Šport > Nogomet
30 ogledov

Mariboru uspel velik preobrat

derbi Olimpija - Maribor
1/31
Anže Petkovšek
Na stadionu v Stožicah si je Olimpija v prvem polčasu priigrala zadetek prednosti, Maribor pa je izenačil v 80. minuti, povedel pa v 94.

Na stadionu Stožice je tokrat na sporedu eden najpomembnejših derbijev v zgodovini slovenske nogometne lige. Pomembnejši je bil sicer tisti iz leta 2001, ko sta oba kluba v zadnjem kolu odločala o prvaku. Za Bežigradom je bilo 1:1, vijoličasti pa so se s tem rezultatom takrat veselili lovorike.

Štiri kola pred koncem ima Olimpija tokrat tri točke naskoka pred Mariborom, ki si tako ne sme privoščiti poraza na gostovanju v Ljubljani. Primerno pomembnosti je bilo tudi zanimanje za tekmo, stadion je bil razprodan, tekmo pa so spremljali tudi strožji varnostni ukrepi.

Pred tokratno tekmo Mariborčani v tej sezoni še niso slavili. V 6. kolu je v Ljudskem vrtu ljubljanska ekipa zmagala s 3:0, nato sta se moštvi v 15. in 24. krogu razšli z neodločenim izidom in delitvijo točk, nazadnje je bilo 5. marca v Mariboru neodločeno brez zadetkov. Vroče je bilo tokrat že pred tekmo, tudi s pomočjo nekdanjega kapetana zmajev Andraža Šporarja. Še vedno prvi strelec slovenskega prvenstva, čeprav v spomladanskem delu ni igral, je nekoliko zbodel gostujoče in navdušil domače navijače.

Dvoboj se je začel s priložnostjo gostiteljev. Z leve strani je pred peterec podal Matic Fink, Miroslavu Radoviću pa so v zadnjem hipu blokirali strel, kasneje pa je žogo poslal še preko vrat. Olimpija je bila v uvodnih minutah precej podjetnejša, kasneje pa se je boj večinoma bil med obema šestnajstercema.

Nato pa je Blessing Eleke v 19. minuti poslal žogo v kazenski prostor z desne strani, gostujoči branilci pa so pozabili na Roka Kronavetra, ki je streljal s prve in zadel za 1:0. To je bil njegov 15. zadetek v sezoni.

Štiri minute kasneje je do strela v mariborskem šestnajstercu prišel še Denis Klinar, a je tokrat z blokom nevarnost preprečil Mitja Viler. Gostje so si prvo priložnost priigrali šele v 35. minuti. Dare Vršič je poslal predložek, ki ga je Milivoje Novaković lepo spustil do samega Amirja Derviševića, a je ta z desetih metrov žogo poslal precej mimo vrat. Na drugi strani zelenice je znova po levi strani pobegnil Fink, potegnil v kazenski prostor, njegov strel pa je končal v zunanjem delu mreže. V 41. minuti je z 18 metrov za Maribor poizkusil Vršič, a je pred golom njegov strel zaustavil branilec Aris Zarifović.

Ob polčasu se je trener Maribora Darko Milanič odločil za dve menjavi. Iz igre sta morala Dervišević in Damjan Bohar, na zelenico pa sta stopila Marko Janković in Jean-Philippe Mendy. Ta je v 50. minuti pobegnil domači obrambi, a ga je zrušil Fink. Mariborčani so zahtevali rdeči karton, vendar se je sodnik Damir Skomina odločil za rumenega. Sledil je prosti strel, ki ga je izvedel Vršič, vratar zmajev Nejc Vidmar pa je z nekaj težavami le ukrotil žogo.

Olimpija se je pomaknila v obrambo, Maribor pa je bil več pri žogi in iskal izenačenje. Nalet so prekinile Viole, zaradi številnih bakel, ki so priletele na zelenico, je Skomina v 61. minuti prekinil tekmo. Le štiri minute kasneje je za nekaj trenutkov zavrelo med igralci, ker je Mendy nadaljeval z napadom, ko je na zelenici ležal Fink. Ta je sicer po vsej verjetnosti nekoliko odigral poškodbo.

V 73. minuti je po podaji s prostega strela z glavo poizkusil Zarifović, a je žoga nenevarno poletela preko mariborskega gola. Bližje zadetku je bil Julius Wobay, ki je lepo prodiral z desne proti sredini in nato sprožil z 20 metrov, žoga pa je švignila le za las mimo vratnice.

Nato pa je sledilo izenačenje. Vršič je streljal proti domačemu golu, žoga pa je v roko zadela branilca Dejana Kelharja, Skomina pa je pokazal na belo točko. Novaković je izjemno zanesljivo streljal za 1:1.

V 85. minuti je po podaji Kronavetra do strela v gostujočem šestnajstercu prišel Radović, a je žoga zletela naravnost v vratarja Jasmina Handanovića. Dve minuti kasneje je Kronaveter slabo zadel žogo po kotu in mariborski čuvaj znova ni imel pretirano težkega dela. Ta je posredoval tudi ob strelu Mihe Zajca, na drugi strani pa je Vidmar ujel strel Vršiča.

V sodnikovem podaljšku si je Maribor priigral serijo kotov, v 94. minuti pa je po zadnjem od njih prišla žoga do Aleša Mertlja. Ta je močno sprožil, nekoliko pa je žogi smer spremenil še Marcos Tavares in dokončal preobrat vijoličastih. Olimpija sicer ostaja na vrhu lestvice, saj je boljša v medsebojnih dvobojih.

Prva liga TS. 33. kolo:

Olimpija : Maribor  1:2 (1:0)
Kronaveter 19.; Novaković 80./11-m, Tavares 94.

Zavrč : Celje  0:1 (0:0)
Hadžić 63.

Krka : Krško  0:0

Rudar : Luka Koper  0:2 (0:2)
Castillo 11., Štulac 37.

Nedelja:
Gorica - Domžale

Lestvica:
1. Olimpija 65     
2. Maribor 65    
3. Domžale 50 (-1)     
4. Gorica 46 (-1)    
5. Celje 39      
6. Krško 39      
7. Rudar 38      
8. Zavrč 38      
9. Luka Koper 34      
10. Krka 31

Komentarjev 5