Šport > Nogomet
12271 ogledov

Je bila enajstmetrovka? "Včasih ti jo sodijo, ker si bedak!"

Angel di Maria Profimedia
Mnogi menijo, da je Angel Di Maria ukanil poljskega delivca pravice.

Lionel Messi je na svetovnem prvenstvu v Katarju štiri od svojih sedmih zadetkov zabil z bele pike. Še nobeni državi doslej na enem mundialu niso piskali toliko najstrožjih kazni, Argentinci so jih imel na voljo namreč pet na sedmih tekmah, tudi precej 'komičnega' proti Poljski, ko pa je vratar Wojciech Szczęsny Messijev strel zaustavil.

Kar nekaj je bilo pritožb tudi na enajstmetrovko, ki jo je v finalu gavčem dosodil Poljak Szymon Marciniak. "Kako je Debele reagiral... Ve se, kaj bo Di Maria naredil, to počne že več kot deset let. Sramota. Prvič, to je prelahko dosojena enajstmetrovka, drugič, to je tako neumna poteza, da si je Dembele to celo zaslužil. Ponudil je priložnost Di Marii in zgodilo se je tisto, kar se dogaja že vrsto let. Di Maria je izkušen, on je to iskal, vedel je, kaj počne. Dembele je bil izigran kot majhen otrok," je o enajstmetrovki v prvem polčasu, po njej je Lionel Messi Argentino popeljal do 1:0, dejal dolgoletni angleški reprezentant Gary Neville.

Njegov sokomentator in soigralec pri Manchester Unitedu Roy Keane se je popolnoma strinjal: "Pravzaprav menim, da to ni enajstmetrovka, vendar je včasih nekoga potrebno kaznovati, ker je bedak."

"To svetovno prvenstvo je bolj prikrojeno za Argentino kot tisto leta 1978," je menil novinar Carlo Garganese.

Nekdanji sodnik Dario Strahonja, ki je na HRT redno ocenjeval predstave svojih stanovskih kolegov, je mnenja, da je Poljak zelo dobro odsodil finale, a tudi on je prepričan, da se sodniška piščalka v 21. minuti ne bi smela oglasiti. "Dembele je imel desno nogo pravočasno na tleh, ko je Di Maria dvignil svojo in je prišlo do stika. Pravzaprav je Argentinec v podkoleno brcnil Dembeleja. Ta pravzaprav ni storil nič slabega, Di Maria pa je izkoristil kontakt in padel na tla. S sodnikovega zornega kota je bilo to vse skupaj zelo težko oceniti, a šlo je za prestrogo dosojeno enajstmetrovko. Pomagati bi mu moral VAR. Nihče v finalu prvenstev ne želi dosoditi takšnega udarca z bele pike," je menil Strahonja.

Angel di Maria | Avtor: Profimedia Profimedia

Ta se je vprašal, če ni na Poljakovo odločitev vplivalo tudi celotno vzdušje okoli finala. Šlo je najverjetneje za Messijevo zadnjo priložnost za prvaka, v vseh državah se je pretežno navijalo zanj, celoten stadion je bil na strani gavčev: "Vseh teh 30 dni se je govorilo le o Messiju in Argentini, vsepovsod je bil samo Messi, tudi ko si vstopil v dvigalo. Nate pritiska vročina, nekaj je treba zapiskati, morda je podzavestno malce nagnil tehtnico na to stran. Kasneje je bil sicer izjemen."

Angel Di Maria je kasneje prednost Argentine povišal na 2:0, Francija pa se je v igro vrnila z dvema zadetkoma Kyliana Mbapeja od 78. do 80. minute. Sledila sta podaljška, v drugem pa sta bila še po enkrat natančna Messi in Mbappe. Po enajstmetrovkah so nato svoj tretji naslov, enako možnost so pred tekmo imeli tudi galski petelini, slavili Argentinci.

Komentarjev 2
  • Avatar pantani
    pantani 07:35 19.december 2022.

    No no,potem tudi ne bi smelo biti 11 metrovke za Francijo ob izenačenju na 3:3, ker je bila situacija podobna!!!

Sorodne novice