Šport > Nogomet
3611 ogledov

Nič ne bo več enako: Klub, ki bo po vložkih pariral Cityju in PSG

NEwcastle United
1/6
Profimedia
"Imamo enake ambicije kot PSG in Manchester City."

Angleški klub Newcastle United ima nove lastnike. To je postal investicijski sklad za katerim stoji savdijsli princ Mohammed bin Salman, drugi najmočnejši mož Savdijske Arabije za njenim kraljem. Mohammed bin Salman je 'težak' 260 milijard funtov (skoraj 300 milijard evrov), v primerjavi z njim je prvi mož Manchester Cityja Mansour bin Zayed Al Nahyan pravi revež, saj razpolaga 'le' s 17,7 milijard funtov (20,3 milijarde evrov). 

Po objavi novice o prevzemu so navijači prešerno slavili dejstvo, da Newcastle postaja klub z najbogatejšim lastnikom na svetu. Srake so zadnji naslov angleškega prvaka sicer osvojile leta 1927, zadnj FA pokal pa leta 1955. Po sedmih odigranih krogih v tej sezoni je Newcastle v Premier League na predzadnjem mestu, zbral je tri točke.

"Seveda imamo enake ambicije kot Machester City in PSG, ko je govora o lovorikah. Seveda bo za to potrebno nekaj časa. Ali želimo osvojiti Premier League v naslednjih desetih ltih? Da. Prodaja kluba prinaša spremembe. Želimo naslove, za ta pa so potrebni finančn vložki, potrpežljivost in ekipno delo," je po prevzemu dejala nova solastnica  Amanda Staveley. 

Amanda Staveley | Avtor: Profimedia Profimedia

Eden prvih ukrepov bo zamenjava trenerja Steva Bruca, pripravljenih je že osem milijonov funtov za prekinitev njegove pogodbe. 

Novi lastnik z brutalno zgodovino

In kdo je Mohammed bin Salman Al Saud? Šesti od 25 sinov savdijskega kralja Salmana bin Abdulaziz Al Sauda je preskočil tudi starejše brate in je pravzaprav vodja družine, ki naj bi bila vredna 1,3 trilijona funtov. Oče ima sicer krono, vendar sin Mohammed drži roke nad vsemi glavnimi savdijskimi resorji: gospodarstvom, obrambo, vero in nafto. Pri Economistu so tako zapisali, da je tako v resnici vodja Savdske Arabije.

Amnesty International je sicer novega lastnika Newcastla označil za velikega kršitelja ljudskih pravic. Mučenja, javne usmrtitve, neupoštevanje svobode govora, rasna deskriminacija so le nekatere reči, ki se mu pripisujejo. Human Rights Watch je savdijski režim označil za despotizem. Pri uglednem Timu trdijo, da je arhitekt vojne v Jemenu in tako tudi povzročitelj humanitarne krize, ki je zaradi lakote zahtevala na desettisoče življenj. OZN so vse skupaj označile za 'najhujšo humanitarno krizo našega obdobja, ki jo je povzročil človek'.

Pred tremi leti je savdijski režim v Turčiji brutalno mučil in ubil novinarja Jamala Khashoggija, a jd princ, ki je po mnenju večine ukazal umor, na primer ohranil odlične odnose s takratnim predsednikom ZDA Donaldom Trumpom, s prvim možem Rusije Vladimirjem Putinom, ostal pa tudi reden gost pri angleški kraljici in na srečanjih najbogatejših držav.

Mohammed bin Salman | Avtor: Profimedia Profimedia

Lastništvo nad nafto mu tako mirno omogoča, da je pred letom dni v Savdijski Arabiji obglavil 37 ljudi, ki so bili obsojeni terorizma. Od usmrčenih jih je 21 'svoje zločine' priznalo po hudih mučenjih. Dve obglavljeni telesi so javno 'razstavili' za opozorilo. V istem času je bilo aretiranih in mučenih tudi šest bork za ženske pravice. Pri OZN so zapisali, da 'po vsej Savdski Arabiji zapirajo ljudi, ki se drznijo kritizirati princa, mnoge tudi mučijo'.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.