Šport > Nogomet
18 ogledov

Mariboru Wigan, Rubin in Zulte Waregem

Liga prvakov Monte-Carlo Monte Carlo žreb Monako
1/3
EPA
Slovenski prvak Maribor je bil izžreban v skupino D Evropske lige, kjer so še angleški Wigan Athletic, ruski Rubin Kazan in belgijski Zulte Waregem. Kekova Rijeka z Lyonom, Betisom in Vitório.

Slovenski šampioni iz štajerske prestolnice se bodo v skupini D merili s tremi ne preveč atraktivnimi, a neugodnimi klubi. V Ljudskem vrtu bodo gostovali tatarski Rubin Kazan, lanski četrtfinalist Evropske lige (EL), angleški Wigan Athletic, finalist pokala FA, in belgijski Zulte Waregem.

Maribor se je pred dvema letoma že pomeril z angleškim predstavnikom podobnega kova, Birmingham je namreč v sezoni, ko se je z zmago v finalu ligaškega pokala uvrstil v EL, izpadel iz Premier League, tako kot letos Wigan. Štajerci so takrat izgubili obe tekmi z Angleži.

"Priložnost za rast"

"Ponosen sem, da sem del te zgodbe. Biti trikrat zapored v žrebu tega tekmovanja je privilegij. Nobena skupina ni lahka, tudi ta ni. Tekmeci prihajajo iz kakovostnih lig, proračuni so višji. To je liga, ki se igra za točke, gre za drugačen način tekmovanja. To je priložnost, da posamezniki in moštvo rastemo, da vidimo, kje smo v primerjavi s temi klubi. Moštvu bo lažje, ker imamo zagotovljenih šest tekem. Nismo favoriti, ne bomo pa se predali. Dali bomo vse, kar zmoremo," je dejal trener Ante Čačić, ko še ni vedel, s kom se bodo Mariborčani pomerili v prvem krogu.

Rubin Kazan je bil ruski prvak leta 2008 in 2009, Wigan je v minuli sezoni osvojil angleški pokal, a je izpadel v drugo ligo. Zulte Waregem je v tretjem krogu kvalifikacij za Ligo prvakov klonil pred PSV Eindhovnom, a je v četrtek izločil ciprski APOEL, nasprotnika vijoličastih v tretjem predkrogu.

Uefa pokal trofeja znak Evropska liga Monako Monte-Carlo žreb | Avtor: EPA EPA

Ambicije se večajo

"Velika stvar je, da je bil Maribor v bobnu Evropske lige. Rubin ima močno moštvo in visok proračun, Wigan se je uvrstil prek pokala, Waregem je bil dolgo časa v igri za belgijskega prvaka. Nisem bil član lanskega moštva, ambicije se večajo, upam, da bomo ponovili lanski dosežek, ko je ekipa osvojila štiri točke. Iti moramo iz tekme v tekmo in videti, kaj bo rezultat prinesel," je dejal Damjan Bohar. Posebne želje ni imel, ker ve, da so vsi klubi v tem tekmovanju zelo močni.

"Moštva so že v tekmovalnem ritmu, kar pomeni, da smo v istem stanju. Razlika med ligo prvakov in evropsko ligo je ta, da se klubi iz močnejših lig skozi domača prvenstva borijo za ligo prvaka, zato se v tej ligi lahko zgodijo presenečenja. Vendar ta moštva, ki so v skupini, ne bodo šla brez stoodstotne motivacije. Skozi vseh šest tekem bomo storili vse, da bodo ljudje zadovoljni zapustili stadion. Lanske štiri točke v skupini so bile velik uspeh, skušali ga bomo ponoviti," je dejal Čačić, ki je ob vprašanju, ali se bodo kaj okrepili, odgovoril: "Vedno je treba delati selekcijo, vendar je vprašanje trenutnih zmožnosti."

Rečani v atraktivni skupini

Hrvaška Rijeka slovenskega stratega Matjaža Keka je bila izžrebana v skupino I, v kateri so še Lyon, Real Betis in bivši klub Zlatka Zahoviča Vitória Guimarães. V Zagreb prihajata dva slovenska napadalca, Dinamo bo namreč gostil bolgarski Ludogorec Romana Bezjaka, PSV Tima Matavža in Černomorec iz Odese.

Kevin Kampl bo s Salzburgom za napredovanje tekmoval z belgijskim Standardom, švedskim Elfsborgom in danskim Esbjergom, Josip Iličić pa bo s Fiorentino pričakal ukrajinski Dnipro, portugalsko Ferreiro in romunski Pandurii.

Varšavska Legia Marka Šulerja je v konkurenci z Laziem, Trabzonsporjem in ciprskim Apollonom, Šerif Mirala Samardžića pa s Tottenhamom, Anžijem in Tromsøjem. Švicarski St. Gallen, kjer igra slovenski napadalec Džengis Čavušević, je dobil skupino A z Valencio, Swanseajem in Krasnodarjem iz Kubana.

Dva do žreba šele v petek

Kot zadnja sta se 48 klubom, ki so bili v žrebu Evropske lige (EL), pridružila Apoel iz Nikozije in AZ Alkmaar. Ciprčani, ki so v 3. predkrogu Lige prvakov klonili proti Mariboru, so se po izključitvi istanbulskega Fenerbahçeja drugim priključili po zaslugi žreba med poraženci 4. predkroga EL.

Namesto Beşiktaşa, ki je prav tako izključen iz evropskih tekmovanj, je v konkurenci norveški Tromsø IL, ki je izločil tudi Celje. AZ Alkmaar je napredoval proti atenskemu Atromitosu šele danes dopoldne, saj je bila četrtkova tekma na Nizozemskem prekinjena v 59. minuti zaradi evakuacije stadiona.

Maribor brez tekme s Hrvati

Slovenski prvaki pod vodstvom hrvaškega trenerja Anteja Čačića so bili v tretjem kakovostnem bobnu, Rijeka pod taktirko Matjaža Keka pa v četrtem. Hrvaški prvak Dinamo Zagreb je bil v drugem kakavostnem bobnu.

Vseh 48 klubov je razdeljenih v 12 skupin s po štirimi ekipami, v šestnajstino finala bosta napredovali po dve najboljši. Kluba iz iste države ne moreta biti v isti skupini. Po skupinskem delu se bo napredujočim moštvom pridružilo še osem tretjeuvrščenih ekip iz Lige prvakov.

Evropska liga, žreb skupinskega dela:

Skupina A: Valencia, Swansea City, Kuban Krasnodar, St. Gallen;
Skupina B: PSV Eindhoven, Dinamo Zagreb, Černomorec Odesa, Ludogorec Razgrad;
Skupina C: Standard de Liège, Red Bull Salzburg, Elfsborg, Esbjerg;
Skupina D: Rubin Kazan, Wigan Athletic, Maribor, Zulte Waregem;
Skupina E: Fiorentina, Dnipro Dnipropetrovsk, Paços de Ferreira, Pandurii Târgu Jiu;
Skupina F: Girondins de Bordeaux, APOEL Nikozija, Eintracht Frankfurt, Maccabi Tel-Aviv; 
Skupina G: Dinamo Kijev, Genk, Rapid Dunaj, Thun;
Skupina H: Sevilla, Freiburg, Estoril Praia, Slovan Liberec;
Skupina I: Olympique Lyonnais, Real Betis, Vitória Guimarães, Rijeka;
Skupina J: Lazio, Trabzonspor, Legia Varšava, Apollon Limassol;
Skupina K: Tottenham Hotspur, Anži Mahačkala, Šerif Tiraspol, Tromsø IL;
Skupina L: AZ Alkmaar, PAOK Solun, Maccabi Haifa, Šahtar Karagandi.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.