Šport > Nogomet
272 ogledov

Maribor skočil na prvo mesto

Marcos Tavares
Nogometaši Maribora so z zmago v Velenju (3:1) prehiteli Olimpijo.

Čeprav so med drugim zaigrali brez kaznovanega Saše Ivkovića in poškodovanega Jana Mlakarja, se Mariborčanom na gostovanju pri velenjskem to ni preveč poznalo. Po levjem deležu Marcosa Tavaresa so prišli do pričakovane zmage, s katero so se vsaj začasno prebili na vrh prvenstvene lestvice, kjer imajo dve točki prednosti pred Olimpijo. To v četrtek čaka obračun v Kidričevem.

Mariborčani so v prvem polčasu imeli več časa žogo v posesti, a v uvodnih minutah ne oni ne Velenjčani niso prišli do kakšne lepše priložnosti. Prvi je zagrozil Tavares v 14. minuti, ko je po podaji z desne strani iz prve sprožil s sedmih metrov, izkazal pa se je Marko Pridigar. Ta je v naslednji minuti ujel žogo po poskusu Martina Kramariča, Dino Hotić pa je v 24. minuti slabo zadel žogo povsem neoviran 12 metrov od gola.

V 27. minuti pa so prvič resno zagrozili tudi domači. Dominik Radić je prišel do žoge, preigraval v kazenskem prostoru, žogo že poslal mimo Jasmina Handanovića, a je zadetek preprečil Mitja Viler. Malce zatem je poskusil še Milan Tučić, a njegov strel je bil preslab za Handanovića.

Gostje so bili znova nevarni v 31. minuti, ko je Pridigar odbil žogo čez prečko po poskusu Amirja Derviševića od daleč, velenjski vratar pa se je izkazal še v 35. minuti, ko je Tavares zapravil svojo drugo priložnost na tekmi z osmih metrov. Izkušeni mariborski napadalec se je za zamujeno oddolžil v 45. minuti, ko je Viler podal z desne strani, Luka Zahović je žogo podaljšal do Tavaresa, ta pa jo je poslal v levo stran velenjskega gola. To je bil 12. gol Tavaresa v prvenstvu in 135. skupno v slovenski prvoligaški konkurenci, s čimer je še izboljšal rekordni dosežek.

V drugem polčasu je v 56. minuti obetavno akcijo Maribora zapravil Kramarič, čigar strel po tleh je Pridigar ukrotil, tako kot poskus Zahovića v 59. minuti. Še v isti minuti pa je Tavares še izboljšal svoj strelski izkupiček, ko je zadel z natančnim nizkim strelom z roba kazenskega prostora. Zdaj le še za zadetek zaostaja za vodilnim strelcem prvenstva Matejem Poplatnikom iz Triglava.

V 75. minuti so po kotu z desne strani Velenjčani zmanjšali zaostanek, po podaji Anžeta Piška je bil v skoku najvišji Jaka Bijol in zadel za 1:2. V 78. minuti je dobro z glavo streljal Vlatko Šimunac, izkazal se je Handanović. V 84. minuti je bilo vse odločeno, ko je Zahović dosegel svoj enajsti zadetek sezone in osmega na zadnjih šestih tekmah, potem ko je unovčil podajo Dareta Vršiča v globino.

Djair Parfitt-Williams je v 87. minuti žogo iz ugodnega položaja s približno desetih metrov poslal visoko čez gol. Na drugi strani sta v sodniškem dodatku priložnosti za goste zapravila še Blaž Vrhovec in Aleksandar Rajčević.

Triglav do prve zmage v tem koledarskem letu

Nogometaši Triglava pa so v 30. krogu premagali Krško z 2:0 (2:0). Kranjčani so tako prišli do prve zmage v spomladanskem delu prvenstva. Gorenjci so še vedno zadnji, a ohranjajo stik s predzadnjim Ankaranom.

Domači so bili v prvem polčasu nekoliko boljši tekmec, odločnejši in konkretnejši, kar se jim je prvič obrestovalo v 20. minuti, ko je Matej Poplatnik podal proti kazenskemu prostoru gostov, kamor je stekel Luka Majcen in s strelom po tleh premagal Marka Zalokarja.

Majcen je imel priložnost tudi v 42. minuti, a je s strelom iz prve iz bližine žogo poslal čez gol. Zato pa je bil natančnejši David Tijanić v drugi minuti sodniškega dodatka, ko je s prostega strela s 25 metrov malce z leve strani žogo poslal ob bližnji vratnici v gol za 2:0.

Gostitelji so imeli v 53. minuti priložnost že za 3:0, a je Gašper Udovič praktično neoviran zgrešil cilj. V nadaljevanju so se Krčani sicer trudili zmanjšati zaostanek, a pravih priložnosti si niso ustvarili, prav tako pa ne domači. Že v sodniškem dodatku pa se je moral dvakrat izkazati Elvis Džafić, najprej je izvrstno obranil strel Američana Macaria Hing-Gloverja, zatem pa še iz neposredne bližine poskus mladega Esterja Soklerja.

Domžale spet na zmagovalnem tiru

Domžalčani so tokrat s 4:0 premagali Ankaran Hrvatine. Potem ko so Domžalčani v prejšnjem krogu prekinili polletni niz brez poraza, so se proti predzadnji ekipi lige vrnili v zmagovite tirnice. Čeprav so igrali brez kaznovanih Ajdina Mulalića in Amedeja Vetriha, so premogli več kot dovolj kakovosti za nove tri točke, kolikor tudi zaostajajo za drugouvrščeno Olimpijo, ki pa ima še tekmo manj. Na štirih medsebojnih tekmah so Ankarančanom v mrežo pospravili kar 17 žog. Ankarančani so na drugi strani prekinili niz štirih tekem brez poraza.

Domžalski nogometaši so v prvem polčasu narekovali ritem, imeli pobudo in praktično vse lepše priložnosti v uvodnih 35 minutah. V 27. minuti pa so tudi povedli, potem ko je Nermin Hodžić podal v kazenski prostor, kjer je Žan Žuželk iz prve z dobrih desetih metrov ugnal Primoža Bužana. Tega so sicer že pred tem ogrozili tudi Dario Melnjak z volejem v 13. minuti, Adam Gnezda Čerin s strelom z 12 metrov v 16. minuti in Lovro Bizjak, ki je v 18. minuti iz bližine zgrešil s strelom z glavo.

V 33. minuti so Domžalčani podvojili prednost, potem ko je Hodžić žogo z glavo iz bližine poslal v mrežo. V 40. minuti so prvič resno zagrozili tudi gosti, strel Raoula Delgada pa je Dejan Milić ukrotil, tako kot tudi strel Felipeja Santosa malce zatem in Vedrana Gerca v 44. minuti. Milić je v 45. minuti dobil še en dvoboj s Santosom.

V drugem polčasu je prvi nase opozoril Melnjak z volejem malce z leve, a je žogo poslal previsoko. V 64. minuti sta neuspešno poskusila še Gnezda Čerin in Žužek, v 66. minuti pa je Bužan obranil strel neoviranega Agima Ibraimija z desetih metrov. Na drugi strani je Čazim Suljić v 77. minuti prvič resneje ogrozil Milića v drugem polčasu, a je bil domžalski vratar po strelu od daleč na pravem mestu.

Gostitelji pa so v 82. minuti še povečali prednost, ko je po podaji Marka Alvirja z glavo zadel Shamar Nicholson. Malce zatem je Bizjak dosegel svoj 12. gol sezone, potem ko je za 4:0 unovčil najstrožjo kazen, ki jo je s prekrškom zakrivil Jan Pahor.

Prva liga TS, 30. kolo:

Triglav : Krško  2:0 (2:0)
Majcen 20., Tijanić 45.

Rudar : Maribor  1:3 (0:1)
Bijol 75.; Tavares 45., 59., Zahović 84.
 
Domžale : Ankaran Hrvatini  4:0 (2:0)
Žužek 26., Hodžić 33., Nicholson 82., Bizjak 87./11-m.

Četrtek: 
Gorica - Celje 
Aluminij - Olimpija

Lestvica:
1. Maribor  67
2. Olimpija  65 (-1)
3. Domžale  62
4. Celje  43 (-1)
5. Rudar Velenje  43
6. Gorica  35 (-1)
7. Krško  30
8. Aluminij  26 (-1)
9. Ankaran Hrvatini  21
10. Triglav Kranj0  19

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.

Sorodne novice