Šport > Nogomet
10 ogledov

Mou v vsem sijaju: Chelsea z zmago z Etihada

Torres Demichelis Chelsea Manchester City Premier League Anglija liga prvenstvo
1/12
EPA
Na zadnji tekmi kola je Chelsea ugnal Manchester City (0:1) in se z "meščani" izenačil na drugem mestu. Arsenal je ostal prvi z dvema točkama naskoka.

Londonski Chelsea je prekinil letošnjo dominacijo Manchester Cityja na domačem terenu. Zmaga gostov je povsem zaslužena, saj so si ustvarili več konkretnih priložnosti, ob zadetku pa so še trikrat zadeli okvir vrat. Razen zaključnega pritiska sinje-modri niso delali prevelikih preglavic obrambi moštva s Stamford Bridga. Še enkrat več je z dobro izbrano taktično postavitvijo zablestel José Mourinho, ki je s tremi defenzivnimi vezisti zgostil sredino in predvsem v prvem polčasu od igre popolnoma odrezal dva domača napadalca. Ob tem City dobršen del tekme ni imel prostora za svojo značilno igro, "izgubljen" na zadnjem veznem je bil tudi Martin Demichelis. Vse skupaj je bilo preveč, da bi štiričlanska vezna vrsta domačih uspešno konkurirala gosti postavitvi Londončanov, stvari so se delno popravile šele z vstopom Stevana Jovetića v drugem polčasu.

Dve namesto treh "polšpic"

Gostujoči strateg José Mourinho je malce spremenil svojo običajno osnovno postavitev za obračun z letos izjemno učinkovitim Manchester Cityjem ("meščani" so na 11 domačih tekmah v prvenstvu dosegli že 44 golov). Za edinim napadalcem Samuelom Eto'ojem sta kot ofenzivna vezista začela Willian in Eden Hazard, za njima pa so blok pred obrambno vrsto sestavljali David Luiz, Ramires in Nemanja Matić. "Blues" so brez Fernanda Torresa, ki je odločil obračun na Stamford Bridgu (2:1).

Domačini ne morejo računati na letos razpoloženega napadalca Sergia Agüera in zelo koristnega vezista Fernandinha. V napadu sta začela Edin Džeko in Álvaro Negredo, v štiričlanski vezni liniji sta bila najbližje njima postavljena David Silva in Jesús Navas, ofenziven je bil tudi vedno nevarni Yaya Touré. Zanj netipično vlogo je opravljal Martin Demichelis, začel je na položaju zadnjega veznega.

Silva in Ramires zapravila "smrtni"

Po Mourinhevih napovedih Chelsea na začetku res ni "parkiral avtobusa" pred svoja vrata in je celo prišel do prve polpriložnosti na tekmi. Na desni strani kazenskega prostora se je sam znašel Willian, a ni dobro podal pred obličje gola domačih. Po nekaj minutah je City pričakovano začel prevladovati v posesti žoge. Kmalu smo videli prvo nevarnost tudi za Petra Čecha, a Touré ni bil dovolj hiter, da bi ujel močan predložek Aleksandra Kolarova.

Silva Cahill Čech Manchester City Chelsea | Avtor: Reuters Reuters
Gostje so disciplinirano izpolnjevali svoje obrambne naloge, a prežali na najmanjšo možnost za preboj proti golu Joea Harta. Prvo večjo priložnost na srečanju pa je bila vendarle delo Cityja. V 17. minuti je Touré dobro zadržal žogo na desni in z nizko podajo našel osamljenega Silvo, slednji pa nekaj metrov od vrat močne asistence ni znal spremeniti v zadetek. Na drugi strani je prvo "smrtno" zapravil Ramires. Po ukradeni žogi je Matić z lepo globinsko podajo našel v silovit protinapad vtekajočega Williana, slednji je še pravočasno oddal na levo do svojega brazilskega rojaka, ki pa mu je veselje z dobro parado preprečil Hart.

Ivanović za vodstvo, Eto'o v prečko

To je bila le napoved vodstva gostov, ki se je zgodilo nekaj minut kasneje. Po daljši akciji Chelseaja v 32. minuti si je Hazard priboril prostor za podajo do Ramiresa, slednji je v ugodnem položaju nastreljal Vincenta Kompanyja, odbitek pa je z roba kazenskega prostora s močnim strelom v desni spodnji kot gola v zadetek spremenil Branislav Ivanović. Hart se je moral hitro spopasti še z enim nevarnim strelom Hazarda, tokrat je zadržal okroglo usnje. V 43. minuti bi modri morali podvojiti prednost. Hazard se je na levi zlahka prebil mimo Pabla Zabalete in zavrnil žogo v sredino, do neoviranega strela je prišel Eto'o, a zadel le prečko precej izpraznjenega gola.

V zaključku polčasa je Chelsea vse lažje prihajal do kazenskega prostora domačih in začel tudi prevladovati v posesti in diktirati tempu igre. Demichelis se v novi vlogi defenzivnega vezista ni znašel preveč dobro in Londončani so na premor odšli z zasluženim vodstvom (0:1).

Chelsea v drugem delu še dvakrat v okvir

Chelsea je bolje začel tudi drugi polčas. Nevaren predložek je Hart odbil, kmalu pa je sledil strel Williana, ki ga je še pravočasno blokirala domača obramba. Na drugi strani je bil blizu izenačenja Touré, po grajenju Negreda je meril malce mimo daljše vratnice. Še bližje golu je bil Matić, s projektilom s 25 metrov je zadel stičišče vratnice in prečke.

Pellegrini je uvidel, da v vezni liniji nikakor ne more vzpostaviti prevlade in je na zelenico poslal Stevana Jovetića namesto napadalca Negreda. A kljub temu so bili "blues" še naprej nevarnejši in v 66. minuti je Gary Cahill po kotu Williana z glavo še tretjič stresel okvir domačega gola. Na drugi strani se je priložnost Džeku ponudila po akciji Zabalete, reprezentant BiH pa je zgrešil celo žogo, nato pa je zmedo pred vrati odpravila gostujoča obramba. City je nato vendarle začel prevzemati terensko pobudo.

City zaključil bolje, a brez učinka

Silva je iz prostega strela dobro meril v 72. minuti, Čech je poskus odbil v kot. Španca so od zadetka centimetri ločili tudi v 75. minuti. Na levi je dobro kombinirala "jugo" naveza Džeko - Jovetić - Kolarov, Srb je ostro podal v sredino, Silva pa je "iz prve" za las zgrešil gol nepremičnega Čecha. Kmalu je Chelsea še enkrat več zapretil po prekinitvi, ko John Terry ni uspel streljati v gneči. 

V sodnikovem dodatku sta se "meščanom" ponudili še dve priložnosti za poravnanje izida. Najprej je Jovetić s silovitim udarcem z roba kazenskega prostora izsilil obrambo Čecha, v zaključku pa je Matija Nastasić povsem zgrešil žogo, potem ko je imel možnost za neoviran volej z okrog 12 metrov oddaljenosti. Ostalo je pri minimalni zmagi Chelseaja, s katero se je londonski klub izenačil s Cityjem na lestvici.

Angleška liga, 24. kolo:

Newcastle United : Sunderland 0:3 (0:2)
Borini (19/11m), Johnson (23), Colback (80)
Vučkić (Newcastle) ni bil v postavi.

West Ham United : Swansea City 2:0 (2:0)
Nolan (26, 45)
RK: Carroll (59/West Ham)
Zabret (Swansea) ni bil v postavi.

Cardiff City : Norwich City 2:1 (0:1)
Bellamy (49), Jones (51); Snodgrass (5)

Everton : Aston Villa 2:1 (0:1)
Naismith (74), Mirallas (85); Bacuna (34)

Fulham : Southampton 0:3 (0:0)
Lallana (64), Lambert (70), Rodriguez (75)

Hull City : Tottenham Hotspur 1:1 (1:0)
Long (12); Paulinho (62)
Koren (Hull) je igral od 70. minute.

Stoke City : Manchester United 2:1 (1:0)
Adam (38, 52); Van Persie (47)

West Bromwich Albion : Liverpool 1:1 (0:1)
Anichebe (67); Strurridge (24)

Arsenal : Crystal Palace 2:0 (0:0)
Oxlade-Chamberlain (47, 73)

Manchester City : Chelsea 0:1 (0:1)
Ivanović (32)

Man City: Hart; Zabaleta, Kompany, Nastasić, Kolarov; Navas, Demichelis, Touré, Silva; Džeko, Negredo (od 57. Jovetić).
Na klopi: Pantilimon; Boyata, Evans, Lopes, Milner, Rodwell.

Chelsea: Čech; Ivanović, Cahill, Terry, Azpilicueta; David Luiz, Matić, Ramires, Willian (od 90. Mikel), Hazard (od 90. Ba); Eto'o (od 83. Oscar).
Na klopi: Schwarzer; Cole, Lampard, Salah.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

'Ogrevanje' pred tekmo: "Niso najboljši, le srečo imajo"

Mourinho Southampton Chelsea Premier League Anglija liga prvenstvo | Avtor: Reuters Reuters

 

Kot ponavadi pred dvoboji visokega profila, v katerih je udeležen José Mourinho, ne gre brez stopnjevanja napetosti. Portugalski strateg se je Manchester Cityja lotil iz različnih zornih kotov, a ostrejše reakcije Manuela Pellegrinija mu ni uspelo izzvati.

Mourinho se je obregnil ob, kljub neskončnim milijonom, malo število osvojenih lovorik, s katerimi se lahko pohvalijo sinje-modri. "Osvojili so eno prvenstvo in par pokalov. Imajo fantastično ekipo in normalno je, da pričakujejo več lovorik. V Evropi jim ne gre dobro oziroma sploh niso prišli blizu tega, da bi jim šlo dobro. Objektivno gledano, so se odrezali zelo slabo v Ligi prvakov in Evropski ligi," je Mourinho lanske podprvake zbodel na novinarski konferenci pred tekmo.

"Niso najboljši, le srečni"

Ovrgel je tudi izjavo Tottenhamovega trenerja Tima Sherwooda, ki je po visokem porazu proti Cityju (1:5) dejal, da gre za "najboljšo ekipo na planetu".

"Realnost je, da so imeli srečo. Sodniki, ki se trudijo po najboljših močeh, včasih delajo napake in le-te vplivajo na razplet prvenstva. V Cityjevem primeru se je vse razpletlo v njihovo korist," je navedel Mou. V mislih je imel najbrž tekmo z Liverpoolom, ko so Raheemu Sterlingu razveljavili regularen gol, Luis Suárez pa bi v zadnjih trenutkih moral dobiti enajstmetrovko (tekmo je dobil City z 2:1). Tudi proti Newcastlu so Cheicku Tiotéju sodniki razveljavili, po mnenju velike večine, povsem veljaven zadetek, ki bi prinesel izenačenje na 1:1. Nazadnje se je boginja Fortuna "meščanom" nasmehnila prejšnji teden s Spursi, ko je Danny Rose strogo prejel rdeči karton in obenem zakrivil tudi najstrožjo kazen.

Pellegrini ostal hladen

A tudi Chelsea je dobil svojo dozo sreče. Z West Bromom (2:2) je simuliranje Ramiresa v kazenskem prostoru prineslo točko, na obračunu z Liverpoolom (2:1) pa bi Samuel Eto'o kaj lahko pordečel že v enem prvih napadov po divjem startu nad Jordanom Hendersonom.

"Ne gre za tekmo mene proti Mourinhu. Igrata Man City in Chelsea in to na tekmi, ki šteje za šest točk. Skupaj z Arsenalom se borimo za naslov, bllzu sta tudi Liverpool in Everton, tako da tekma proti tem nasprotnikom pravzaprav prinaša potencialnih šest točk," na očitne provokacije s Stamford Bridga Pellergrini ni želel odgovoriti z enako mero.

Nazadnje divjanje pred sinom

Nekaj napetosti ustvarja tudi zadnji obračun omenjenih klubov, ko je Chelsea z golom v sodnikovem dodatku matiral nasprotnika. Mourinho je gol ekstravagantno slavil povsem ob Cityjevi klopi. Po tekmi je dejal, da je to storil zato, ker je za klopjo sedel njegov sin.

Trenutno na lestvici Premier league vodi Arsenal s tekmo več. Pred drugim Man Cityjem imajo "topničarji" trenutno dve, pred "blues" pa pet točk naskoka.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.