Šport > Nogomet
330 ogledov

Nogometaš s 64 nastopi za Slovenijo zaključuje kariero

srečko katanec branko ilić slovenska nogometna reprezentanca trening stožice Saša Despot
Poslavlja se nekdanji slovenski reprezentant.

Slovenski nogometaš Branko Ilić bo danes v Ljudskem vrtu proti Mariboru v Prvi ligi Telekom Slovenije odigral zadnjo tekmo v karieri. Zdajšnji član Domžal je v 20-letni profesionalni športni poti oblekel drese številnih klubov, za reprezentanco pa je odigral 64 tekem in nastopil na svetovnem prvenstvu leta 2010 v Južni Afriki.

Takrat je bil del zasedbe, ki jo je na drugi mundial v zgodovini slovenske reprezentance odpeljal Matjaž Kek. Za izbrano vrsto je debitiral 18. avgusta 2004 proti Srbiji in Črni Gori, reprezentančno pa se je z enim doseženim zadetkom upokojil po dodatnih kvalifikacijah za nastop na evropskem prvenstvu leta 2016 proti Ukrajini.

Odločitev o koncu športne poti je pri Ljubljančanu zorela že dlje časa. "Do odločitve, ki ni bila enostavna, ni prišlo čez noč. Že kar nekajkrat sem namreč razmišljal o tem, vendar se je vselej ponudila nekakšna priložnost in tako smo pridno vztrajali vse do danes. V tem trenutku ne znam opisati, kaj me je točno pičilo, da sem se tako odločil," je v pogovoru za spletno stran domžalskega kluba poudaril Ilić.

"Opravil sem številne pogovore, tako z družino kot tudi s trenerjem in soigralci, vendar sem 99,9-odstotno odločen, da bo to moje zadnje dejanje. Preprosto se vsega skupaj še ne zavedam najbolje, saj razmišljam o nocojšnji tekmi tako, kot sem o vsaki doslej. Želim si, da odigramo čim bolje in če je to le možno, tekmo tudi zmagamo. Prepričan pa sem, da bo čas pokazal svoje," je še dejal Ilić.

Branko Ilić, Slovenija, San Marino | Avtor: Anže Petkovšek Anže Petkovšek

Sedemintridesetletni Ljubljančan je svoje prve nogometne korake napravil pri Olimpiji, za katero je prvič med člani nastopil v sezoni 2002/03. Leta 2005 je prestopil v Domžale, s katerimi je osvojil dva naslova državnih prvakov.

Kasneje je prestopil v špansko la ligo k Betisu, za katerega je odigral 42 tekem. Po španski epizodi ga je pot odnesla v Rusijo, kjer je igral za dva moskovska kluba. Pred ponovnim prihodom v Slovenijo k Olimpiji v sezoni 2016/17, s katero je prav tako osvojil naslov prvaka, je igral še za ciprski Anorthosis, izraelski Hapoel, srbski Partizan ter kazahstansko Astano in japonsko moštvo Urawa Red Diamonds.

V sezoni 2018/19 pa je bil še član danskega Vejleja, preden je znova oblekel dres Domžal. V letošnji sezoni je za rumene ob Kamniški Bistrici v Prvi ligi Telekom Slovenije nastopil 15-krat, dve tekmi pa je odigral še v kvalifikacijah za evropsko ligo. V karieri je za vse klube odigral 398 uradnih tekem.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.

Sorodne novice