Šport > Nogomet
3683 ogledov

Novi premiki glede Superlige, Čeferinu to ne bo všeč

Aleksander Čeferin Epa
Vodenje spornega nogometnega projekta je prevzel Nemec Bernd Reichart, ki poziva k dialogu.

Španska nogometna velikana Real Madrid in Barcelona ter italijanski Juventus še naprej vztrajajo pri oblikovanju t. i. nogometne superlige. Vodenje projekta je po novem preko športne agencije prevzel nekdanji prvi človek nemškega RTL Bernd Reichart (48) poroča nemška tiskovna agencija dpa.

"Prepričan sem, da bo nogomet, ki ga imamo vsi radi, močno pridobil, če ga s poštenim in odprtim dialogom, osvobojeni vseh pritiskov, z resno reformo pripeljemo v boljše čase," organizacija Super League v sporočilu za javnost povzema Reichartove besede ob prevzemu položaja.

Aleksander Čeferin Potrdil Šport Čeferin že sprejel odločitev o svoji prihodnosti

Projekt superlige je športno javnost pretresel aprila 2021 in hitro doživel fiasko. Močno se je načrtom uprla Evropska nogometna zveza s slovenskim predsednikom Aleksandrom Čeferinom na čelu, ki sama vodi trenutno najpomembnejši in najmočnejši projekt klubskega nogometa na stari celini, ligo prvakov.

Od 12 klubov, ki so ustanovili superligo, jih je devet v roku par dni odstopilo od projekta, ostali so le omenjeni Real, Barcelona in Juventus.

Bržkone bo pri naslednjih korakih zelo pomembna odločitev Sodišča Evropske unije (ECJ), ki bo moralo v tožbi odločiti, ali Evropska nogometna zveza in Svetovna nogometna zveza delujeta kartelno pri nasprotovanju superlige.

Preostali predstavniki superlige so takšno tožbo namreč vložili na sodišču v Madridu, tamkajšnje sodišče pa se obrnilo na ECJ v Luksemburg, da se v z vezi z njo opredeli na osnovi evropskega prava.

Lionel Messi Še več drame Šport Škandal v Franciji: PSG zaradi Messsija na sodišče

Uefa, skupaj z evropsko komisijo in večino članic EU, v svojih argumentih na sodišču zagovarja tezo, da krovna zveza ščiti vrednote Evropskega modela športa, ki je namenjen preprečevanju pretirane komercializacije v športu in njegovi odprtosti ter organizaciji na podlagi zabeleženih dosežkov.

Reichart je RTL vodil med leti 2019 in 2021, zdaj je predsednik agencije A22 Sports Management. V zvezi z vodenjem superlige pa je že napovedal obširen dialog z vsemi akterji v nogometu, tudi s klubi, nogometaši, trenerji, navijači in nosilci političnih odločitev.

"Naš cilj je oblikovanje trajnostnega modela za evropska klubska tekmovanja, ki bo odražalo dolgoročne interese navijačev in nogometne skupnosti," so še zapisali v sporočilu za javnost.

Aleksander Čeferin Javen zapis Šport To je sporočilo, ki ga Zelenski pošilja Čeferinu
Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.