Šport > Nogomet
14 ogledov

Nad žaljenje in pljuvanje z videoposnetki

Ballon d'Or Blatter EPA
Predsednik Fife napoveduje bolj intenzivno rabo videoposnetkov za naknadno kaznovanje prestopkov na nogometnih zelenicah.

Mednarodna nogometna zveza in njen vodja Joseph Blatter želita ostreje kaznovati nešportno obnašanje na igriščih, zato napovedujejo uporabo video posnetkov. Gre predvsem za žaljenje, pljuvanje ali rasistične izpade ter napačno dosojene rumene in rdeče kartone.

"Uveljavitev kamer na golovi črti je korak v pravo smer, video dokazi so naslednji korak. Želimo ga uporabiti predvsem pri hudih kršitvah fair playja. Poleg grobih kršitev fair playja kot so pljuvanje, žaljenje in rasistični izpadi bi video posnetke uporabili tudi pri napačno dosojenih rumenih in rdečih kartonih," je v svoji kolumni za spletno stran Fife zapisal Blatter.

Ne za "offside" in enajstmetrovke

Blatter bi posnetke uporabil tudi pri simuliranju poškodb, namenskem padanju v kazenskem prostoru ali zavlačevanju. Video posnetka pa Blatter ne bi uporabil pri napačno dosojenih prepovedanih položajih oziroma enajstmetrovkah, na tem mestu mora biti sodnikova beseda zakon.

Po pravilniku Fife je v 96. členu dovoljena uporaba video- in slikovnih posnetkov. "V primeru, da nešportnega obnašanja med tekmo glavni sodnik ni opazil, bi lahko posegli po naknadnem pregledovanju posnetkov. To je velik prispevek k poštenosti igre, v primeru da se nanje obrnejo disciplinski organi. In naj bi tudi se," je še zapisal Blatter.

Recifeju grozi tožba 

Fifa bi lahko sprožila pravni postopek proti brazilskemu mestu Recife, če ta ne bo pripravil navijaške cone v času svetovnega prvenstva. Navijaške cone so sestavni del svetovnih prvenstev od leta 2002, ko sta mundial gostili Južna Koreja in Japonska.

"To je naloga mest. Če ima nekdo pogodbo in je ne izpolni, potem nastopijo pravna sredstva," je dejal predstavnik za marketing pri Fifi Thierry Weil. "Do zdaj še nismo preučili možnosti, ki jih imamo v tem primeru, a prepričan sem, da bodo navijaške cone v vseh 12 mestih, ki gostijo prvenstvo," je še dejal Weil.

Geraldo Julio, župan Recifeja, je pred časom dejal, da si mesto ne bo moglo privoščiti navijaške cone, saj mora iz svojega žepa primakniti 8,4 milijona dolarjev. Skrbijo ga tudi morebitni protesti ljudi, ki v svoji revščini ne podpirajo organizacije prvenstva. Odkar so navijaške cone od leta 2002 del svetovnih prvenstev, jih je obiskalo že 24 milijonov ljudi. Recife bo prvo tekmo mundiala gostil 14. junija, pomerila se bosta Slonokoščena obala in Japonska.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.