Šport > Nogomet
73 ogledov

Na dražbi replika odžaganega nosu Ibrovega kipa

Zlatan Ibrahimović Epa
Navijači kluba Malmö FF so sporočili, da so na dražbo dali tri replike izvirnega nosu, ki sicer še vedno manjka, "ker vas lahko izbira denarja pred ljubeznijo drago stane".

Jezni švedski nogometni navijači so na dražbi ponudili v prodajo replike odžaganega nosu kipa nogometnega asa Zlatana Ibrahimovića, da bi protestirali proti komercializaciji nogometa in proti temu, kar dojemajo kot zvezdnikovo izdajo. Ponudbe na spletnem mestu eBay so v torek dosegle 610 dolarjev (568 evrov), poroča agencija AFP.

Bronasti kip švedskega superzvezdnika v naravni velikosti, ki so ga leta 2019 postavili v njegovem rojstnem mestu Malmö, je bil tarča številnih napadov, odkar je novembra 2019 zvezdnik vložil svoj denar v stockholmski nogometni klub Hammarby, kar je razjezilo privržence Malmöja, kluba, kjer je Ibrahimović začel svojo poklicno kariero, poročanje švedskih medijev povzema francoska tiskovna agencija.

Zlatan Ibrahimović Ne odpušča Šport Ibra se ni zadržal, tako se je spravil nad bivšega soigralca

Zlatan Ibrahimović | Avtor: Epa Epa
Nos kipu so odžagali decembra 2019, stopala kipa pa so "šla po svoje" naslednji mesec, zaradi česar se je zrušil ob pregrado, ki ga ščiti.

Navijači kluba Malmö FF so sporočili, da so na dražbo dali tri replike izvirnega nosu, ki sicer še vedno manjka, "ker vas lahko izbira denarja pred ljubeznijo drago stane".

Ibrahimović je "izbral denar namesto ljubezni do domačega kraja in kluba, kjer je začel svojo kariero", so zapisali na posebej ustvarjeni spletni strani vararnasan.se, kar je dejansko švedsko za "kje je nos".

"Nogomet je bil prvotno množično gibanje, vendar se je vse bolj spremenil v hiperkomercializirano množično industrijo, kjer navijače obravnavajo kot potrošnike, igralce in klube pa obravnavajo kot blago," so zapisali.

"Prodajalci nosu" so povedali, da nameravajo dobiček od dražbe uporabiti za prizadevanja za boj proti "sodobnemu komercialnemu nogometu" ter za promocijo športa, kjer je poudarek na ljubezni do klubov in igre.

Umetnik, ki je izdelal bronasto skulpturo, Peter Linde, je bil precej razburjen zaradi dražbe. "Tisti, ki prodajajo, se pritožujejo, da se nogomet spreminja v velik posel, sami pa služijo denar s kaznivim dejanjem," je povedal za dnevnik Sydsvenskan.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.