Šport > Nogomet
16 ogledov

Ba razveselil Mouja, Real preživel trmo knapov

Mourinho Manchester City Chelsea pokal FA Anglija
1/26
EPA
Na obeh prvih povratnih polfinalnih tekmah smo spremljali pravo dramo. Chelsea je z golom v 87. minuti izločil Paris Saint-Germain (2:0), medtem ko je Borussia Dortmund skoraj uprizorila preobrat proti madridskemu Realu (2:0).

"Jaz verjamem (v napredovanje, op. a.) in tudi moji igralci verjamejo ... Moramo biti pripravljeni, z nasmehom na obrazu," je pred dvobojem na Stamford Bridgu zatrdil trener Chelseaja José Mourinho. Portugalski strateg ni mogel računati na porumenelega Ramiresa, Samuel Eto'o pa si je opomogel po poškodbi in zasedel svoje mesto v konici napada.

Gostujoči trener Laurent Blanc ni mogel računati na svojega poškodovanega prvega zvezdnika Zlatana Ibrahimovića, namesto njega je v enajsterico uvrstil Brazilca Lucasa.

Schürrle s klopi za upanje

Srečanje v zahodnem Londonu se je začelo s pričakovanim pritiskom Chelseaja, nekaj predložkov je pred gol Salvatoreja Siriguja poslal veteran Frank Lampard. Prvič je po zadetku zadišalo v 9. minuti, ko je francoska obramba blokirala strel Eto'oja. Parižani se niso pomaknili v obrambo in so dobro kombinirali na sredini, prvič pa so zapretili po lepem preigravanju Ezequiela Lavezzija, toda Edinson Cavani je pred vrati Petra Čecha zaman čakal natančno podajo. Na drugi strani je bilo zelo nevarno v 26. minuti. Lampard je izvedel še enega v seriji prostih strelov in močno podal v gnečo pred vrati, tam pa bi eden od gostujočih branilcev z odbojem skoraj premagal svojega vratarja.

Do zasluženega vodstva so domači prišli v 32. minuti. Takrat je Siriguja premagal André Schürrle (Nemec je v 18. minuti zamenjal poškodovanega Edena Hazarda), ki je zabil potem, ko je prišel do strela z okrog enajstih metrov po metu iz avta, ki ga PSG ni dobro razčistil. Po novem prostem strelu Lamparda (in novi gneči pred vrati) bi Chelsea že lahko prišel do izida, ki bi ga peljal v polfinale, toda Gary Cahill je v padcu sprožil prek vrat. Do konca prvega dela smo spremljali vse bolj živčno in ostro igro, ki pa ni več prinesla spremembe izida.

Londončani dvakrat v okvir, Ba za ekstazo Mouja

Chelsea je drugi polčas začel silovito. Že v 51. minuti je Willian po daljši akciji prišel do žoge na desni strani kazenskega prostora in s povratno podajo zaposlil Schürrleja, Nemca pa so od drugega gola večera ločili le centimetri, stresel je namreč prečko. V nadaljevanju akcije so gostje storili prekršek slabih 20 metrov od gola - po prostem strelu Oscarja se je še enkrat zatresel okvir gola.

Na drugi strani je prosti strel iz obetavnega položaja izvajal Lavezzi, izkazal pa se je Čech z dobrim izbijanjem okroglega usnja. Po krajšem zatišju glede priložnosti so domači ponovno zapretili prek Schürrleja v 70. minuti, nekaj preglavic je Parižanom začel povzročati tudi rezervist Demba Ba, ki je zamenjal Lamparda. 

V naslednjih trenutkih so imeli gostje na voljo tri situacije, po katerih bi lahko zaključili četrtfinale v svoj prid. Najprej je Cavani po dobrem voleju meril previsoko, po lepi podaji rezervista Javierja Pastoreja pa je do strela prišel še Maxwell, toda zgrešil daljši kot. Najlepšo "match žogo" so Francozi zapravili v 78. minuti, ko je Cavani, ki je bil sam pred Čechom, sprožil prek vrat.

Ba: Prvič želel poraz Pariza

Domači so v zaključnih minutah silovito pritisnili. Ostri predložki in streli so se vrstili, vse skupaj pa je nadgradnjo dobilo v 87. minuti. Po strelu z razdalje in dveh odbojih je pred vrati največ "pohlepa" po žogi pokazal Ba in iz bližine matiral nemočnega Siriguja. Mourinho je stekel do svojih varovancev, v zadnjih minutah pa je spodbujal domače gledalce in se smejal na robu igrišča. Parižani so zapretili še v četrti (zadnji) minuti sodnikovega dodatka, ko je strel Marquinhosa ubranil Čech. S tem je bilo konec pariških upov, Chelsea je napredoval zaradi doseženega gola v gosteh.

"Vse skupaj se je zgodilo zelo hitro: bil sem na tleh, pogledal gor in videl žogo v mreži. To je veliko veselje za vse nas. Sam delam, kar moram, ko za to dobim priložnost. V tej sezoni nisem igral tolikokrat, kot bi želel, a sem zelo zadovoljen, da sem danes izkoristil priložnost. To je bilo prvič, da sem Parižanom privoščil poraz, a sem zelo srečen, da je prav moj gol to omogočil," je po tekmi povedal presrečni strelec odločilnega zadetka Demba Ba.

CRISTIANO NA KLOPI TREPETAL ZA POLFINALE

Reus Casillas Borussia Dortmund Real Madrid Liga prvakov | Avtor: EPA EPA

Na Westfallenstadionu sta tako Borussia Dortmund kot Real Madrid nastopila z oslabljenima zasedbama. Pri domačih je lista poškodovanih že nekaj časa precej dolga, tokratni obračun so od pomembnejših nogometašev izpustili İlkay Gündoğan, Jakub Błaszczykowski, Neven Subotić, Marcel Schmelzer in kaznovani kapetan Sebastian KehlNuri Şahin je bil dovolj pripravljen le za začetno sedenje na klopi, medtem ko se je po kazni rumenih kartonov v postavo vrnil lanski krvnik Reala Robert Lewandowski.

Pri Madridčanih Cristiano Ronaldo ni uspel sanirati poškodbe kolena, tako da ga je Carlo Ancelotti posadil na klop. Portugalec lovi novi rekord Lige prvakov, do sedaj je v letošnjem tekmovanju zabil 14 golov in si prvo mesto deli z Leom Messijem in Joséjem Altafinijem. Gostje so se morali znajti tudi brez poškodovanih Marcela in Álvara Arbeloe, Jesé je že zaključil sezono, Sami Khedira pa bo najbrž ostal tudi brez svetovnega prvenstva.

Reus kaznoval zgrešeno enajstmetrovko Di Maríe

Borussia je v srečanje, ki ga je sodil koprski sodnik Damir Skomina, krenila odločno, a varovanci Jürgena Kloppa si v začetnih trenutkih niso uspeli priigrati konkretne priložnosti. Zato pa bi Real že v 17. minuti lahko praktično odločil četrtfinale. Fábio Coentrão je poslal predložek pred gol, ki je v roko zadel Lukasza Piszczeka, Skomina pa je pokazal na belo točko. K žogi je stopil Ángel di María, ki pa mu je Roman Weidenfeller strel v njegovo levo ubranil. Gostje bi bili lahko hitro kaznovani za zapravljeno. Lewandowski je prišel do žoge na levi in nekako uspel oddati do Marca Reusa, slednji je po preigravanju našel Henrika Mkhitaryana, Armenec pa je za las zgrešil gol Ikerja Casillasa iz ugodne pozicije.

Zato pa so Madridčani v 25. minuti kar sami poklonili vodstvo domačim. Pepe je dolgo žogo želel z glavo vrniti svojemu vratarju, a je to storil tako slabo, da je žogo prestregel Reus, preigral Casillasa in zabil v prazno mrežo. Za domače je še eno priložnost z glavo zapravil Mats Hummels, v 38. minuti pa je bilo že 2:0. Reus je potegnil po sredini in oddal na levo do Lewandowskega, ta je zadel vratnico, odbitek pa je padel točno pred Reusa, ki mu ni bilo težko zadeti. Tudi zaključek prvega dela je pripadel gostiteljem, Madridčani pa so še naprej igrali zelo naivno in so izgubljali žoge pri kratkih podajah, ki so še najbolj ustrezale agresivni igri domačih. Prvi del se je končal z izidom 2:0 in Nemci so bili le še zadetek od skupnega izenačenja.

Iker in okvir gola reševala Real

Gostje so drugi polčas začeli bolj obetavno in po podaji Di Maríe je do dobrega položaja za strel prišel Gareth Bale, Weidenfeller je bil še enkrat kos nalogi. Di María je kmalu še sam poskusil z razdalje, a meril previsoko. V 59. minuti se je Balu ponudila še ena priložnost po prodoru z desnega boka, Valižan pa je plasiran strel poslal mimo vrat. Real je na začetku nadaljevanja gospodaril na terenu (tudi po zaslugi vstopa Isca ob polčasu, ki je nadomestil tokrat slabega Asierja Illarramendija), a v 64. minuti dopustil novo nevarno akcijo domačih. V protinapad je potegnil Reus in z domiselno globinsko podajo našel Mkhitaryana, slednji je že preigral Casillasa, a nato iz težkega položaja zadel vratnico, strel Kevina Großkreutza po odbitku pa je blokiral Pepe.

Kmalu zatem je moral Casillas posredovati po novem strelu Mkhitaryana, še bolj pa se je španski reprezentant izkazal v 71. minuti, ko je Realova obramba še enkrat slabo reagirala po predložku z desne, izjemna priložnost se je ponudila Großkreutzu, ki pa "iz prve" ni uspel matirati madridskega čuvaja mreže. Na drugi strani je bilo nevarno v 79. minuti, strel Karima Benzemaja po preigravanju je zanesljivo odbil Weidenfeller in BvB obdržal v igri za napredovanje. Real je v zaključnih minutah dobro nadzoroval dogajanje na zelenici in Nemcem ni več dopustil lepše priložnosti. Na drugi strani bi zmagovalca lahko dokončno odločila Bale in Isco, a je bil prvi malce neodločen po podaji Benzemaja, drugi pa je pokazal preveč sebičnosti. Kljub temu je Real, težje od pričakovanj, prišel do svojega četrtega zaporednega polfinala.

Liga prvakov, četrtfinale (povratni tekmi):

CHELSEA : Paris Saint-Germain 2:0 (1:0) /1:3/
Schürrle (32), Ba (87) 

Chelsea: Čech; Ivanović, Cahill, Terry, Azpilicueta; David LuizLampard (od 66. Ba), Oscar (od 81. Torres), Hazard (od 18. Schürrle), Willian; Eto'o. 
Na klopi: Schwarzer; A. Cole, Kalas, Mikel.

PSG: Sirigu; Thiago Silva, Alex, Maxwell, Jallet; Thiago Motta, Matuidi, Verratti (od 55. Cabaye); Lucas (od 84. Marquinhos), Lavezzi (od 73. Pastore) Cavani
Na klopi: Douchez; Digne, Van der Wiel, Ménez.

 

Borussia Dortmund : REAL MADRID 2:0 (2:0)  /0:3/
Reus (25, 38)
Di María (Real) je v 17. minuti zapravil enajstmetrovko.

BvB: Weidenfeller; Friedrich, Hummels, Durm, Piszczek (od 81. Aubameyang); Kirch, Reus, Jojić, Grosskreutz, Mkhitaryan; Lewandowski. 
Na klopi: Langerak; Papastathopoulos, Hofmann, Nuri Şahin, Schieber, Ducksch.

Madrid: Casillas; Pepe, Ramos, Coentrão, Carvajal; Bale, Alonso, Modrić, Di María (od 73. Casemiro), Illarramendi (od 46. Isco); Benzema (od 92. Varane). 
Na klopi: Diego López; Nacho, Ronaldo, Morata.

Sreda ob 20.45:
Atlético Madrid - Barcelona  /1:1/
Bayern München - Manchester United  /1:1/

/X:Y/ - izid prve tekme
ABC - uvrščeni v polfinale

Komentarjev 1
  • MSpro 22:53 08.april 2014.

    Le redkim uspe priti do 13. levela v 24 urah. Lahko tebi? Pojdite skakat na: s1.skijumpmania.com/r54836 (kopiraj v brskalnik)

Sorodne novice