Šport > Nogomet
10 ogledov

Mojstrovina Baja za sladko zmago Chelseaja nad Unitedom

demba ba chelsea manchester united pokal fa
1/15
EPA
V ponovljeni tekmi četrtfinala pokala FA sta se na Stamford Bridgeu pomerila Chelsea in Manchester United (1:0). Zmagovalca je v 49. minuti z akrobatskim golom odločil Senegalec Demba Ba. Blues se bodo v polfinalu pomerili z Manchester Cityjem.

Pri domačih sta na klopi ostala John Terry, ki je zabil na zadnji prvenstveni tekmi v Southamptonu, in Fernando Torres, namesto katerega je v konici napada začel Demba Ba. Pri gostih sta bila tako Robin van Persie kot Wayne Rooney izven prve enajsterice. Nizozemec je tekmo začel na klopi, saj je v soboto v Sunderlandu odigral 90 minut, Anglež pa se ubada s poškodbo dimelj in ga ni bilo v Londonu.

Tekma na Stamford Bridgeu se je začela z nižjim tempom, kot bi ga pričakovali od Chelseaja in Manchester Uniteda. Vendar je bila takšna dinamika igre razumljiva, saj sta oba nasprotnika še v soboto igrala prvenstveno tekmo.

Chelsea je začel malce bolj živahno in napadalno, toda gostujoči branilci so večkrat preprečili zadnjo podajo, ki bi Blues spravila v lepšo priložnost. Nekaj predložkov je postalo plen ožje obrambe Rdečih vragov, ostalo pa so domači zapravili zaradi nenatančnosti in nezbranosti.
Po dobrih petnajstih minutah so začeli bolj resno proti golu Petra Cecha pogledovati tudi nogometaši Uniteda, toda raztrgana igra na sredini igrišča ni pripeljala do lepših priložnosti.

Prvi resnejši strel se je zgodil po prodoru Edena Hazarda, ko je Belgijec nato oddal žogo do Baja, slednji pa je s strani poskusil z močnim nizkim strelom, katerega je David De Gea odbil z nogo. Le minuto kasneje je Chris Smalling blokiral nov udarec Senegalca z leve strani kazenskega prostora.

V 36. minuti je Nani z malce večje oddaljenosti sprožil kakšen meter mimo domačega gola. Tri minute kasneje se je v priložnosti znašel Hazard, toda z močnim strelom je meril mimo okvirja vrat. Dve minute zatem je De Gea po ulovljeni žogi začel hiter protinapad Uniteda, ki ga je z neugodnim strelom z razdalje zaključil Chicharito, njegov nevaren strel je z nogo ubranil Cech.

Mojstrovina Baja prinesla zmago Chelseaju

V drugem delu nismo dolgo čakali na zadetek. In videli smo pravo mojstrovino. Juan Mata je poslal visoko žogo v kazenski prostor gostov, tam pa se je ob Riu Ferdinandu fantastično znašel Ba, ki je z akrobatsko potezo z volejem premagal De Geo.

ba ferdinand chelsea manchester united pokal fa | Avtor: Reuters Reuters

V 57. minuti je Ramires poslal nevaren predložek pred vrata, dobro je pred Bajem razčistil Smalling. Štiri minute kasneje si je prvo izrazitejšo priložnost priigral United. Po prodoru Antonia Valencie je Danny Welbeck z močno podajo zaposlil Chicharita, Mehičan se je dobro znašel in streljal z glavo, Cech pa je njegov poskus s čudežno obrambo odbil čez prečko.

Ob koncu 67. minute je imel Hazard po napaki Michaela Carricka prvo 'zaključno žogo', saj se je znašel sam pred De Geo, vendar je domači ofenzivni vezist po tleh meril mimo vrat. Rdeči vragi so vse sile preusmerili v napad in to je posledično odpiralo vse več prostora domačim, toda poizkusi Oscarja, Mate in Baja niso obrodili sadov. Posebej lepa je bila priložnost Brazilca v 85. minuti, do katere je prišel po daljši kombinaciji domačih vezistov.

Na drugi strani je bil dvakrat v obetavnem položaju za izenačenje tokrat rezervist van Persie, toda prvič je zgrešil celo žogo po podaji Valencie, asistenco Patricea Evraja v 87. minuti pa je poslal krepko preko gola.

Nizozemski napadalec je zapravil tudi zadnjo možnost za podaljšek, ko je predložek Ashleya Younga z glavo preusmeril preko gola v 93. minuti. Chelsea se je tako uvrstil v polfinale pokala FA, kjer ga čaka Manchester City. Drugi polfinalni par je Wigan - Milwall.

Pokal FA, četrtfinale:

Chelsea : Manchester United 1:0 (0:0)*
Ba (49)

Chelsea: Cech; Azpilicueta, Ivanović, Luiz, Cole (od 22. Bertrand); Mikel, Ramires; Hazard, Mata, Oscar (od 91. Moses); Ba (od 93. Torres).
Klop: Turnbull, Terry, Benayoun, Lampard.

Manchester United: De Gea; Jones, Smalling, Ferdinand, Evra; Valencia, Carrick, Cleverley (od 61. van Persie), Nani (od 65. Giggs); Chicharito, Welbeck (od 80. Young).
Klop: Lindegaard, Powell, Kagawa, Vermijl.

Manchester City : Barnsley 5:0 (3:0)
Tévez (11, 31, 50), Kolarov (27), Silva (65)

Everton : Wigan Athletic 0:3 (0:3)
Figueroa (30), McManaman (31), Gómez (33)

Blackburn : Milwall 0:1 (0:1)*
Shittu (42)

* - ponovljena tekma

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.