Šport > Nogomet
4801 ogledov

Po drami in streljanju z bele pike naslov Argentincem

Lionel Messi Profimedia
V velikem finalu svetovnega prvenstva sta se pomerili Francija in Argentina. Slednja je dvakrat zapravila vodstvo, nato pa slavila po četrti seriji enajstmetrovk.

Francija in Argentina sta pred tokratnim finalom dvakrat osvojili naslov svetovnih prvakov, gavči v letih 1978 in 1986, ko je blestel Diego Armando Maradona, galski petelini pa so bili najboljši leta 1998, pokal pa so dvignili tudi pred štirimi leti v Rusiji. Franijai bi lahko postala tretja reprezentanca po Italiji (1938) in Braziliji (1962), ki bi ubranila lovoriko.

Kylian Mbappe bi tako dva dni pred 24. rojstnim dnevom postal drugič svetovni prvak, Lionel Mesi pa je imel možnost, da si pri 35-ih zagotovi nesmrtni status v svoji domovini. V finalu je sicer nastopil že leta 2014, ko pa je Argentince v podaljšku z golom Maria Götzeja premagala Nemčija. Prav predstavi obeh zvezdnikov, sicer soigralcev pri pariškem PSG, so mnogi izpostavili kot ključni element pred tokratnim obračunom. Oba sta v Katarju dosegla po pet zadetkov, za naziv najboljšega strelca sta se s štirimi potegovala tudi Olivier Giroud in Julian Alvarez.

Selektor Argentine je sicer v začetno enajsterico nekoliko presenetljivo uvrstil Angela Di Mario, to naj bi napovedovalo bolj ofenziven pristop.

Lionel Messi Pogovor Šport Bivši mladi reprezentant Slovenije: Če Messi osvoji SP, si tetoviram njegovo ime

La Albiceleste je tudi podjetneje krenila v obračun, Alvarez se je v tretji minuti za las znašel v prepovedanem položaju, kmalu zatem pa je iz dvajsetih metrov sledila tudi bomba Alexisa Mac Allisterja, ki pa je poletela naravnost v vratarja Francije Huga Llorisa, ki z njo ni imel težav. 

Ob koncu 8. minute je malce izven kazenskega prostora do strela prišel tudi Rodrigo De Paul, okroglo usnje je na poti do vrat zadelo Raphaëla Varana in se odbilo v kot. Še z boljše pozicije je slabih deset minut kasneje ustrelil Di Maria, a je izjemno slabo udaril po žogi, njegov neoviran poizkus s 14 metrov pa jo je poslal visoko čez gol.

Na drugi strani so Francozi prvič zagrozili šele v 20. minuti, ko je po podaji s prostega strela skočil Giroud, streljal čez prečko, a pri tem tudi storil prekršek.

Že minuto kasneje pa je Di Maria na levi strani preigral Ousmaneja Dembeleja, nato pa ga je slednji podrl v kazenskem prostoru. Messi je pristopil k žogi in zanesljivo premagal Llorisa za 1:0. Francoskega vratarja je argentinski zvezdnik poslal v eno, žoga pa je krenila v drugo stran. To je bil njegov šesti zadetek v Katarju, štiri je dosegel z bele pike.

Lionel Messi | Avtor: Profimedia Profimedia

Tudi po zadetku se na zelenici ni nič spremenilo, prevladovali so gavči, Francozi pa niso prihajali do priložnosti. 

Nato pa je Argentina povedla z 2:0. Njihovi tekmeci so izgubili žogo na nasprotni polovici in krenil je hiter protinapad. Messi je hitro našel Alvareza, ta pa je s podajo s sredinske črte v ogenj poslal Mac Allisterja, ki je z roba kazenskega prostora podal žogo na drugo stran šestnajsterca, kjer je bil povsem sam Di Maria in malce z leve strani še drugič poslal žogo v francosko mrežo.

Nezadovoljni Didier Deschamps je že pred koncem polčasa opravil dve menjavi. Iz igre sta odšla Varane in Giroud, na zelenico pa stopila Marcus Thuram in strelec gola v polfinalu Randal Kolo Muani.

Tudi v drugem polčasu so prvi zapretili Argentinci. Do voleja je prišel De Paul, a je bil Lloris dobro postavljen.

Mbappe in Antoine Griezmann, z 21 pripravljenimi priložnostmi pred finalom najboljši v tem elementu igre, sta bila še naprej nevidna, Francozi so bili nenevarni, na gol Emiliana Martineza še ni bil sprožen noben strel. Po uri igre je na drugi strani do ugodnega položaja za strel prišel Messi, a malce preveč okleval, nekoliko ga je oviral tudi Adrien Rabiot in žoga je poletela mimo želenega cilja.

Nekaj minut kasneje so Argentinci zahtevali še svojo šesto enajstmetrovko na sedmih tekmah, vendar jih tokrat poljski sodnik Szymon Marciniak ni uslišal.

V 67. minuti je Griezmann le poslal nevaren predložek pred gol, kjer pa je na žogo zamudil Thuram. Nato je naposled do strela prišel Mbappe, a z roba šestnajsterca sprožil preko prečke.

Enzo Fernandez je le malce ogrel dlani Llorisa.

Nato pa je dobrih 11 minut pred koncem rednega dela prišla enajstmetrovka tudi za Francijo. Nicolas Otamendi je zapletel Kolo Muanija, Mbappe pa je žogo poslal v spodnji desni vratarjev kot. Martinez je bil prekratek.

Kylian Mbappe | Avtor: Profimedia Profimedia

Nato pa je argentinski čuvaj mreže klonil še enkrat. Mbappe je zadel še drugič v dveh minutah. S Kolo Muanijem sta odigrala dvojno podajo, prvi je z glavo podal do Kolo Muanija, ta je okroglo usnje vrnil do Mbappeja, ki je s prve v padcu udaril po žogi in še drugič zatresel mrežo. To je bil njegov sedmi gol v Katarju.

V 87. minuti je v šestnajstercu gavčev padel Thuram. Marciniak je zapiskal, a ne enajstmetrovke, sinu slovitega Liliama Thurama je pokazal rumeni karton, ker je želel izsiliti najstrožjo kazen. Francozi so v zadnjih minutah rednega dela celo pritisnili za zmago. A na videz nevarni napadi se niso končali s strelom.

Drugače je bilo na drugi strani zelenice. V sedmi minuti sodnikovega dodatka je namreč na 18 metrov lepo do strela prišel Messi, nameril pod prečko, vendar je Lloris odbil žogo preko nje.

Marciniak je ob koncu še enkrat posegel v dvoboj, namesto, da bi pustil prednost, je zaustavil protinapad galskih petelinov in dosodil prekršek. 

Sledila sta podaljška. Še četrtič na zadnjih petih SP se je zgodilo, da v finalu odločitev ni padla po 90 minutah. Leta 2006 je Italija po enajstmetrovkah premagala Francijo, štiri leta kasneje je Španija v podaljških zaustavila Nizozemsko, že omenjenega leta 2014 je Nemčija slavila z zadetkom v 113. minuti, le Francozi so 2018 proti Hrvaški do zmage prišli po le dveh polčasih.

Prvi podaljšek je večinom minil brez izrazitih priložnosti, znova so bili aktivnejši Argentinci. Ti so v 105. minuti kombinirali na robu šestnajsterca, Messi je oddal žogo do Lautara Martineza, temu pa je v zadnjem hipu strel blokiral Dayot Upamecano. Akcija se še ni zaključila, do odbitka je prišel Gonzalo Montiel, a tudi njegov nevaren poizkus je končal v bloku, gavči so iztržili le kot. Že v sodnikovem dodatku prvega polčasa je še enkrat pobegnil Martinez, a poslal žogo mimo vrat.

V 107. minuti je imel Lloris kar nekaj težav ob strelu Messija, vratar je žogo, ki je letela v bližnji kot uspel odbiti.

A gol je padel v naslednjem napadu. Martinez je prišel do žoge malce na desni strani, Lloris se je še enkrat izkazal, vendar se je žoga odbila pred vrata, kjer jo je čez golovo črto spravil Messi. Sodniki so sicer vso stvar še preverili, saj je malce preprozno iz gola okroglo usnje izbijal Jules Kounde. Nato je prišla potrditev.

Lionel Messi | Avtor: Profimedia Profimedia

A veselje navijačev Argentine je trajalo le do 118. minute, ko je z roko v svojem kazenskem prostoru igral Montiel. Znova je odgovornost prevzel Mbappe in dosegel hat-trick.

V 120. minuti je imel prvo zaključno žogo na glavi Kolo Muani, a je bil prenizek ob podaji Mbappeja.

Nato pa bi si lahko obe reprezentanci v tretji minuti dodatka zagotovili naslov. Najprej je Kolo Muani prišel sam pred E. Martineza, a ga nastreljal, v naslednjem napadu Argentincev pa je L. Martinez pred golom slabo ustrelil z glavo in poslal žogo mimo vrat.

Odločale so enajstmetrovke.

Mbappe je še tretjič dobil dvoboj z Martinezom.

Nato je uspešno strel z bele pike izvedel tudi Messi.

Emiliano Martinez je ubranil strel Kingsleyju Komanu.

Paulo Dybala, ki je v igro vstopil tik pred koncem podaljškov, najverjetneje prav zaradi enajstmetrovk, je meril po sredini in zadel v polno.

Aurélien Tchouaméni je zgrešil vrata, Martinez je še enkrat krenil v pravo stran.

Nato je bil Lloris na žogi, a se mu je izmuznila pod roko ob strelu Leandra Paredesa.

Kolo Muani je Francijo obdržal v igri.

Naslov svetovnih prvakov je imel na nogi Montiel. In tudi zadel, Argentina je postala svetovni prvak.

 

Svetovno prvenstvo 2022, finale:

Argentina - Francija  3:3* (2:0)
Messi 23./11-m, 109., Di Maria 36.; Mbappe 80./11-m, 82., 118./11-m.

* - po podaljških

Komentarjev 9
  • Avatar SS666
    SS666 22:45 18.december 2022.

    Danes je zmagal nogomet.

  • Kmodri 20:29 18.december 2022.

    Upajmo, da bo denar šel v prave roke oz. noge. So pa Argentinci pokazali zelo dobro igro.

  • Stajerc 19:44 18.december 2022.

    Saj je bilo zmenjeno da bo Argentina zato so pa raje Brazilci izgubili z Hrvati kot pa da ni morali z argentincim

Sorodne novice