Šport > Nogomet
483 ogledov

Na Svetovnem prvenstvu tudi revolucionarna novost

mundial pokal svetovno prvenstvo fifa Profimedia
Na SP v Katarju bo v uporabi polavtomatski sistem zaznavanja prepovedanega položaja.

Mednarodna nogometna zveza (Fifa) je prižgala zeleno luč uporabi novega polavtomatskega sistema VAR za določanje prepovedanega položaja med svetovnim prvenstvom v Katarju od 21. novembra do 18. decembra, je poročala francoska tiskovna agencija AFP.

Sistem optičnega sledenja so preizkusili na klubskem svetovnem prvenstvu v Abu Dabiju v začetku tega leta in prav tako na arabskem pokalu v Katarju decembra lani.

"Polavtomatska tehnologija 'ofsajda' je razvoj sistemov VAR, ki so bili implementirani po vsem svetu," je v izjavi dejal predsednik Fife Gianni Infantino.

Gianni Infantino | Avtor: Profimedia Profimedia

"Ta tehnologija je vrhunec treh let predanih raziskav in testiranj, da bi zagotovili najboljše za ekipe, igralce in navijače, ki se bodo letos odpravili v Katar, in Fifa je ponosna na to delo, saj se veselimo, da je tudi svet prepoznal prednosti polavtomatske tehnologije določanja prepovedanega položaja na svetovnem prvenstvu 2022," je dodal.

Tehnologija sledenja okončinam igralcev temelji na podatkih, ki jih bodo na stadionih zbirali z uporabo televizijskih kamer in kamer, postavljenih prav za namen določanja natančnega položaja igralcev na igrišču. Sodniki bodo lahko natančne informacije prejeli v zgolj nekaj sekundah.

Izraz "polavtomatsko" se uporablja, ker pri Fifi vztrajajo, da bodo sodniki na tekmi še vedno tisti, ki bodo imeli zadnjo besedo, pri čemer bo nameščen namenski pomočnik VAR, ki bo spremljal zgolj prepovedani položaj.

Prepovedan položaj, offside | Avtor: Profimedia Profimedia

"Nova tehnologija uporablja 12 namenskih sledilnih kamer, nameščenih pod streho stadiona. Te bodo sledile žogi in do 29 podatkovnim točkam vsakega posameznega igralca, 50-krat na sekundo, pri čemer bodo izračunavale njihov natančen položaj na igrišču," je sporočila Fifa.

"Devetindvajset zbranih podatkovnih točk vključuje vse ude in okončine, ki so pomembni za določanje prepovedanega položaja," so še dodali.

Turnir se bo začel 21. novembra, ko bo Senegal v Dohi igral z Nizozemsko, finale pa bo 18. decembra v Lusailu.

 
Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.