Šport > Nogomet
1223 ogledov

Nova blamaža Olimpije, Koper v boj za obstanek

NK Celje Profimedia
Koper si bo po porazu s Celjem obstanek v najmočnejši slovenski nogometni ligi moral zadovoljiti v dodatnih kvalifikacijah.

Celjani so na izjemno pomembnem obračunu na kolena položili Koprčane in se izognili kvalifikacijskima tekmama za obstanek v PLTS. Dodatna obračuna s Krko, drugouvrščeno ekipo iz 2. slovenske nogometne lige, po današnjem porazu v mestu grofov čaka osmoljence današnje tekme iz Kopra, ki so osvojili deveto mesto v domačem elitnem ligaškem tekmovanju.

Štajerci so tekmo odprli na najboljši možni način in že v četrti minuti povedli z 1:0. Večino dela je opravil Mićo Kuzmanović, ki je v bliskovitem nasprotnem napadu po desni strani preudarno podal do Esterja Soklerja, ki je z močnim in natančnim strelom ukanil nemočnega gostujočega vratarja Davida Adama.

Primorci, ki v zadnjem času niso blesteli na zelenih igriščih - na zadnjih osmih tekmah v PLTS so le dvakrat remizirali in šestkrat izgubili, zavoljo tega je vodstvo kluba v prvi polovici tega tedna razrešilo italijanskega trenerja Rodolfa Vanolija in na njegovo mesto začasno ustoličilo Nedžada Okčića - so v nadaljevanju imeli jalovo pobudo, Celjani pa so svoje priložnosti iskali v nasprotnih napadih.

Koprčani so še najbolj pritisnili sredi prvega polčasa, po dolgi podaji Gorana Jozinovića z leve strani je strel Žana Žužka z glavo končal prek vrat domačega čuvaja Matjaža Rozmana. Disciplinirani Celjani so v 27. minuti izpeljali novo bliskovito akcijo, po podaji Kuzmanovića pa je strel Luke Kerina z 20 metrov švignil mimo leve vratnice Kopra.

V 40. in 41. minuti je imel dve (pol)priložnosti še Ivan Božić. Njegov prvi strel z glavo dobro postavljenemu gostujočemu vratarju ni povzročil nobenih preglavic, njegov drugi strel nekoliko z leve strani pa je bil nenatančen.

Koprčani so sijajno odigrali končnico prvega polčasa, po kombinirani akciji je Nardin Mulahusejnović s 17 metrov z natančno odmerjenim strelom poslal žogo v levi spodnji kot Rozmana in izenačil na 1:1. Dosegel je svoj 14. gol sezone ter znova prevzel prvo mesto na lestvici strelcev v PLTS.

Le minuto kasneje je bil domači vratar znova na preizkušnji, z velikimi težavami je zaustavil strel Mulahusejnovića z roba kazenskega prostora.

Izbranci domačega trenerja Agrona Šalje so v drugem polčasu prevzeli pobudo in skušali doseči "gol odrešitve". V 58. minuti je Žan Benedičič izvedel prosti strel s 35 metrov z desne strani, žoga pa je zadela vratnico.

Gosti so se v nadaljevanju dobro branili. V 79. minuti so si priigrali lepo priložnost, zadetek rezervista Luke Vekića pa je po strelu z desetih metrov z refleksno obrambo preprečil Rozman.

Domači nogometaši so v končnici tekme vendarle dosegli zmagoviti gol. Po prekršku Gorana Jozinovića - ta je drugič na tekmi "porumenel" in zapustil igrišče - nad Kadušićem je glavni sodnik Slavko Vinčić pokazal na 11-metrovko, ki jo je uspešno izvedel Božić in Celjanom prinesel "tri zlata vredne točke".

* Stadion Z'dežele, sodniki: Vinčić, Klančnik, Kovačič.
* Strelci: 1:0 Sokler (4.), 1:1 Mulahusejnović (43.), 2:1 Božić (87./11 m). .
* Celje: Rozman, Kadušić, Zaletel, Stojinović, Kerin, Benedičič, Rorič (od 70. Novak), Šporn, Božić (od 89. Čalušić), Kuzmanović, Sokler (od 70. Dangubić).
* Koper: Adam, Rajčević, Pejić, Žužek, Dodlek, Caimacov (od 88. Vršič), Palčič (od 88. Mišić), Jozinović, Guberac, Barišić (od 69. Vekić), Mulahusejnović (od 83. Spinelli).
* Rumena kartona: Mulahusejnović, Jozinović.
* Rdeči karton: Jozinović (85.).

 

Olimpija ponižana na mestnem derbiju

Tekma v Šiški, ki so si jo ogledali le gledalci z vabilom, saj vstopnic ni bilo v prosti prodaji, je bila pomembna bolj ali manj zgolj za domači Bravo, ki je za dokončno potrditev obstanka v ligi potreboval točko proti Olimpiji, ta je v prejšnjem krogu v zadnji sekundi ostala brez boja za prvaka.

Tudi zato je Goran Stanković dodobra premešal začetno postavo, hkrati še z mislijo na torkov finale pokalnega tekmovanja, ko se bo zeleno-bela zasedba merila s Celjem.

Bravo, ki je med drugim pogrešal kaznovana Andraža Krima in Martina Kramariča, je na prejšnjih 12 tekmah zmagal le enkrat, tokrat pa je svojo nalogo opravil z odliko in bo tudi v prihodnji sezoni del slovenske elite.

Tekma v Ljubljani je v prve pol ure minila brez resnih nevarnosti, v 33. minuti je nato David Brekalo poskusil, Uroš Korun pa blokiral strel, minuto pozneje pa je na drugi strani poskusil Đorđe Ivanović, tudi on pa ni bil posebej blizu zadetku.

V 51. minuti je bilo malce bolj vroče v Bravovem kazenskem prostoru, po kotu je Antonio Delamea Mlinar s prsmi žogo usmeril proti vratom, a je zadel vratnico.

NK Bravo | Avtor: Twitter/NK Bravo Twitter/NK Bravo

V malce živahnejšem uvodu polčasa je Radivoj Bosić poskusil kot naslednji, a na koncu malce zgrešil cilj. Čeprav je bila Olimpija odločnejša, so v 60. minuti povedli domači, po podaji z desne strani je pred vrati z glavo spretno zadel Milan Tučić.

Vsega tri minute pozneje je Bravo vodil z 2:0, po podaji Mustafe Nukića, zanj je bila to deseta v prvenstvu, s čimer je na vrhu v tem elementu, je akcijo učinkovito končal Loren Maružin.

V 73. minuti je bilo že 3:0 za domače, po novi, enajsti podaji Nukića, tokrat z desne strani, je z glavo na drugi vratnici zadel spet Tučić. Dve minuti pozneje je Korun poskusil od daleč, toda Igor Vekić je delo opravil dokaj zanesljivo.

V 80. minuti so spet zagrozili gosti, najprej je Bosić žogo poslal malo mimo gola, nato pa je še Eric Boakye z močnim strelom malce zunaj kazenskega prostora zadel prečko.

Le malce zatem so se domači veselili četrtega zadetka, ko je Rok Maher sprožil volej z 20 metrov, zadel mrežo tekmeca, a je pred vratarjem v prepovedanem položaju na igro vplival Tučić, tako da je ostalo pri 3:0.

Olimpija je kljub izgubljenemu položaju v zadnjih minutah iskala vsaj častni zadetek, toda neuspešno.

* Stadion Žak, sodniki: Obrenović, Kordež, Mikača.
* Strelca: 1:0 Tučić (60.), 2:0 Maružin (63.), 3:0 Tučić (73.).
* Bravo: Vekić, Drkušić, Brekalo, Križan, Španring, Maher, Žinko (od 85. Ogrinec), Trontelj, Žugelj (od 47. Maružin), Nukić, Tučić (o 89. Kancilija).
* Olimpija: Frelih, Fogec, Delamea Mlinar, Korun, Andrejašič (od 46. Boakye), Pungaršek, Zeljković, Baskera (od 46. Bosić), Sešlar (od 66. Vombergar), Ivanović (od 46. Kurež), Perović (od 66. Ćorić).
* Rumeni kartoni: Nukić; Korun, Frelih, Fogec.
* Rdeči karton: /.

 

Aluminij potrdil obstanek

V Domžalah je Aluminij iskal dokončno potrditev obstanka v ligi, za kar bi bila dovolj točka. Na drugi strani pa so domačini bolj ali manj pogledovali proti torkovemu pokalnemu finalu med Olimpijo in Celjem, saj bi jim - kot četrtouvrščenim na lestvici - zmaga ljubljanske ekipe prinesla nastope v evropskih tekmovanjih v prihodnji sezoni.

Aluminij, ki je igral brez kaznovanih Roka Prše in Nika Marinška, so tekmo v Domžalah začeli z dobro popotnico, saj so bili neporaženi na zadnjih petih preizkušnjah. Prav tako so bili zadovoljni tudi na koncu, saj so si s točko le zagotovili igranje v prvoligaški konkurenci tudi v prihodnji sezoni.

Prvi polčas ni postregel s posebej razburljivo predstavo, pravih priložnosti ni bilo, omeniti velja zgolj poskus Arnela Jakupovića z glavo v 30. minuti, ki pa je zgrešil cilj.

NK Domžale, NK Aluminij | Avtor: Reševalni pas/Twitter Reševalni pas/Twitter

V 51. minuti je od daleč poskusil Marcel Čermak pri Aluminiju, toda Klemen Mihelak, ki je dobil tokrat priložnost med domžalskima vratnicama, ni imel težkega dela, tako kot po strelu Davida Flakusa Bosilja malce pozneje.

V 57. minuti pa so Kidričani prišli do prednosti, v bližini gola je po podaji Nemanje Jakšića do strela malce z desne prišel Armin Đerlek in zadel za 1:0.

Nadaljevanje ni bilo posebej nabito z zanimivimi akcijami, v 84. minuti je Matej Podlogar poskusil z volejem s 13 metrov, a je za malo zgrešil cilj.

Natančnejši je bil Slobodan Vuk v 86. minuti, ko je z 20 metrov močno sprožil, žoga pa se je od vratnice odbila v gol za končnih 1:1.

* Športni park, brez gledalcev, sodniki: Borošak, Vukan, Smej.
* Strelca: 0:1 Đerlek (57.), 1:1 Vuk (86.).
* Domžale: Mihelak, Urbančič (od 82. Strajnar), Sikošek, Vuklišević, Ilenič (od 46. Adamov), Markuš, Pišek (od 73. Käit), Saitoski, Jakupović (od 60. Podlogar), Černe (od 60. Vuk), Kolobarić.
* Aluminij: Janžekovič, Krefl (od 90. Ploj), Petek, Azemović, Bolha, Jakšić, Čermak, T. Pečnik, Đerlek (od 77. Pantalon), Flakus Bosilj, Kadrić.
* Rumeni kartoni: Markuš, Jakupović, Ilenič, Pišek; T. Pečnik, Petek, Pantalon.
* Rdeči karton: /.

 

Gorica se od lige poslovila z zmago

V Sežani maloštevilni gledalci na tribunah niso videli ravno blesteče predstave ekip, ki sta že imeli zapečateni usodi za prihodnjo sezono. Tabor si je po končnem šestem mestu še tretjo sezono zapovrstjo zagotovil status prvoligaša, medtem ko se štirikratni državni prvaki kljub zmagi v zadnjem krogu po zadnjem mestu drugič v dveh letih poslavljajo od elite.

Domači, pri katerih ni igral kaznovani Denis Kouao, so bledo odprli dvoboj, nekoliko podjetnejši pa so bili sprva Goričani. Streli obeh tekmecev niso bili ravno natančni, še najbližje pa je bil uspehu v 32. minuti Aldair Djalo. Toda že sam je slabo streljal, dovolj dobro pa je posredoval Grega Sorčan v goriških vratih in preprečil vodstvo domačih.

Dve minuti kasneje se je v priložnosti po izgubljeni žogi Tabora znašel Lamin Colley, a je dobro posredoval branilec Marko Ristić za kot Gorice.

Goričani so nato poskusili še prek Žana Vipotnika, ki pa je iz zahtevnega položaja v 36. minuti zgrešil cilj z desne strani, Til Mavretič pa je od daleč minuto kasneje streljal slabo in ni ogrozil Ariana Renerja v vratih domačih.

ND Gorica | Avtor: Reševalni pas/Twitter Reševalni pas/Twitter

Prvo ime domačih je bil zagotovo Aldair. Poskusil je s kar sedmimi streli, a je bil vselej nenatančen ali pa mu je poskuse ubranil Sorčan. V 42. minuti je z leve strani za malo zgrešil, v drugem polčasu pa je v 58. minuti kot najnižji na igrišču dobil skok, a žogo poslal prek gola.

Gorica je do vodstva nato prišla v 62. minuti, ko je po podaji iz kota svoje čuvaje in nepazljivega Renerja preskočil debitant, komaj 17-letni Rok Ljutić. Domači so nato še enkrat vse moči usmerili v napad, najbližje izenačenju pa je bil dvakrat Aldair. Po slalomu v 71. minuti je iz bližine branil Sorčan, v 85. minuti pa je zadetek 29-letnemu krilnemu nogometašu iz Gvineje Bissau preprečila še obramba Gorice.

V zaključku tekme sta do priložnosti na drugi strani iz protinapada prišla še rezervista Etien Velikonja in Mathias Oyewusi, a je Rener njuna poskusa ubranil, rezultat pa se nato ni več spremenil na zadnji tekmi Sežancev in Goričanov v sezoni 2020/21.

* Stadion Rajka Štolfe, gledalcev 200, sodniki: Glažar, Gabrovec, Vojska.
* Strelec: 0:1 Ljutić (62.)
* CB24 Tabor Sežana: Rener, Ristić, Nemanič, Ovsenek, Salkić, Makoumbou, Tolić (od 54. Sever (od 74. Specogna)), Grobry (od 69. Krivičić), Briški (od 55. Aliaj), Djalo, Ndzengue (od 73. Agnoletti).
* Gorica: Sorčan, Ljutić, T. Kavčič, Tomiček, M. Kavčič (od 63. Baruca), Mavretič, Nkama, Kačinari (od 86. Mlinarič), Hodžić, Colley (od 45. Velikonja), Vipotnik (od 75. Oyewusi).
* Rumena kartona: Ovsenek; Nkama.
* Rdeči karton: /.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.

Sorodne novice