mertelj. Ljubljančani so v izdihljajih tekme poskušali z dolgimi žogami dobiti luknjo v mariborski obrambi, a neuspešno, tako da so se Štajerci spet veselili naslova najboljših.

Mura obudila upanje za obstanek

Muraši so v Fazaneriji dočakali dokaj oslabljene in nekoliko utrujene Celjane ter v sami končnici tekme osvojili pomembne tri točke v boju za obstanek. Po porazu Aluminija v Novi Gorici Sobočani zdaj za devetim mestom zaostajajo le še dve točki.

Domači so na začetku tekme zapravili kar tri priložnosti. V deseti minuti je po podaji Arpada Vaša z desne strani z glavo poskusil Dejan Kurbus, a je njegov strel iz bližine Matic Kotnik obranil. V naslednjem naletu je močno s polvoleja z 20 metrov sprožil Rajko Rep, žoga pa je za malenkost zgrešila cilj. V 12. minuti so bili domači najbližje vodstvu. Matic Maruško je natančno meril z roba kazenskega prostora, na srečo gostov pa je odtis žoge ostal le na zunanjem delu leve vratnice.

Niz zapravljenih priložnosti sicer zelo borbenih in razpoloženih domačinov je nadaljeval Mario Sačer, ki je po gneči v kazenskem prostoru gostov streljal čez okvir. Štiri minute zatem je izjemno priložnost zapravil Jure Travner, ko je po kotu z leve strani z glavo poslal žogo proti mreži, a se je znova izkazal gostujoči vratar. Po akciji Alena Ploja in Vaša je Kotnik ubranil strel slednjega in celjska mreža je ostala nedotaknjena. Minuto pred koncem prvega dela je Nejc Plesec nespametno po prekršku dobil drugi rumen karton in predčasno končal tekmo.

Kotnik do 94. minute reševal Celjane

Po prihodu iz slačilnic so Sobočani nadaljevali napade in pritisk domačih se je stopnjeval. Šele v 55. minuti so gosti dočakali prvo priložnost, ko je po prostem strelu Mihe Zajca z 20 metrov žoga oplazila prečko. Minuto pozneje je bilo znova vroče pred celjskimi vrati. Vaš je podal, Rep pa je z glavo streljal mimo vrat.

V 76. minuti je po podaji Travnerja Sačer odlično reagiral in že premagal Kotnika, toda tokrat je goste rešila vratnica. Minuto pred koncem v veliki gneči pred vrati gostov je Kotnik še enkrat več reševal Celjane po strelu Sačerja, takoj v naslednji akciji pa je za las zgrešil Vedran Vinko. Vse je kazalo na delitev točk, toda v zadnji minuti sodniškega dodatka se je zgodil čudež in po "evrogolu" Damjana Boharja, ki je s 25 metrov zadel desni zgornji kot, se je Mura veselila zmage.

Koper nadigral Rudar, zmaga Gorice

Tekma v Velenju se je zaradi zamude Koprčanov pričela 45 minut pozneje od predvidenega začetka. Ta zamuda je očitno bolj vznemirila domače nogometaše, ki so že po 25 minutah zaostajali z 0:3. Koprčani so tako prišli do nove pomembne zmage v boju za tretje mesto, štiri kroge pred koncem imajo pred četrtouvrščenimi Domžalami tri točke prednosti.

Zasedba iz mesta vrtnic je z zmago nad tekmico iz Kidričevega naredila velik korak k obstanku v družbi najboljših. Po današnji tekmi je predzadnji ekipi v elitnem domačem nogometnem tekmovanju ušla na velikih osem točk, do konca državnega prvenstva pa so še štirje krogi.

Domžale ostajajo v igri za evropske pokale

Domžalčani, ki se s Koprom borijo za končno tretje mesto in igranje v evropskih pokalih, so proti Kranjčanom dolgo "viseli", na koncu pa izvlekli pomembno točko. Kljub njej pa zdaj za tretjimi Primorci, ki so zanesljivo slavili v Velenju, zaostajajo za tri točke. Velenjčani ostajajo šesti.

Ekipi sta že v uvodnih minutah prišli do nevarnih zaključnih strelov, a je žoga tako po poskusu Vlada Šmita kot Denisa Halilovića zletela čez gol. A gosti so hitro povedli. V peti minuti je prosti strel s 25 metrov mojstrsko izvedel Šmit, ki je žogo tudi s pomočjo prečke poslal v zgornji levi kot domačih vrat.

Pet minut pozneje je Gaber Dobrovoljc iz ugodnega položaja meril previsoko, v 15. minuti je Žan Majer žogo poslal mimo leve vratnice, v 18. minuti je Žana Pelka ogrel še Mato Šimunović, kranjskega vratarja pa je v 23. minuti namučil še Dobrovoljc, ko je z dobrih 20 metrov poskusil z volejem.

Deset minut zatem se je Pelko znova izkazal po Šimunovićevem strelu iz bližine, nekaj trenutkov pozneje pa je na drugi strani iz bližine žogo čez gol poslal Davor Bubanja. Triglavani so bili nevarni tudi v 37. minuti, ko sta zapored poskusila Aleš Poplatnik in Šmit, a je obakrat posredoval Nejc Vidmar. Ta se je izkazal tudi v 41. minuti po novem strelu Bubanje.

Zolić z avtogolom zapravil zmago

V drugem polčasu so bili malce podjetnejši domači nogometaši, ki so več poskušali s streli. Lepo priložnost so imeli v 74. minuti, ko je Petar Stojnić podal proti svojemu vratarju, žoga pa se je ustavila v luži. Proti vratom je stekel Liridon Osmanaj, a je Pelko še pravočasno posredoval. Štiri minute pozneje je z glavo streljal Slobodan Vuk, kranjski vratar pa je odlično posredoval, tako kot po strelu Čadikovskega v isti minuti.

V 86. minuti so Kranjčani na igrišču ostali le z desetimi igralci, saj je po prekršku nad Vukom drugi rumen karton dobil Šmit in moral iz igre. Le minuto pozneje so domači izenačili, potem ko je Erik Janža podal pred vrata Triglava, Edvin Zolić pa je nespretno posredoval in zatresel lastno mrežo. Zadnjo priložnost na tekmi so v tretji minuti sodniškega dodatka zapravili domači, potem ko je sprožil Šimunović, žoga pa se je od enega kranjskih branilcev odbila za malo mimo gola.

Prva liga TS, 32. kolo:

Maribor : Olimpija Ljubljana 2:1 (1:1)
Cvijanović (33), Berić (73); Lovrečič (45)
RK: Fink (67/Olimpija)

Gorica :  Aluminij 2:0 (0:0)
Žigon (59), Frelih (72)

Mura 05 : Celje 1:0 (0:0)
Bohar (94)

Rudar Velenje : Luka Koper 1:4 (0:4)
Firer (50); Čovilo (8), Mendy (17), Berko (25/ag), Guberac (45)

Domžale : Triglav 1:1 (0:1)
Zolić (87/a.g.); Šmit (5)

 
Komentarjev 1
  • Avatar roksa
    roksa 12:23 11.maj 2013.

    MARIBOR ŠAMPIJON!!!!!!!!!!