Šport > Nogomet
147 ogledov

Solze in drama: delitev plena v Zasavju

NK Zagorje Rudar Trbovlje zasavski derbi
1/10
Igor Zibelnik/NK Zagorje
Prvi zasavski derbi v letošnji sezoni se je končal brez zadetkov, a okrog 1200 gledalcev je vseeno spremljalo razburljivo srečanje, nekajkrat so zavrele tudi strasti.

Pred tokratnim dvobojem Zagorja in trboveljskega Rudarja so bili v vlogi favorita domači "proletarci". Že pogled na lestvico razkriva, da se rdeče-beli borijo za napredovanje v 2. SNL, medtem ko je za "knape" primarni cilj obstanek v ligi. 

A kot se je na derbijih pokazalo že večkrat, je v specifičnih okoliščinah lokalnega prestiža vse skupaj drugače kot na papirju in tekma bi se lahko obrnila v eno ali drugo smer.

V prvem polčasu je bilo Zagorje za odtenek boljše in konkretnejše, v drugem delu je bil podjetnejši in nevarnejši Rudar, končna delitev plena pa ni prinesla popolnega zadovoljstva ne na eni, ne na drugi strani.

Derbi na zahtevnem igrišču je tokrat spremljalo okrog 1200 gledalcev, razen enega manjšega konflikta med navijači pred tekmo, ko so večji zaplet hitro preprečili prisebni policisti, pa je tudi tokrat minil brez incidentov.

Prvi polčas domačim, drugi gostom

Na prvo priložnost je bilo potrebno čakati do 12. minute, ko je Aleš Burja z globinsko podajo našel Ivico Perića, ta pa je meril čez gol. Le tri minute kasneje pa se je moral prav domači golgeter Perić (gre za prvega strelca lige), sicer eden šestih nekdanjih igralcev Rudarja v vrstah Zagorja, po ostrem štartu predčasno posloviti. Že pred srečanjem se je spopadal s poškodbo gležnja, igrišče pa je zapuščal v solzah in močnih bolečinah.

V 17. minuti so imeli domači še eno priložnost, ko si Tilen Mlinar v obetavni situaciji pred vrati ni uspel ustaviti žoge, v 23. minuti pa so zapretili tudi gostje, ko je bil po predložku Jana Sotenška malce prenizek Tom Zalaznik. Najbližje zadetku so bili Zagorjani v 33. minuti. Eno redkih napak Rudarjevega kapetana Roka Drnovška je skušal izkoristiti Jan Holešek, a je obramba zeleno-črnih v zadnjem trenutku uspela odkloniti nevarnost.

V prvem delu velja izpostaviti še situacijo, ko so domači zahtevali drugi rumeni karton za Rudarjvega branilca Dejana Cvjetića, a jih glavni sodnik Asmir Sagrković ni uslišal. Ob nekaj ostrih štartih, tudi med sicer dobrimi prijatelji, se je prvi del končal brez zadetkov.

V drugem polčasu pa je bil bližje zadetku Rudar. V obdobju med 53. in 57. minuto so imeli gostje kar tri lepe priložnosti. Najprej je po napaki Nejca Vozlja sam proti golu stekel Sašo Ribič, toda v zadnjem trenutku je odločno posredoval Tomaž Nahtigal, čeprav je malce zadišalo po najstrožji kazni. Sledilo je preigravanje Zalaznika in strel z desetih metrov, ki ga je s parado ustavil domači vratar Miha Gracar, po sledečem kotu pa je do neoviranega strela z glavo prišel še Drnovšek, a je bil Gracar še enkrat odlično postavljen. Za Rudar je nato poskusil še Jan Berger, a tudi on ni uspel ugnati Gracarja, na drugi strani pa je po poskusu Holeška žogo pobral vratar Klemen Radić

V 80. minuti je imel Rudar še eno izjemno priložnost, ko je iznajdljivi Ribič pripravil strel Davorju Rižnerju, ta pa je žogo poslal čez prečko. Zadnja priložnost za spremembo izida se je pripetila v 84. minuti, ko Trboveljčani, pri katerih je v zraku dominiral Amel Mrvoljak, niso dobro razčistili po kotu, a Zagorjani niso prišli do strela in ostalo je pri delitvi plena.

Proletarci za vrh, knapi za mirno sezono

"Nismo našli svoje prave igre. Poškodba Perića nas je precej vrgla iz tira in nismo bili dovolj nevarni za gol, žoga nam kdaj ni stekla tudi zaradi težkega igrišča. Rudar je dobil tisto, po kar je prišel, mi pa se moramo obrniti proti naslednjim tekmam," je po srečanju povedal domači branilec Vozelj.

"Žal mi je, da nismo zmagali. V prvem polčasu je bilo Zagorje morda malo boljše, v drugem pa smo mi dominirali in imeli smo izjemne priložnosti. Tekma je bila čvrsta, zagorski branilci znajo igrati in moral sem garati za vsako žogo. Lepo je igrati takšne tekme, vzdušje je odlično, a mi moramo sedaj to točko doma potrditi z zmago," pa je po derbiju povedal Rudarjev napadalec Ribič, sicer strelec že petih golov v letošnji sezoni.

NK Zagorje Rudar Trbovlje zasavski derbi | Avtor: Igor Zibelnik/NK Zagorje Igor Zibelnik/NK Zagorje
Zagorjani, ki so edina ekipa, ki je v letošnji sezoni vzela kakšno točko vodilni Iliriji, imajo v naslednjih tednih dokaj ugoden razpored in lahko se zasidrajo pod vrhom razpredelnice. Na drugi strani Trboveljčane čakajo zahtevni tekmeci, ko bo dobrodošla vsaka točka.

Zagorjani, ki imajo v članski ekipi tudi nekaj finančnega zaledja, se bodo ne glede na razplet derbija borili za napredovanje, saj so za 3. SNL precej kakovostna ekipa, medtem ko Rudar, kjer članska ekipa igra zastonj, čaka boj za čim več točk in čim bolj mirno nadaljevanje sezone, po možnosti daleč stran od dna lestvice. 

3. SNL - center, 6. kolo:

Zagorje - Rudar Trbovlje 0:0 (0:0)

AŠK Bravo - Ilirija 1:2 (0:1)
Tinex Šenčur - Sava Kranj 4:0 (4:0)
Bled Hirter - Ivančna Gorica 1:1 (0:0)
Šobec Lesce - Brinje Grosuplje 1:2 (1:1)
Komenda - Velesovo 1:1 (0:1)
Kolpa - Jevnica 4:0 (0:0)

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.