Šport > Nogomet
41 ogledov

Matthäus: S Partizanom sem igral nameščeno tekmo

Lothar Matthaus Partizan EPA
Avtobiografija Lotharja Matthäusa z naslovom Vse ali nič je v srbski nogometni javnosti dvignila precej prahu, saj je Nemec v njej zatrdil, da je s Partizanom odigral tekmo z nameščenim izidom.

Nemška nogometna legenda Lothar Matthäus je na klopi Partizana sedel od decembra 2002 do decembra 2003, z "grobarji" pa se je uvrstil tudi v Ligo prvakov, kar je bil prvi takšen slučaj za srbske klube od razpada Jugoslavije.

Matthäus je v svoji avtobiografiji med drugim zapisal, da je bil izid dvoboja med Partizanom in njegovim mestnim tekmecem Radom leta 2003 dogovorjen. Rad je tekmo dobil z 2:1 in si zagotovil pomembne točke v boju za obstanek.

Nemec je v knjigi pojasnil, da so ga po srečanju opozorili na dejstvo, da so na stavnicah že pred srečanjem blokirali vplačila na rezultat zaradi domnevnih sumljivih okoliščin. Zatem se je Matthäus obrnil na enega od svojih varovancev (ni ga imenoval), ki mu je zaupal, slednji pa naj bi mu obrazložil situacijo.

"Oddolžili smo se jim"

"Dejal mi je: 'Pred dvema letoma smo igrali proti njim in se borili za naslov prvaka, njim pa tista tekma ni pomenila nič. Zato so pustili, da zmagamo. Zdaj so pred izpadom iz lige in potrebujejo točke. Danes smo se jim oddolžili.' To je bila prijateljska usluga ob tihem dogovoru obeh strani," je v svoji avtobiografiji zapisal nekdanji nemški reprezentant.

Nekdanji član Bayerna in Interja je še dodal, da si je naknadno ogledal posnetek prve "sporne" tekme iz leta 2001 in da se mu je zdela sumljiva. Zatrdil je tudi, da imajo številne ekipe v Srbiji dogovore "tri za tri", torej da vsako moštvo zmaga na svojem domačem terenu. 

"To je napisal, da bi se bolje prodajal"

Navedbe Nemca sta že demantirala njegova takratna varovanca Ivica Iliev in Saša Ilić. "To so neumnosti. On je 'prijel' na staro zgodbo, da ko zmagamo, nam je nekdo pustil, ko pa izgubimo, takrat smo mi nekoga pustili. Mislim, da je to zapisal, da bi se knjiga bolje prodajala. Ta tekma za nas ni imela rezultatskega motiva in morda so nekateri igralci zaigrali slabše kot ponavadi. Ponavljam, nihče od nas ni priredil tekme," je za Tanjug dejal Ilić, ki je še danes kapetan Partizana.  

"Nikoli v moji karieri ni nihče prišel do mene in mi dejal: 'Ta tekma je nameščena, njih moramo pustiti.' Ne morem pokazati s prstom na nikogar. Spomnim se le, da je pred leti eden od nogometašev (Boban Dmitrović, op. a.) govoril o nekem nameščanju. Pri Partizanu nam nikoli ni nihče govoril, kako naj igramo. Dotične tekme se ne spomnim – tako kot mnogih, na katerih sem igral. Iskreno povedano, se ne spomnim niti zadnjega srečanja proti Radu, čeprav mi pravijo, da sem zabil gol," je v smehu povedal Iliev, nekdaj pomembni člen črno-belih.

Komentarjev 1
  • jocif 15:50 11.marec 2014.

    Zakaj bi lagal in sebe tlačil v drek? Človek govori resnico, akterji pa jasno, da ne bodo priznali!