Šport > Nogomet
5108 ogledov

Hrvaška potrdila status nogometne velesile

Hrvaška - Maroko Epa
Hrvaška nogometna reprezentanca je v tekmi za tretje mesto na SP v Katarju premagala Maroko z 2:1 (2:1).

Hrvaški nogometaši so upravičili vlogo favorita in v tekmi za tretje mesto na SP z 2:1 porazili Maročane. Vsi trije zadetki so bili doseženi v prvem polčasu, dva v uvodnih desetih minutah obračuna.

Za kockaste sta se med strelce vpisala Joško Gvardiol v sedmi oziroma Mislav Oršić v 42. minuti. Izenačujoči zadetek za Maročane je v deveti minuti srečanja dosegel Achraf Dari.

Hrvaška - Maroko | Avtor: Epa Epa

Hrvati so igrali drugi mali finale na SP, potem ko so leta 1998 v tekmi za tretje mesto premagali Nizozemce. Hrvaška je bila pred današnjo tekmo tudi aktualni svetovni podprvak, pred štirimi leti je v finalu SP v Rusiji izgubila proti Franciji.

Maročani so že z uvrstitvijo med najboljše štiri ekipe munidiala v Katarju zabeležili največji uspeh v zgodovini afriškega nogometa.

Uvodni trenutki obračuna so minili ob prevladi hrvaških nogometašev, ki so že v sedmi minuti kaznovali nezbranost maroške obrambe. Po lepo izvedeni akciji s prostega strela je neubranljivo ob levi vratnici meril Joško Gvardiol. Predložek je v kazenski prostor poslal Lovro Majer, z glavo pa je žogo do Gvardiola podaljšal Ivan Perišić.

 | Avtor: Epa Epa

Hrvaško veselje je bilo kratkotrajno, saj je že dve minuti kasneje za izenačenje z glavo poskrbel Achraf Dari. Tudi Maročani so se do gola dokopali po prekinitvi. Prosti strel je izvedel kapetan Hakim Ziyech, z izbijanjem pa je poskušal Majer, ki je žogo poslal naravnost na glavo osamljenega Darija.

Hrvaška - Maroko | Avtor: Epa Epa

Po uvodnih zadetkih se je tekma nadaljevala v visokem ritmu. Pobuda je bila na strani Hrvatov, a so se Maročani dobro branili in iskali priložnost iz protinapada. Z nevarnim strelom je zapretil Luka Modrić, z nekaj težavami pa je žogo odbil maroški vratar Bono. Ta je nato posredoval še tik pred nosom Marka Livaje, ki je bil za korak prekratek za odbitek.

Po dobre pol ure igre se je na zelenici vzpostavilo ravnotežje. V 37. minuti je hrvaška vrata po podaji Ziyecha z glavo ogrozil Youssef En-Nesyri. Maročani so imeli v tem delu obračuna še nekaj obetavnih priložnosti, a so bili premalo zbrani pri zaključevanju.

Kockasti niso popuščali, vztrajnost pa se jim je poplačala v 42. minuti. Kazalo je že, da bodo Hrvati izgubili žogo, kar bi Maročanom omogočilo hiter protinapad. Vseeno so Hrvati dobili duel izven kazenskega prostora, žoga pa je nato romala z desne na levo stran 'šestnajsterca', kjer je Livaja našel odkritega Mislava Oršića, ta pa je s spretnim in natančno odmerjenim lobom po diagonali žogo poslal prek vratarja v desno vratnico, od katere se je nato odbila v mrežo.

 | Avtor: Epa Epa

Hrvati so sijajno odprli drugi del, močno je z desnico sprožil Oršić, a pri tem zadel enega izmed maroških branilcev, žoga pa je zato pristala v stranskem delu mreže. Dogajanje je po tem rahlo zamrlo. Hrvati so stopili na žogo in iskali odprt prostor brez kakšnega posebnega tveganja, pri tem pa Maročanom spretno onemogočali prevzem iniciative.

Maročani so imeli vse več težav s poškodbami, saj so med drugim ostali brez obeh osrednjih branilcev, medtem ko so morali vse bolj tvegati in obrambno linijo postaviti višje na zelenici.

Hrvaška - Maroko | Avtor: Epa Epa
Po dobri uri igre je tempo igre dodobra padel, kar je Hrvatom omogočalo lahek nadzor nad potekom. V 74. minuti je v kazenskem prostoru padel Gvardiol, vendar se sodnik ni odločil za enajstmetrovko, sledila pa sta dva nevarna poskusa Maročanov, a so Hrvati izvlekli celo kožo. 

Z morda celo odločilno obrambo na tekmi se je izkazal vratar Damir Livaković, ki je v dvoboju ena na ena ubranil strel En-Nesyrija. Tudi Hrvati so se pri obrambnem posredovanju spogledovali z najstrožjo kaznijo, toda sodnik ni bil zainteresiran. 

Kovačić je imel v 87. minuti najlepšo priložnost za predčasno odločitev, a je iz ugodnega položaja žogo s slabšo nogo poslal mimo vrat. Maročani so ob koncu z visokimi žogami v kazenski prostor Hrvatov skušali izsiliti podaljšek in skorajda uspeli v svoji nameri. Po podaji v kazenski prostor je namreč v 96. minuti poskus z glavo En-Nesyrija za las odletel prek vrat.

Maročanom so v odločilnih trenutkih popuščali živci, veliko je bilo tudi prerekanja z glavnim sodnikom, Hrvati pa so ostali zvesti obrambi in tekmo rutinirano pripeljali do konca.

Hrvaška - Maroko | Avtor: Epa Epa

SP v Katarju, tekma za 3. mesto:

Hrvaška : Maroko 2:1 (2:1)
Gvardiol 7., Oršić 42.; Dari 9.

Komentarjev 6
Sorodne novice