Šport > Nogomet
5298 ogledov

Nogometni svet na nogah: v kaj za vraga so oblekli Messija?

Lionel Messi Epa
Prizori s podelitve pokala ob koncu SP v Katarju so razdelili nogometno javnost.

Številni nogometni poznavalci so po finalnem obračunu Argentine in Francije kritizirali dogajanje na podelitvi pokala zmagoviti reprezentanci, pri čemer se je na tapeti znašla oprava Lionela Messija.

Argentinskega kapetana so pred prejemom pokala odeli v tradicionalno arabsko ogrinjalo, kar je sprožilo mešane odzive.

Messi, ki mu je kot kapetanu pripadla čast, da dvigne pokal, je pred tem prejel t.i "bišt", ki si ga je nadel s pomočjo katarskega emira Tamima bin Hamada al Tanija.

Lionel Messi | Avtor: Epa Epa

Gre za tradicionalno moško ogrinjalo, simbol prestiža, ki ga katarske družine uprabljaljo ob posebnih priložnostih, kot so poroke ali druga slavja.

Messi, član pariškega PSG-ja, ki je v lasti Katarcev, in ambasador Savdske Arabije, se je nato sprehodil do soigralcev in se v zlato-črnem ogrinjalu veselil vrhunca svoje reprezentančne kariere.

Prizor je naletel na mešane odzive, saj so nekateri menili, da so si Katarci izbrali neprimeren trenutek za vsiljevanje svoje kulture.

Mnogi so ob tem izpostavili dejstvo, da so z ogrinjalom prekrili argentinski dres in tako pozornost preusmerili stran od nogometa.

"Zakaj? Nobene potrebe ni po tem," je v BBC-jevem studiu komentiral nekdanji branilec Argentine Pablo Zabaleta.

"Škoda, da so na takšen način prekrili argentinski dres," je pristavil nekdanji napadalec Anglije Gary Lineker.

"Kdo smo mi, da bi ga sodili?"

Lionel Messi | Avtor: Epa Epa
Precej bolj diplomatsko se je na vse skupaj odzval BBC-jev novinar Kaveh Solhekol: "Česa takšnega na svetovnih prvenstvih še nismo videli. Dvig pokala je prizor, ki definira SP, prizor, ki traja večno. Ko kapetan prejme pokal, običajno nosi majico svoje države. Argentinske barve so med najbolj prepoznavnimi na svetu. Razen nocoj, ko je Messi ob prejemu pokala nosi arabsko ogrinjalo, imenovano bišt. Nekateri ljudje se pritožujejo, da so si Katarci s tem prilastili trenutek. Kdorkoli bo videl to sliko, se bo spomnil, da je bilo to arabsko svetovno prvenstvo v Katarju. A tu so še drugi ljudje, ki pravijo: 'Počakajte malo, v tem pa res ni nič spornega.' Messi je prejel ogrinjalo. Odločil se je, da si ga bo nadel. Je v arabski državi in nositi to haljo je velika čast. Preden prehitro sklepamo, bodimo raje previdni. To je bila Messijeva odločitev. Če si je z veseljem nadel ogrinjalo, kdo smo mi, da bi ga sodili?" je zapisal.

Lionel Messi | Avtor: Epa Epa

Messijeva oprava je bila tema pogovora tudi na družbenih omrežjih.

"Kaj za vraga je bilo tole? Ali so Messija prisilili, da si je nadel črno ogrinjalo? WTF? In pa Gianni Infantino, lepo te prosim, to ni tvoj trenutek. Predaj pokal in spi*di stran," je zapisal nek uporabnik.

"Katar je želel opozoriti nase med podelitvijo pokalov, zato so Messija odeli v črno ogrinjalo. Na koncu je nastal samo nenavaden prizor sredi kopice modro-belih majic. Ti trenutki so namenjeni igralcem, ne pa gostiteljem. Skrajno samovoljno," je dodal drugi.

Pojavil se je tudi zapis, v katerem je avtor ugibal, kako se bi na to odzval Cristiano Ronaldo. "Črno ogrinjalo je uničilo skupinsko fotografijo. Messi je preveč vljuden. Ronaldo bi jih zavrnil."

"Messi v tem ogrinjalu izgleda, kot da bo pravkar dobil novo pričesko," je šaljivo pripomnil še nek uporabnik spleta.

"Messiju so izkazali izjemno čast"

Predavatelj islamskih študij na Univerzi v Exeterju Mustafa Baig je za tiskovno agencijo PA pojasnil, da je bišt formalno oblačilo, ki ga nosijo le kraljeve osebe, dostojanstveniki, ženini na poročni dan in diplomanti na podelitvi diplom. 

"Torej lahko le nekaj izbranih ljudi dejansko obleče bišt," je dejal. Po mnenju poznavalca arabske kulture so Messiju v bistvu s tem, da "so mu to ogrinjalo nadeli čez ramena, izkazali izjemno čast." "To ogrinjalo je razumeti kot znamenje časti. Gre za izraz kulture dobrodošlice in sprejemanja." 

Baig je dejal, da ogrinjalo nosijo tudi predstavniki Katarja kot del narodne noše, vendar le ob pomembnih priložnostih. "In to je bila vrhunska priložnost. Mislim, verjetno ni večje priložnosti, zato so mu jo dali v znak časti," je dejal.

Komentarjev 4
  • Ender3 14:50 19.december 2022.

    Bogu hvala, da je to preplačano sranje mimo. Ljudje brez veze umirajo v vojni drugi pa, se z nogometom kitijo kot, božanstvo.

  • kontrahan 13:02 19.december 2022.

    Saj je bil dober, ampak na tem prvenstvu je pa pokazal bore malo. Ga preveč kujejo v zvezde. Pač moje mnenje. To so zasluge za nazaj.

  • Kmodri 12:07 19.december 2022.

    Spet vpletanje politike v šport. Lahko bi mu podelili častno ogrinjalo kasneje, ampak to ne bi videl cel svet. Katar je spletarska država.

Sorodne novice