Šport > Nogomet
3505 ogledov

Nova afera pri Fifi! Močno vpleten tudi predsednik Infantino

gianni infantino Epa
Fifa se je znova znašla v primežu obtožb.

Švicarski tožilec, ki preiskuje korupcijo v nogometu, se je skrivaj srečal s predsednikom Mednarodne nogometne zveze (Fifa) Giannijem Infantinom, so poročali nemški in švicarski mediji in s tem dolili olja na ogenj obtožbam dogovarjanja med tožilci in Fifo.

Nemški Süddeutsche Zeitung (SZ) in švicarski Luzerner Zeitung navajata neimenovane vire, da je bila doslej neznana peta oseba s skrivnega sestanka v Bernu 16. junija 2017, na katerem sta bila tudi Infantino in švicarski državni tožilec Michael Lauber, 38-letni Cedric Remund.

Če se bodo obtožbe izkazale za točne, bi lahko vse skupaj kompromitiralo kar nekaj nogometnih preiskav, ki jih je vodil Remund, piše SZ.

Fifa zaščitni znak logo | Avtor: Epa Simbolična fotografija. Epa

Sodeč po pisanju časnika, so se junija 2017 sestanka ob Infantinu udeležili še Lauber, njegov predstavnik za stike z javnostmi Andre Marty in Rinaldo Arnold, Infantinov prijatelj ter tožilec v kantonu Valais.

Lauber, ta vodi preiskave korupcije v Fifi, ki so se začele 2015, je pred tem na zaslišanju etičnega odbora zanikal, da je bil na sestanku.

A marca je v poročilu odbora pisalo, da se je sestanek zgodil, obenem pa so v njem obtožili Lauberja več poklicnih kršitev, vključno s tem, da večkrat zapovrstjo ni povedal resnice in da je deloval nelojalno.

Michael Lauber | Avtor: EPA EPA

Prav tako so mu odvzeli osem odstotkov tožilske plače, a 54-letnik je ostal na položaju, kamor ga je parlament znova postavil septembra lani.

Etični odbor je tudi odkril, da je bila na sestanku še peta oseba, ki je bila po pisanju nemškega in švicarskega časnika Remund.

SZ trdi, da je bil Remund neposredni vodja korupcijske preiskave glede svetovnega prvenstva 2006 v Nemčiji, prav tako pa preiskave sumljivih pogodb za televizijske pravice med Uefo (podpisnik je bil Infantino) in dvema argentinskima poslovnežema leta 2006.

Obe preiskavi sta še potekali v času skrivnega sestanka. "Kar je jasno, je to, da preiskovalni tožilec ne bi smel biti na tistem sestanku," piše SZ.

Švicarska preiskava Fife se sicer osredotoča na domnevne nepravilnosti, ki so se zgodile pred tem, ko je Infantino leta 2016 na čelu Fife zamenjal odstavljenega Seppa Blatterja.

Komentarjev 3
  • joco 21:40 19.april 2020.

    Kdo najame Čeferina je sigurno kriv, samo obsojen ne bo.

  • kapibara1 20:16 19.april 2020.

    Čefurina se pa omenja samo ob maskah in prikrito kot naslednjega kandidata globoke države.. ??

  • lulibuc 17:51 19.april 2020.

    rabil boš Čefurina.

Sorodne novice