Šport > Nogomet
15 ogledov

Atléti ugasnili Blues, v finalu prvič mestni derbi

Mourinho Fulham Chelsea Premier League Anglija liga prvenstvo
1/22
EPA
Po torkovi mojstrski predstavi madridskega Reala na Allianz Areni smo danes dobili še drugega finalista. Z izjemno zrelo igro je Atlético v gosteh nadigral Chelsea (1:3) in zagotovil prvi mestni obračun v sklepnem dejanju najmočnejšega klubskega tekmovanja.

Na Stamford Bridge je pripotovalo tudi nekaj tisoč navijačev (uradno 2500) madridskega Atlética, slednji so zmagovite pesmi lahko prepevali že nekaj minut pred koncem, saj so varovanci Diega Simeoneja že sredi drugega polčasa odločili potnika v finale na lizbonskem Luzu. Atlético je ostal edina neporažena ekipa v letošnji izvedbi Lige prvakov. Colchonerosi so bili v finalu najboljšega evropskega klubskega tekmovanja le leta 1974, ko je bil boljši Bayern.

Eto'o na klopi, Terry od začetka

V prvi postavi Joséja Mourinha se je znašlo kar šest poklicnih branilcev. Rekonvalescentu Johnu Terryju, Branislavu IvanovićuGaryju Cahillu in Ashleyu Colu se je na desni strani zvezne vrste pridružil César Azpilicueta, pred osrčjem obrambe je svoje mesto dobil David Luiz v vlogi defenzivnega vezista. Tudi tokrat je v napadu začel otrok Colchonerosov Fernando Torres.

Španci so na prvi tekmi zaradi rumenega kartona izgubili kapetana Gabija, mesto v osrčju zvezne vrste je tako dobil Mario Suárez. V konici napada je ob nezamenljivem Diegu Costi začel Adrián López, na klopi sta ostala David Villa in Raúl García. Simeone je ostal zvest svoji osnovni postavitvi 4-4-2.

Torres zabil svojim

Obračun v zahodnem Londonu se je pričakovano začel s previdno igro na obeh straneh. Toda že v peti minuti bi lahko Atlético povedel po spletu srečnih okoliščin. Koke je izvajal kot in po slabem predložku hitro dobil žogo nazaj ter jo še enkrat poslal pred vrata. Malce nenatančen predložek bi skoraj končal v mreži Marka Schwarzerja, Avstralca sta rešili najprej prečka, nato pa še vratnica. Domači so prvič zapretili v 15. minuti, ko je prosti strel iz idealne pozicije, po prekršku nad RamiresomWillian poslal čez gol Thibauta Courtoisa. Na drugi strani so branilci še pravočasno blokirali udarec Coste po prodoru na desni strani. Podobna usoda je doletela nov poskus brazilskega Španca, ko so Atléti zaključili po odvzeti žogi na polovici domačih.

Sredi prvega dela bi skoraj videli enega lepših zadetkov v letošnji sezoni LP. Ivanović je iz avta podal v osrčje kazenskega prostora, tam pa se je izjemno znašel David Luiz: Brazilec si je ustavil žogo in si pripravil strel s "škarjicami", žoga pa je končala dober meter mimo vratnice Courtoisa. Po nekaj minutah brez zaključnih strelov je Chelsea v 35. minuti prišel do tako željenega vodstva. Willian je uspel zadržati žogo ob desni kotni zastavici in oddal do Azpilicuete; slednji je po tleh ostro podal v sredino, po žogi je "iz prve" udaril Torres in s pomočjo srečnega odboja od Suáreza matiral belgijskega vratarja v golu Špancev.

Adrián spremenil pogovor ob polčasu

Gostje so skušali odgovoriti v 42. minuti, strel Adriána z glavo po prostem strelu Kokeja je letel točno v naročje Schwarzerja. Zato pa so Kastiljci do zasluženega izenačenja prišli v izdihljajih prvega dela. Tiago Mendes je poslal kratko diagonalo na drugo vratnico, kjer so domači (predvsem Eden Hazard) povsem pozabili na vtekajočega Juanfrana, španski reprezentant pa je odlično našel Adriána na drugi vratnici, ki je zabil v prvi kot nemočnega domačega čuvaja mreže za izenačenje na polčasu. 

Na začetku drugega polčasa Mourinho še ni reagiral in je vztrajal z začetno postavo. Gostje bi lahko kmalu dosegli morda že odločilni zadetek, ko modri niso dobro razčistili predložka Kokeja z leve, na drugi vratnici je sam ostal Arda Turan, polvolej Turka z vsega nekaj metrov oddaljenosti pa je ustavil prisebni Schwarzer. Madridčani so imeli pobudo v polju, toda v 53. minuti bi kaj lahko spet vodili Londončani. Po prekršku nad Ramiresom je Willian lepo podal pred vrata, najvišje je skočil Terry, toda zadetek je preprečil dobro postavljeni Courtois.

Diego Costa enajstmetrovka Chelsea Atletico Madrid Liga prvakov | Avtor: EPA EPA
Eto'o vstopil in pokopal Chelsea

Tekma se je razživela in Atlético je v 55. minuti želel enajstmetrovko, ko je po stiku z Willianom hitro padel Suárez. Mourinho je v igro namesto Cola poslal napadalca Samuela Eto'oja, Azpilicueta se je prestavil v zadnjo vrsto. In prav Kamerunec je bil glavni krivec za vodstvo gostov. Na visoko žogo je startal skupaj s Costo (ki je prvi prišel do žoge) in ga zrušil na robu kazenskega prostora za čisto najstrožjo kazen. Kljub težavam z luknjo ob beli točki je Diego Costa zanesljivo izvedel strel in Schwarzerja poslal v napačno smer. Že čez nekaj minut bi Chelsea lahko vrnil udarec: Willian je odlično izvedel še en prosti strel, na prvi vratnici je najvišje skočil David Luiz, a zadel le vratnico, nato pa je Courtois odbitek nekako le spravil izven igrišča. Belgijec je brž ubranil še poskus Ramiresa z razdalje.

Namesto Torresa je v igro prišel adut Mourinha na zadnjih tekmah - Senegalec Demba Ba. Simeone je namesto Adriána aktiviral Raúla Garcío. Dokončno odločitev o potniku v finale smo dočakali v 72. minuti. V kopiji akcije pred prvim zadetkom gostov je Tiago z diagonalo našel Juanfrana, slednji pa Turana na drugi vratnici: bradati vezist je poskusil z glavo "iz prve" in zadel prečko, žoga pa se mu je srečno odbila nazaj v noge za odločilno vodstvo Špancev. Kmalu bi Madridčani lahko še oplemenitili prednost, toda dva prodora Filipeja Luísa sta ostala neizkoriščena. Takoj po tretjem golu se je lažje poškodoval Costa, nadomestil ga je José Ernesto Sosa.

Prvič mestni derbi, petič v letošnji sezoni

V zaključku tekme je za domače dvakrat poskusil Eto'o, toda Courtois ni bil pretirano ogrožen. Tudi vstop Andréja Schürrleja namesto Williana ni spremenil stanja na zelenici in nekaj tisoč pristašev Atlética je že nekaj minut pred koncem začelo rajati na Stamford Bridgu. V sodnikovem dodatku je Courtois odlično zaustavil še strel Hazarda, Terry pa je odbitek poslal na tribuno, kar je bilo tudi eno zadnjih dejanj na tekmi.

V finalu najmočnejšega evropskega tekmovanja, ki bo konec maja na lizbonskem stadionu Luz, bomo tako prvič videli mestni derbi. Real in Atlético sta se v letošnji sezoni pomerila že štirikrat. V Ligi BBVA so rdeče-beli slavili v gosteh (0:1) in remizirali doma (2:2), v polfinalu španskega Kraljevega pokala pa dvakrat klonili proti sosedom (3:0 v gosteh in 0:2 doma).

Liga prvakov, polfinale (povratni tekmi):

Chelsea : ATLÉTICO MADRID 1:3 (1:1)  /0:0/
Torres (35); Adrián (45), Diego Costa (60/11m), Turan (72)

Chelsea: Schwarzer; Ivanović, Terry, Cahill, Cole (od 54. Eto'o), Azpilicueta; David Luiz, Ramires, Willian (od 77. Schürrle), Hazard; Torres (od 67. Ba).
Na klopi: Hilario; Oscar, van Ginkel, Kalas.

Atlético: Courtois; Juanfran, Miranda, Godín, Filipe Luís; Koke, Tiago, Mario Suárez, Arda Turan (od 83. Rodríguez); Diego Costa (od 76. Sosa), Adrián López (od 66. Raúl García). 
Na klopi: Aranzubia; Villa, Alderweireld, Diego.

 

Bayern München : REAL MADRID 0:4 (0:3)  /0:1/
Sergio Ramos (16, 20), Cristiano Ronaldo (34, 89)

Madrid: Casillas; Carvajal, Ramos (od 75. Varane), Pepe, Coentrão; Alonso, Modrić, Di María (od 84. Casemiro); Cristiano Ronaldo, Benzema (od 80. Isco), Bale. 
Na klopi: López; Marcelo, Morata, Illarramendi.

Bayern: Neuer; Lahm, Dante, Boateng, Alaba; Kroos, Schweinsteiger, Robben, Müller (od 72. Pizarro), Ribéry (od 72. Götze); Mandžukić (od 46. Martínez). 
Na klopi: Raeder; Van Buyten, Rafinha, Højbjerg.


/X:Y/ - izid prve tekme
ABC - uvrščeni v finale

Komentarjev 2
  • jojo15 12:34 01.maj 2014.

    En zelo dobra igrica, za si krajšat čas ;)Samo 30% igralcev lahko preseže mejo 100 metrov na smučarski skakalnici. Vašemu prijatelju je že uspelo. Lahko tudi vam?Pojdite skakat na:http://s1.skijumpmania.com/r35693

  • krtmen1 20:28 30.april 2014.

    Ste mislili: Mou z desetimi branilci in golmanom.